Schomburgk szarvasa
  Cervus schomburgki (Blyth 1863)

  Schomburgk szarvasa Thaiföldön élt. A faj úgy halt ki, hogy egyetlen nyugati természettudós sem látta az állatot természetes környezetében. Egyetlen kitömött példányt és néhány agancsos trófeát őriznek a világban. Egyetlen élő példányát (amit ma kitömve a Kihalt Állatok Csarnokában őriznek a párizsi Természettudományi Múzeumban) 1867-ben mutatták be a közönségnek a Növények Kertjében, öt évvel a felfedezése után. A felfedezése és kihalása között eltelt 70 évben közel 200 bőrt adtak el, de ezt a szarvast kevésbé bőréért, inkább fejlődésben lévő agancsának pihés hártyájáért vadászták, melynek a kínaiak gyógyító hatást tulajdonítottak.
  A szarvasok gyakran ellátogattak a mocsarakba, szigetről szigetre jártak, eközben a vadászok szigonyozták őket csónakjaikból. A mocsarak lecsapolása és a földek művelésbe vonása élőhelyeik elvesztését eredményezte, a vadászat még inkább siettette kihalásukat.

  Illusztráció: http://www.ku.ac.th/AgrInfo/wild/tip6.html http://cervid.forsci.ualberta.ca/library/taxonomy/cervus_schomburgki.htm


  [ vissza ]

  Forrás:

   Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world
   http://www.ultimateungulate.com/schombdeer.html