Keleti nyúlkenguru
  Lagorchestes leporides (Gould, 1841)

  A keleti nyúlkenguru egy kisméretű állat, melynek általános viselkedése, bőre, sőt füle is az európai nyúlra emlékeztetett. Gould úgy írja le, mint egy magányos állatot, amely gyakran heverészik fűcsomók között, a nyílt síkságon.
  Figyelemre méltó volt ugró tudománya. Gould elmesél egy történetet, melyet Dél-Ausztráliában élt át az állat vadászatakor. Egy síkságon járt két gyors kutyájával, mikor felzavart egy keleti nyúlkengurut, amit közel 400 méteren keresztül üldözött, majd az állat hirtelen megfordult, és jött vissza feléje a kutyákkal a sarkában. Amikor eléje ért, egy másodpercnyi habozás után egyszerűen átugrott a feje felett, s futott volna tovább, de Gould lelőtte. Így jutott hozzá egy példányához.
  Kipusztításában európai róka volt a főszereplő, melyet azért hoztak a kontinensre, hogy az üregi nyulakat felszámolja, de kétségtelenül a legfélelmetesebb ellensége lett. Utolsó ismert adata 1890-ből származik.

  Illusztráció: Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world c. könyv alapján Természettudományi Múzeum, Leiden


  [ vissza ]

  Forrás:

   Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world
   http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp