Malaclábú bandikut
    Chaeropus ecaudatus (Ogilby, 1838)

    Az Ausztráliában élt malaclábú bandikut teste felül narancsos-barnás, alul őzbarna. Mellső lába szokatlanul alkalmazkodott környezetéhez, mert csak két lábujja volt, mint a sertésnek, míg a hátsó lábain csak egy. Populációik valószínűleg az európai telepesek megjelenése előtt is hanyatló ágban voltak. Kipusztulásukat gyorsította az élőhelyvesztés és a kisragadozók elszaporodása (rókák, elvadult házimacskák).
    1907-ben fogták be az utolsó példányt az Eyre-tó környékén. Az utolsó élő állatokról szóló beszámolók a bennszülöttektől származnak 1925-ből.

    Illusztráció: Gould: Mammals of Australia c. könyve alapján Természettudományi Múzeum, Leiden

    [ vissza ]

    Forrás:

      Grzimek: Emlősök enciklopédiája I. kötet
      http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp