Paradicsompapagáj
  Psephotus pulcherrimus (Gould, 1845)

  Az Ausztrál kontinens olyan hatalmas és kevéssé lakott, hogy talán reménykedhetünk a valaha kihaltnak vélt fajok újrafelfedezésében. Annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy a paradicsompapagájt még életben találják. E faj hanyatlása jól nyomon követhető, s valószínűleg már az európaiak Ausztráliába érkezése előtt megkezdődött. A szarvasmarha betelepítése azonban végzetes volt e faj számára. A papagájok ugyanis fűmagvakkal táplálkoztak, s a háziállatok egyértelműen csökkentették táplálékforrásaikat. Sok példány lelte halálát a telepesek szándékos tűzgyújtásai következtében is. A marhalegelőkön a friss fű növekedését serkentő tüzeket gyújtottak, s ezek nyomán a patkányok számára is megnyílt az út, így könnyedén elpusztíthatták a tojásokat és fiókákat, miután a papagájok földbeásott költőüregei napfényre kerültek.

  A birtoklási vágy

  Az ember közvetlen veszélyt is jelentett. E gyönyörű papagáj ugyanis nagy becsben tartott kalitkamadár volt, különösen Angliában. William Thomas Greene, a brit ornitológus írta Papagájok fogságban című könyvében, 1884-ben:

  "Aki valaha is megpillantotta, az ég a vágytól, hogy birtokolhassa ezt a gyönyörű és kecses madarat. Tetszetős példányai hatalmas összegekért cserélnek gazdát, de mindhiába. Egy tucatból mindössze egy éli meg a néhány hónapos kort, a többi szinte azonnal elpusztul."

  1915-re a faj eltűnt. Egy újságkampány az újrafelfedezéséhez vezetett, de a madár akkor már meglehetősen ritka volt. 1927 után a paradicsompapagájt senki sem látta többé.

  A múzeum anyaga

  Annak ellenére, hogy ez a madár sosem volt gyakori faj, jó néhány múzeumi preparátum maradt fenn, jó részük feltehetőleg fogságból származott. Preparátumai megtalálhatók Sydneyben, Drezdában, Genovában, New Yorkban, Cambridge-ben (Massachusetts) és még számos más gyűjteményben. Egy csontvázon kívül, melyet a Hágai Állatkert adományozott 1890-ben, a leideni Nemzeti Természettudományi Múzeum tulajdonában van négy montírozott példány. Ezek egyikét Maison Verreaux-tól vásárolták Párizsban. A többi példány eredetéről csak annyit tudunk, hogy azokat Új-Dél-Wales-ben gyűjtötték.

  Illusztráció: http://www.geocities.com/carmelbird/birds/

  Természettudományi Múzeum, Leiden

  Forrás:
  http://naturalis.kennisnet.nl/300pearls/default_hu.asp
  http://www.qmuseum.qld.gov.au/nature/endangered/html/paradise_parrot.html

  [ vissza ]