Erszényes farkas
  Thylacinus cynocephalus

  Az erszényes farkas vagy a tasmán farkas Ausztrália és Tasmánia legnagyobb ragadozója volt. Elnevezése ellenére sem a kutyáknak, sem a farkasoknak nem rokona. Erőteljes állkapcsát közel 180 fokra is ki tudta nyitni, amellyel az áldozat fejét szétroppantotta. Zsákmányát főleg kenguruk, törpekenguruk és talajon fészkelő madarak alkották. A hírnevén sokat rontott, hogy megölte a juhokat, de a kutyákat sem kímélte. Nem tétovázott azon, hogy a csapdákba ejtett állatokat is felfalja. Emiatt a prémvadászok mérgezett csalétket tettek ki. Néhány farmer azt állította, hogy az erszényes farkas egy vámpírféle, mely megissza az áldozat vérét.

  1888 és 1904 között mind a kormány, mind a Van Diemen's Land Társaság prémiumot fizetett a megölt állatokért, mely közel 16 év alatt 2268 tasmán farkas pusztulásához vezetett. Az utolsó két állat befogása 1930 és 1933 között történt, ebből a másodikat Hobart állatkertjébe vitték, ahol 1936-ban pusztult el. Fogságban nem szaporodott annak ellenére, hogy évekig tartottak párokat is együtt.

  Az állat hivatalos védelmét kissé későn, 1938-ban hirdette ki az ausztrál kormány. 1937-38-ban, 1945-ben, 1946-ban, majd 1963-ban vezetett expedíciók egyetlen állatot sem találtak, csak állítólagos lábnyomaikat. Az utolsó példányt - egy fiatal hímet - 1961-ben ölték meg tévedésből.

  Illusztráció: Gould: The Mammals of Australia c. könyv alapján Zoológiai Múzeum, Zürich

  [ vissza ]

  Ajánlott irodalom: