Tengerkék ara
  Anodorhynchus glaucus (Vieillot, 1816)

  1989-ben egy brazil ornitológus, Antonio Silva monográfiát állított össze a veszélyeztetett papagájokról. Ebben azt állította, hogy a tengerkék ara még nem pusztult ki a természetből. Bizonyítékai azonban nem voltak elég meggyőzőek. Feltételezhetően számos madár található még a kereskedők ketreceiben, de ezek holléte ismeretlen. Ily módon lehetetlen azokat ellenőrizni és azonosítani. Egy madárbefogó nem is olyan régen még látni vélte a fajt Brazília déli részén, de észlelése nem nyert megerősítést. Silva viszont állította, hogy tud egy helyet, ahol még él egy kis populáció. A helyet természetesen titokban tartották.

  A magas ár ellenére sincs több megfigyelés

  Mindezen állítások ellenére a tengerkék arát továbbra is kipusztult fajnak könyvelték el az 1955-ben történt utolsó hiteles megfigyelése alapján. A faj egykori areája Brazília, Argentína és Paraguay határvidékén volt, s talán Uruguay északnyugati részére is kiterjedt. A madarat főként a folyópartok mentén észlelték, de ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a legtöbb természetkutató csónakkal közlekedett, a folyó jelentette az országutat a szárazföld belseje felé. Nagy a valószínűsége, hogy a faj az erdős szavannákat, a szerrádót is lakta. Úgy tűnik, hanyatlása már a 19. században elkezdődött, még azelőtt, hogy a terjeszkedő telepesek megkezdték volna élőhelyeinek átalakítását. Többek állítása szerint a természetes folyamatoknak nagyobb szerepe lehetett a faj kipusztulásában, mint az emberi ráhatásnak. Mások viszont a faj élőhelyein a múlt században bekövetkezett földhasználati átalakításokat hangsúlyozzák. A tájátalakítás, a növényzetcsere nyilvánvalóan súlyosan kihatott a papagájok megszokott életmódjára.

  Az 1970-es évek végén Paraguayban tett széleskörű ornitológiai terepkutatások is eredménytelenek maradtak. Fogságban tartott példányról sem érkeztek jelentések, annak ellenére, hogy a kereskedők pontosan tudták milyen hatalmas felárral adhatnak el egy élő tengerkék arát.

  Illusztráció: http://www.geocities.com/carmelbird/birds/

  Természettudományi Múzeum, Leiden

  Forrás:
  http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp
  http://www.arndt-verlag.com/projekt/birds

  [ vissza ]