Karolina-papagáj
  Conuropsis carolinensis (Linnaeus, 1758)

  Egy szerelmi történet

  A karolina-papagáj kihalásának története felér egy szerelmi történettel. Lady Jane és Incas, az utolsó madárpár 32 évet ért meg a Cincinatti Állatkert egyik röpdéjében. Lady Jane halála annyira megtörte Incas szívét, hogy fél év múlva ő is követte társát. 1918. február 21-ét írtak ekkor.

  Feltételezik azonban, hogy nem Incas volt a faj utolsó túlélő példánya. Megfigyelési hírek vadon élő karolina-papagájokról még az 1920-as, sőt az 1930-as évekből is érkeztek, bár ezeket az észleléseket sokszor téves határozásoknak könyvelték el.

  Tél-állóság

  A 19. század kezdetén a karolina-papagáj elterjedési területe Mexikótól New Yorkig húzódott. Ez volt az egyedüli papagájfaj, mely a kemény telekhez is alkalmazkodott. Kihalása Észak-Amerika gyors művelésbe vételének köszönhető, mely folyamat két irányból is hatott a faj populációira. Egyrészt kiirtották a kedvelt élőhelyeit, az erdőket, ligeteket, másrészt kíméletlenül üldözték magát a madarat. A karolina-papagáj 200-300 madárból álló csapatokban élt, s így egy-egy meglepett gyümölcsös teljes termését tönkre tehette. Nem véletlen tehát, hogy a telepesek kártékonynak nyilvánították, s nagy tömegekben pusztították e madarakat. Az utolsó példányt, feltehetően egy tojót, Orlando-nál, Floridában gyűjtötték be 1913-ban. A faj életét, kalitkamadár formájában, Lady Jane és Incas néhány évvel még meghosszabbította.

  A múzeum anyaga

  A karolina-papagájnak több mint 700 preparátuma maradt fenn a világ múzeumaiban. A leideni Nemzeti Természettudományi Múzeum példányainak egyike a 19. század elejéről származik. Három került be az Amszterdami Állatkertből, kettőt G. A. Frank állatkereskedőtől vásároltak, egy pedig a Washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum ajándéka.

  Illusztráció: http://www.geocities.com/carmelbird/birds/

  Természettudományi Múzeum, Leiden

  Forrás:
  http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp
  http://museum.nhm.uga.edu/~GAWildlife/Birds/Psittaciformes/cocarolinensis.html

  [ vissza ]