Kvagga
    Equus quagga (Gmelin, 1788)

    A kvagga egy zebraféle, amely Dél-Afrika szavannás területein hatalmas csoportokban élt. Alapszíne barna, feje és a nyaka csíkos. A tudósok a mai napig vitatják, hogy különálló faj-e vagy csak egy alfaj.
    Mikor a búrok letelepedtek Dél-Afrikában, a kvaggát szórakozásból vadászták, húsát csak a szolgák és a munkások fogyasztották. Bőrét lakásokban használták, de exportálták is. Agresszív viselkedése miatt marhacsordák őreként is alkalmazták, tudniillik riasztó hangjukkal jelezték, ha idegen közeledett. Búr eredetű elnevezése - kvagga - is erre utal.
    Az utolsó vad kvaggát 1878-ban ölték meg, míg a legutolsó példány az amszterdami állatkertben pusztult el 1883. augusztus 12-én. Az 1800-as évek első felében még viszonylag gyakori volt az állatkertekben, de tenyésztését elmulasztották időben elkezdeni.

    Illusztráció: http://www.aristotle.net/~swarmack/quagga.html Illusztráció: Extinct species of the world  c. könyv alapján

    Forrás:
    Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world
    Lessons for our future
    Charles Letts and Co., London, 1990, ISBN 1 85238 100 0, 192 p.

    Kvagga projekt

    [ vissza ]