Norfolk-szigeti kaka
  Nestor productus (Gould, 1836)

  A száműzött bűnözők eledele

  Az utolsó norfolk-szigeti kaka a szájhagyomány szerint egy londoni röpdében pusztult el 1851-ben. Ez lehetett e papagájfaj utolsó példánya, melyet Norfolk-szigetén fogtak, Új-Zéland-tól mintegy 800 km-re északnyugatra. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a faj néhány példánya fennmaradt a Norfolk-sziget környéki kisebb szigeteken, mint például a Phillip-szigeten. Az itt élő fegyencek és a helyi lakosság szívesen vadászott e papagájokra, valószínűleg húsukért. E szigetről a 19. század második felére tűntek el teljesen e papagájok.

  Félénk, mint a rokona

  A norfolk-szigeti kaka az Új-Zélandon élő kaka (Nestor meridionalis) közeli rokona. Viselkedéséről rendkívül keveset tudunk, de feltételezhető, hogy az nagyban hasonlított az Új-Zélandon élő kaka viselkedésére, így e madarak is meglehetősen félénkek lehettek.

  A kakák elkerülik a lakott területeket, Új-Zéland és a környező szigetek - Kapiti- és a Steward-sziget - erdeiben fordulnak elő. Az Új-Zélandon élő faj megmentése érdekében az első és legfontosabb feladat az élőhelyeit képező természetes erdők védelme.

  A múzeum anyaga

  Húsznál kevesebb kitömött példányát őrzik a világ különböző múzeumai. Ezek a példányok Melbourne, New York, Washington, Tring, Amszterdam és Leiden gyűjteményeiben találhatók meg. A leideni Nemzeti Természettudományi Múzeumban őrzött két példánya a Phillip-szigetről származik. A tojó példányt G. A. Frank állatkereskedőtől vásárolták. Az 1863-as dátummal regisztrált hím példány pontos származási helye ismeretlen. Amennyiben e dátum hiteles, úgy ez megerősítené azt a feltételezést, hogy e faj a Phillip-szigeten még évekkel a Norfolk-szigetről való kipusztulása után is élt.

  Illusztráció: http://www.geocities.com/carmelbird/birds/

  Természettudományi Múzeum, Leiden

  Forrás:
  http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp
  http://www.arndt-verlag.com/projekt/birds

  [ vissza ]