Himalájai fürj
    Ophrysia superciliosa (Gray, 1846)

    A himalájai fürjet 1846-ban írták le egy példány alapján, amelyet egy liverpooli madárházban tartottak. A faj eredeti hazája valószínűleg a Nyugat-Himalájában lehetett, valahol a Kumaun tartománybeli Nainital és Mussoree között. A múzeumokban őrzött tíz példány többségét azon a vidéken gyűjtötték az 1860-as évek vége felé 1500 és 1800 méteres tengerszint feletti magasság között. Az utolsó megbízható beszámoló ugyan 1876-ból származik, ennek ellenére meg nem erősített megfigyelésekről rendszeresen hírt adnak; a legutóbbi közlés 1993 júliusára esett. Ezek tükrében nem lehetetlen, hogy ez a félénk, rejtőzködő madár máig is fennmaradt a Himalája roppant hegyláncai között. Amíg azonban nincsenek szilárd bizonyítékok az ellenkezőjére, a himalájai fürjet kihaltnak tekintik.

    Illusztráció: Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world

    Természettudományi Múzeum, Leiden

    Forrás:
    http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp
    Balouet, Jean-Christophe - Alibert, Eric: Extinct species of the world

    [ vissza ]