Kubai ara
  Ara tricolor (Bechstein, 1811)

  Sok más arához hasonlóan a kubai ara is kedvelt kalitkamadár volt. A helyi lakosság ugyanakkor húsáért is vadászta. E tényezők együttes hatása vezetett el a kipusztulásához. Kuba és Hispaniola szigetén élt, bár egyesek szerint Jamaikán is. Ez utóbbi vélemény azon a hasonlóan vörös színű ara példányon alapszik, melyet 1765-ben lőttek és Dr. Robinson írt le. Sajnos ez a bőr elveszett, így ma már lehetetlen megmondani, tényleg azonos volt-e a Kubán és Hispaniolán élt fajjal.

  Régi leírások alapján a Hispaniolából származó példányokat különálló alfajként kezelték. Ezek csőre valamivel kisebb és arcuk csupasz bőrfoltja is eltérő színezetű. Igaz, hogy az arc színezete nem mindig mérvadó, mivel a papagájok arcszínét mindenkori kedvük is befolyásolja. Az agresszív vagy felizgult állapotba került papagájok arca szinte kivörösödik.

  A kubai ara utolsó ismert példányát 1864-ben lőtték Kubában, La Vega-nál, a Zapata-mocsár szomszédságában. Elképzelhető, hogy a faj élt még ezután vagy 20 évet.

  A múzeum anyaga

  Csupán 15 múzeumi példány maradt fenn a fajból. Ezek New York, Washington, Havanna, Tring, Párizs és Bécs múzeumaiban találhatók. A leideni Nemzeti Természettudományi Múzeumban található példány eredete ismeretlen. Lábcéduláján lelőhelyként csupán Kuba szerepel.

  Illusztráció: http://www.geocities.com/carmelbird/birds/

  Természettudományi Múzeum, Leiden

  Forrás:
  http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp
  http://www.arndt-verlag.com/projekt/birds

  [ vissza ]