GAIA Sajtószemle Kiadja: Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK)
Szerkesztő: György Lajos, Bp., 1115, Sárbogárdi út 11.
Távb.: 203-5477 (reggel 9 órától este 9-ig)
Drótposta: gyorgy@koki.hu
Halózati változat: Nyvelt Erik

Gaia Sajtószemle - 18. évfolyam 363. szám - 2000. május 19.

A TARTALOMBÓL

Szerkesztőségi: Remember Seattle!
Klein Andor beszéde a Vigadó előtt
Beszéletés Drábik Jánossal a Vigadónál
Csatlakozzunk-e az Európai Unióhoz?
Nyelvőrség: Orbán Victor beszéde
Hírek
Harmadik Világ
India politikai helyzete: új gyarmatosítás!
Női tüntetések Indiában
Kolumbusz napját ünnepelve
Kolumbusz: beképzelt, rabló, gyilkos
A legnagyobb tömegmészárlás
Kelet-Timor tanulságai
Közlekedés
Kocsimentes napok
Az OT közlekedési tagozata állásfoglalása
Az LMCS és a vasút!?
Közösségek
Genetikai beavatkozások
A "frankenfa"-erdőkről
A génterápia egyre homályosabb
A génpiszkált ételek elbírálása
György Ottília: A levél

Legközelebb: genetika, víz, levegő stb.


Remember Seattle!

Amikor kitaláltuk ezt a jó jelszót: "Emlékezz Seattle-re", akkor a nyugati part városára, a WTO tanácskozásra, a csatára gondoltunk. Azonban emlékeznünk kell Seattle törzsfőnökre, a népére és üzenetére is: "A föld nem az emberé; az ember a földé. Minden dolog összefügg, ahogy a vér összeköti a család tagjait. ...Miért gyászolnám törzsem eltűnését? A törzs csak emberek, semmi több. Az emberek jönnek és mennek, mint a tenger hullámai. A fehérek is el fognak tűnni, talán még előbb, mint a mi törzseink. Szennyezd be ágyadat, s egy nap meg fogsz fulladni saját szemetedben.". Az európai gyarmatosítókból amerikai gyarmatosítók lettek és egyre közelebb van birodalmuk összeomlása. *

Két éve a NATO-belépés ellen tiltakoztunk. Lényegében most is ugyanarról volt szó: a gyarmatosításról. Május 4-én a Vigadóban adtak műsort az ICC (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) fővárosunkban ülésező magas rangú tisztségviselői, államférfiak és hölgyeik számára. Bejelentett tüntetés volt, mérsékelt rendőri készültséggel. Ők sem vártak Seattle-t, mi sem készültünk rá. Kevesen is voltuk, s nem volt fegyverünk, még puha paradicsomunk vagy záptojásunk sem. Csak elég jó hangerősítés és sok-sok torok, jó jelszavak (re-mem-ber-Se-att-le, stb.), aztán jó szövegű transzparensek meg táblák, kedves utcaszínház és beszédek. Móra Veronika jelentette be a szónokokat és az eseményeket, beszélt Síklaky István, Drábik János, Eric Wesselius Hollandiából, Sebestyén György a Baloldali Alternatíva Egyesüléstől és Klein Andor a humanistáktól. Mikola Klári írt és szerzett egy dalt, el is énekelte nagyon szépen, gitárkisérettel. Csak pár sor belőle: "...az élet nem érték, csak a vagyon, s a parkban a fákon semmi haszon, de építs utakat tömegével, az országrabláshoz kényelem kell! Magyarország nem eladó." Az utolsó sort aztán többször közösen ismételtük 150-200-an. --- Nagyon jó tüntetés volt, végre sikerült valamit KÖZÖSEN, EGYÜTT szervezni. Megtanuljuk, hogy a világgyarmatosítás ellen össze kell fognunk.

A tüntetés szervezői: Baloldali Alternatíva Egyesülés, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Egyetemi Zöld Kör, Humanista Mozgalom, Levegő Munkacsoport, Összefogás a Fennmaradásért Mozgalom. (Pi)

*

Következzen egy részlet KLEIN ANDOR beszédéből:

"Jó estét mindenkinek! Jó estét az itt lévő rendőröknek! Már ismernek minket, hiszen gyakran találkozunk a város különböző pontjain. -- Jó estét a kommandós uraknak is! A humanista tüntetések a világon mindenütt erőszakmentességükről ismertek. Úgyhogy engedjék el magukat és mosolyogjanak.

Kedves barátaim! Mint hallhattátok, ez békés tüntetés lesz, semmi kődobálás. Nekünk nincs plasztik-álarcunk, nincs gumibotunk. Igaz, nekünk félnivalónk sincs más emberektől, mint ahogy már veszteni valónk se nagyon...

Viszont hangosak leszünk és vidámak, mulatni fogunk, még akkor is, ha szerintünk a helyzet és az ok, ami miatt idejöttünk, nagyon is komoly. Persze NEM azok számára komoly a helyzet, akik most besétáltak a Vigadóba. Az olyan átlagemberek számára komoly, mint Ti meg én. Odabent valószínűleg az urakon kívül egy pár üveg pezsgő és pár kiló kaviár található. Összességében - az ide-oda repültetéssel, a limuzinokkal, a testőrökkel - ennek a fogadásnak a költsége valószínűleg "alig" több, mint az itt tüntetők évi összjövedelme.

Van egy üzenetünk számotokra odabent:
A TI globális neoliberális gazdaságpolitikátok annyit jelent, mint a kizsákmányolás törvényesitése. Ezért a TI politikátok a többség számára egyenes út vissza a rabszolgaságba.

Felépítettetek egy nemzetek fölötti, világméretű árnyékállamot, úgy tüntetve fel a nemzeti államok minden függetlenségre irányuló törekvését, mint szép, de megvalósíthatatlan álmot. Igaz, hogy ti világszerte úgy tartotok politikusokat, mint mások háziállatokat? A reklámot és a médiát a kezetekben tartva gátlástalanul befolyásolni akartok mindenkit. Azt nyomatjátok mindenhonnan, hogy az ember akkor lesz szép, okos, boldog, sikeres, ha fogyasztja a termékeiteket és tömi a ti zsebeiteket.

És TI, cinkos politikusok! Milyen érzés, ha ők dédelgetnek? Milyen, ha ketrecbe zárnak, mert nem vagy elég engedelmes? Hogy ízlik a választók elárulása? Tényleg azt hiszitek, hogy a várható élettartamotok hosszabb lehet 4 évnél, ha így folytatjátok? Vagy a titkosan kinyilvánított célotok az, hogy ez alatt az idő alatt megtöltsétek a zsebeiteket?

Semmit sem hiszünk el nektek! Amikor azt mondjátok, hogy 2 + 2 = 4, már azt sem hisszük el nektek.

Tisztelt Üzletemberek!

Ti maradjatok szépen fényűző villáitokban és luxusjachtjaitokon, talpnyalóitok, cicababáitok és testőreitek társaságában. Vetessétek körbe magatokat rendőrkordonokkal, nehogy elérjen hozzátok az utca valósága. Dugjátok homokba a fejeteket, kapcsoljátok be néha a tv-t hogy sajnálkozhassatok a világ nyomorán, majd gyorsan nyugtassátok meg lelkiismereteket néhány nagy csindadrattával kisért adománnyal. Szedjétek a 9 féle gyógyszereteket a kórságaitok ellen és higgyétek nyugodtan hogy boldogok vagytok, hogy pénzetek mindenható, és hogy alapjában nem is vagytok rossz emberek.

Vigyázzatok, hogy bárhol a világon járva csak a hasonszőrű emberek között mozogjatok, ki ne törjetek ebből a körből, mert akkor látni fogtok, hallani, érezni, és az nagyon rossz pillanat lenne életetekben.

Üdvözlünk titeket a fővárosunkban. Ez Európa egyik legszebb történelmi városa, még rendőrkísérettel, luxus-limuzinból szemlélve is. Okvetlenül nézzétek meg a Halászbástyát, a Gellért-hegyet a csodálatos kilátással és az Andrássy utat. Olyan áhítattal lépjetek be fővárosunk új büszkeségébe a West-End City-Centerbe, mintha templomba lépnétek be, a pénz templomába, a ti hitetek templomába.

Viszont el ne menjetek a belső-Józsefvárosba, ahol utcagyerekek ordítása között vívja mindennapos harcát a "türelmi zónával" becsapott prosti, és az alulfizetett rendőr. Nehogy elemelje egy zsebtolvaj a 6-os villamoson a pénztárcátokat - a családi legenda nem szól arról, hogy ősötök esetleg így kezdte. Le ne menjetek egyetlen aluljáróba se, nehogy el tudja mesélni nektek egy csöves az élete történetét. Még tisztátalanná váltok tőle. Be ne menjetek egy közkórházba, nehogy a fejetekre essen a vakolat a plafonról. Kerüljétek el az elemi iskolákat, és higgyétek nyugodtan továbbra is, hogy minden gyerek reggelizett, sőt ebédelni is fog...

Ha szeretnétek javaslatokat hallani a gazdaságra vonatkozóan, íme a Humanista Pártok néhány javaslata:

Minden új terméket nem eredményező jelentős tőkemozgásra 75 % adó kivetése. --- A forgalom megadóztatása, hiszen az eredmények alapján számolt adótok gyakorlatilag a nullával egyenlő. --- Reális minimálbér - amiből tényleg meg lehet élni. ---A dolgozóknak legyen beleszólásuk a vállalati döntéshozatalba. ---Töröljék a szegény országok fejlesztési kölcsöneinek visszafizetési kötelezettségét. ---A vállalatok vállalják át a nyugdíjfizetés és az egészségügyi ellátás terheit. A kicsik kis részt, a nagy vállalatok nagyobbat, és a nemzetekfelettiek az oroszlánrészt.

Amíg a világon élő összes ember számára nem adott az emberhez méltó élet, mi továbbra is vádolunk titeket önző törekvéseitekért, továbbra is szervezkedünk, összevonjuk erőinket, mert mögöttünk emberek lesznek, míg mögöttetek csak pénz és az elnyomás eszközei!

Mi elfogadjuk egy világszintű társadalom kifejlődését, de nem mindegy, hogy hogyan. Másokat tiszteletben tartva és egy egyenjogú, sokszínű szövetséget teremtve, vagy a saját kicsinyes és rövidtávú érdekeinket hajszolva. Amíg az amerikai külügyér azt mondhatja ország-világnak, hogy "ezentúl is be fogunk avatkozni katonailag, ha az amerikai érdekeket Európában sérelem éri", addig van ok az aggodalomra.

"Oszd meg és uralkodj" - mondja a hatalom. A megosztott emberiség egymás ellen uszítható, befolyásolható és kiszolgáltatott. Nézzük meg, mire tanít az eddigi történelem, és ne hagyjuk magunkat megosztani. Ne dőljünk be annak, hogy azért van árvíz, mert Trianon, azért rossz a nyugdíjasnak, mert a fiatal....szóval hasonló baromságoknak. Találjuk meg egymást, beszélgessünk, ismerkedjünk, és teremtsük meg az emberek globális világát.
Köszönöm."

(Andor nagy tapsot kapott.)

***

"Ami összeköt bennünket, az sokkal fontosabb annál, ami elválaszt."

    (H. Skolimowski)

***

DRÁBIK JÁNOS beszédének nincs meg a szövege, de az utána a helyszínen vele készült beszélgetésé igen.

KOSSUTH RÁDIÓ Vasárnapi Újság c. műsorából, 2000. május 7. K.Sz. Szigeti Balázst, Bán Sándort és Kecskés Ferencet kérdezte, majd:

Kerekes Szabolcs: Dr. Drábik János, az Összefogás a Fennmaradásért nevű egyesület és mozgalom pénzügyi szóvivője. Ön a tüntetésen egyik szónokként arról beszélt, hogy a globalizmus, a jelenlegi pénzrendszer a végét járja. Mivel tudja ezt bizonyítani?

Dr. Drábik János: Többek között ez a tanácskozás is azzal foglakozik, hogy hogyan lehet ezt a teljesen ingatag rendszert valamilyen módon megreformálni és fenntartani. A rendszer azért ingatag, mert a jelenlegi magán pénzmonopólium rendszerében egy olyan kamat-mechanizmus ketyeg, amely biztosítja, hogy a pénzmennyiség háromszoros tempóban növekedjék, mint a reálgazdasági teljesítmény. Minden olyan rendszer, amelynek az alrendszere háromszoros tempóban nő, az instabil és előbb-utóbb összeomlik. A nemzetközi pénzkartellnek, amelyik ezt a pénzuralmi rendszert kialakította, sikerült az egyes országok, majd pedig lényegében az egész világ pénzrendszerét a saját magánmonopóliumává tenni. Felkészült arra is, ha esetleg omlik a rendszer, akkor milyen más pénzrendszerre tér át.

K.Sz. Milyen lenne ez a pénzrendszer?

D.J. Alain Greaspen, a Federal Reserve System, annak a magán pénzkartellnek az elnöke, amely az Egyesült Államok központi bankjának a feladatát ellátja, de egy teljesen magántulajdonban lévő bank; kijelentette, hogy még mai napig is az arany az egyetlen biztonságos, végső soron az utolsó fizetési forma. Ebből az következik, hogy a pénzkartell számításba vette, hogy esetleg ez a lebegő pénzen alapuló rendszer, - mert jelenleg egy teljesen fedezet nélküli lebegő pénz van forgalomban - bármikor összeomolhat. Különösen azért, mert egy óriási, pénzpiaci trükkökkel és technikákkal, egy pénzbuborék épült a reálgazdaságra és ez bármikor összeomolhat. Ezért a világ szinte valamennyi aranyát a Wall Streeten összegyűjtötték. Surányi első dolga volt, hogy a 70 tonnányi magyar arany túlnyomó többségét eladta, de nem csak Magyarország és Amerika aranya van ott, hanem Svájc aranya is.
Ha ez a nemzetközi pénzügyi közösség, ez a lebegő pénzrendszer kipukkad, akkor ők rátérnek megint az aranyalapra. Mert aranyalaphoz kötött pénzkibocsátást mindig az a hatalom ellenőrzi, akinek a tulajdonában van az arany, amelynek arányában ugye lehet meghatározott papírpénzt illetve számlapénzt, számítógépes pénzt kibocsátani.

K.Sz: Tehát a papírpénznek nincs meghatározott értéke?

D.J.: A magánpénzrendszer lényege, hogy a magán pénzmonopólium elvette az államoktól szuverenitásuk egyik legfontosabb részét, a pénzkibocsátás felségjogát. Amíg az államoké volt a pénzkibocsátással kapcsolatos hatalom és az ebből származó haszon, a kamatszabályozás, a valutaárfolyamok szabályozása, ez most mind egy privát, viszonylag szűk körű magánszemélyek csoportjához került, és ennek az összes hasznát ők teszik zsebre. A központi bank nem bocsát ki a magyar gazdaság részére pénzt. Az államot is arra kényszeríti állandóan, hogy fölvegyen hiteleket, vagyis adósleveleket bocsátott ki. Ha nem vette volna el ez a magántársaság a pénzkibocsátás felségjogát, akkor az állam adóslevelek helyett pénzt is kibocsáthatna.

K.Sz.: Központi bank alatt a Magyar Nemzeti Bankot érti?

D.J.: Igen. Ez olyan abszolút függetlenséggel rendelkezik, hogy gyakorlatilag egyetlenegy választott és demokratikus felelőséggel tartozó, felelősségteljes intézmény, országgyűlés vagy kormány sem szólhat bele semmilyen dolgába. Azt nem teheti meg a kormány, hogy például a gátak megépítésére kibocsásson jegybanki pénzt. Wilhelm Lautenbach bizonyította be még 1930-ban, hogy minden olyan állami pénzkibocsátás, amely meghatározott termelő célra történik, azaz kutatásfejlesztésre, puha és kemény alaphálózat-fejlesztésre és innovációra, az nem okoz inflációt. A mai rendszer addig működik, amíg az emberek nem értik, addig lehet tőlük minden évben, például a magyaroktól elvenni ezt az évi 3 md $-t külföldre és belföldön a több, mint 800 milliárd forint kamatot.

K.Sz.: Ennyit fizetünk kamatot külföldre?

D.J.: Mindent összeszámítva az évi pénzkiáramlás az körülbelül 3 md $, amiért a magyar nép egy gyufás skatulyát sem kap cserébe, és a belföldi adósság az pedig most már 7200 milliárd forint fölött van, aminek az évi kamata tavaly 840 milliárd forint volt, az idén meg 803 md Ft. Ha a monetáris felségjogok választott demokratikus szervek kezében lennének, akkor ezt a költséget mind meg lehetne takarítani. Ahhoz, hogy ez változzon, meg kellene változtatni a Nemzeti Banki törvényt.

K. Sz.: Mit jelent ez a Nemzeti Banki törvény?

D.J. Ez a törvény az országgyűléstől és kormánytól elvette a monetáris jogokat és azt a Nemzeti Bank kizárólagos előjogává, amibe a kormány és a Parlament többé nem szólhat bele.

K. Sz.: Úgy tudom ez '91-ben történt?

D.J.: Ez '91-ben történt és az országgyűlés ezt 51%-os törvénnyel hagyta jóvá, vagyis a mai kormánynak is, ha akarná, módjában állna megváltoztatni a Nemzeti Banki törvényt. A társadalmi korrupciónak is a legfőbb oka az, hogy a pénzhatalom úgy váltja át politikai befolyássá a maga hatalmas pénzvagyonát, hogy a korrupció legkülönbözőbb, legváltozatosabb formáival igyekszik lekötelezni magának az éppen kormányzó politikai elit részt.

K.Sz.: Orbán Viktor miniszterelnök ugyanitt a Vígadóban február 2-n kijelentette, hogy az ország befejezte a rendszerváltást, innentől új rendszer kezdődik.

D.J.: A miniszterelnök úr arra gondolt, hogy a nemzetközi pénzmonopóliumnak a koordinátái ki lettek alakítva, törvényileg szabályozva lettek, az ország vagyona lényegében ennek a pénzvagyontulajdonos rétegnek a kezébe ment át, és ez a rendszer mintegy be van betonozva.

K.Sz.: És hogyan lehet kilépni belőle?

D.J.: Az első lépés az, hogy minél több ember értse meg, hogyan működik a rendszer. Hogy legyen olyan választás is Magyarországon, ahol nem mellékes kérdésekről folyik a népnek a hülyítése, félrevezetése, hanem megmondják neki, hogy ide hallgass társadalom, azért vagy szegény, mert szegénységed oka az idehozott uzsorás magánpénzmonopólium. Ezen úgy lehetne változtatni, hogy ha olyan politikai elit kezébe adod a hatalmat, amely hozzá mer nyúlni az egyébként 51%-os Nemzeti Banki törvényhez, és visszaveszi a nép számára azt, ami a népet illeti!

K.Sz.: Tehát a pénzkibocsátás jogát is többek között?

D.J.: Pénzkibocsátás, kamatszabályozás, a monetáris jogokat, ezek ma a legfontosabb hatalmi jogosítványok, ezek nélkül nem lehet kormányozni.

K.Sz.: Mi volt ennek a tüntetésnek a célja?

Drábik János: Ennek a tüntetésnek az volt a célja, hogy hangjukat hallassák azok a polgárok, akik kiismerik magukat ezen a rendszeren. Tudják, hogy a világ hogy működik és hangot akartak ennek adni. Hogy nem csak Amerikában vannak olyanok, akik ezt tudják, már magyarok is vannak. Igaz, hogy kevesen vagyunk, de egyre több ember kívánja megérteni, hogy mégis hogyan működik az a pénzrendszer, amely ma felettünk uralkodik.

(A világhálóról levette DJ)

***

Csatlakozzunk-e az Európai Unióhoz?

Felold-e történelmi feszültséget Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz?

Nehéz kérdés.Ha a feszültség mozgást eredményez, vagy, ha a mozgás feszültséget szül, akkor a fenti kérdésre csak egyetlen válasz lehetséges: nem.

Tisztázzuk: Magyarország Európában van, mert a Balkán csak a Kárpátok gerincén túl kezdődik, de létezik, s ezt nem szabad elfelejteni. Európa egyetlen olyan történelmi és földrajzi egysége a világnak, amelyet sem belülről (Nagy Sándor, Nagy Károly, Napóleon, Hitler), - sem kívülről (Attila, Baján, Árpád, Bajazid, Szulejmán, Sztálin) senkinek sem sikerült szétrombolnia. Ereje éppen a sokszínűségben van, ezért, amennyiben nem akarunk Amerika gyarmata lenni, meg kell tartani ezt a sokszínűséget. Aki ideszületett (Tordos, Tatárlaka, Énlaka, Oklánd, Székelyderzs, Homoródszentlászló, Szarvas, Nagyszentmiklós, Buda, Csíkszentmiklós, stb.) annak itt gyökerei élnek. Gondoljuk meg hát ezt a csatlakozást!

Itt a környéken a magyar állam volt a legkorábbi koronás "létesítmény", ami a nyugat bástyája maradt mind a mai napig. Tehát nem minekünk kell a Nyugathoz csatlakozni, nem jó az nekünk. Elveszik ősi szokásainkat, nyelvünket megölik. Olyan erkölcsi és anyagi feltételeket kényszerítenek ránk, amelyek a magyar lélektől idegenek. Még azt a bizonyos tíz parancsolatot sem tartják be, - és erre bíztatnak bennünket is, holott ezen a néhány törvényen áll, vagy bukik minden, ami emberi.Tudjuk, hogy a nemzet megmaradása nem az Esterházyak érdeme, hanem azoké, akik az iskolák fölötte szükséges voltáról gondolkoztak, és a latin helyett magyarul akarták látni a világot. Azt is tudjuk, hogy magány a sorsunk, de Berzsenyi Dániel óta értjük, hogy a nyelvek anyját beszéljük álmunkban is. Itt Kelet kapujában néhányszor megpróbáltuk már azt a bizonyos bűvös aktust, de sikertelen. A magyar lélek nem fér össze a kufárokéval, és kufár mindenki, ki nem verejtéke árán akar anyagi előnyre tenni szert. A Székelyföld szélén járja a mondás: - Ha vendég vagy, akkor a házigazdád kedvéért, ha otthon vagy, akkor a vendéged kedvéért beszélj annak a nyelvén. E gondolat tükrében csak gondolkozni kell magyarul, aztán a saját nyelvén válaszolni minden társunknak, tehát tanuljuk meg először anyanyelvünk csodáit - utána: ahány idegen nyelvet beszélsz, annyi ember lehetsz. Az uniós - csatlakozás jobb lesz azoknak, akik elpályáznak innen. De, aki elmegy, számunkra elveszett. Aki csupán egyéni jólétéért hagy el bennünket, az mehet is. Megkezdődhet a magyar föld kiárusítása, és egy hajdan bölcs, öreg nemzet szolgasorba süllyesztése. Kinek használ ez? "Az Isten haragjában házasította össze Ausztriát Magyarországgal" mondta gróf Széchenyi István önmagának. Remélem, úgy gondolta, hogy a magyarság megmaradását csak a magyarság biztosítja.

Miközben - Európa lángol, miért ne perzselődne fel Magyarország is (Széchenyi), vetődik fel a kérdés.

Mit lehetne tenni? ---- Dolgozni kéne.

Tudni kéne, hogy egyáltalán: van-e Magyarország.

Azt is tudni kéne, hogy lesz-e akkor Magyarország, ha a sokat áhított és emlegetett Unió már néhány éve rátette a kezét erre a népre.

Kérdés: - mik vogmuk - ? Mik vagyunk? Egy hangsora az eljövendő nagy szimfóniának? Vagy kihalásra ítélt nép, a közös Európa utolsó mohikánja? Nem tudhatom. A fiatalságom nem mentség semmi bűnre, de feljogosít, hogy hittel nézzek a jövőbe, és felismerjem őseim tévedéseit. Tudom, Kelet vagy Nyugat kapuja ez az ország: az értékelés nézőpont kérdése. De azt is tudom, így volt ez ezer évvel ezelőtt is. Most miért változtatnánk? Ebben - a népek tengerében meg kellene maradnunk magyarnak, tovább kellene élnünk magyarul, ahogy eddig tettük. Az Unió nem hozhat jót ránk, mert megpróbál minket bekebelezni, úgy a nyelvünket, mint az örökölt tudásunkat, szülőföldünket illetően. Az idézőjelesen mondott nagy nemzeteknek csak perifériáján létezhetünk: számukra a magyarság sohasem volt fontos, - és tudjuk, vannak olyan nemzetek is, amelyek szívesen vennék, ha már nem volnánk, - tehát mi lennénk a hátsó udvar, ahová a szemek elől elrejtenek minden szemetet.

Nyugat-Európa több tíz-milliónyi munkanélkülije féltékenyen lesi a vendégmunkások tömegeit, akiknek majd felgyújthatja a házát, szállását, elkeseredésében, mert úgy véli: őmiattuk nincs kenyere. A magyarság fogy, minket, fiatalokat pedig külföldi munka ígéretével bíztatnak, és ugyanakkor ázsiaiak-afrikaiak betelepítésével tervezik pótolni a megölt magyar magzatok millióit. Neveltetésemnél fogva nem gyűlölködöm, mégis fáj, hogy az elvégzett munkáért járó bér Magyarországon csak 4-5%-a annak, amit pár száz kilométerrel arrább kifizetnek az embernek, ráadásul tudatosan tartják ilyen szinten a béreket: - hogy versenyképesek lehessünk! a munkaerőpiacon. Gyarmat vagyunk?

Berzsenyi szerint bölcs és öreg nemzet vagyunk. Össze kéne fogni a megmaradásért.

    Fekete

***

ORBÁN VIKTOR Miniszterelnök megnyitó beszéde 2000. április 11-én a Magyar Nyelv Hete országos megnyitóján Debrecenben (Részletek)

"....Ahogyan a mi életünket is számos külső behatás éri, úgy a mindennapi nyelvünket is számos külső behatás ostromolja. Talán nem érzik sommásnak, ha azt mondom, mintha az elmúlt évtizedben, a rendszerváltoztatás első esztendeje óta eltelt évtizedben megkopott és leegyszerűsödött volna a nyelvünk. Nem vagyok nyelvész. Ezért nézzék el nekem, hogy nem tudok pontos nyelvtörténeti vagy szociológiai választ adni arra a kérdésre, hogy mi is történik a szemünk láttára, - még pontosabban -, fülünk hallatára, azzal a magyar nyelvvel, amely oly fontos nekünk. Azt azonban talán nem csak én látom és érzem, hogy létezik itt. működik valamiféle korszellem, amelynek hatására a sekélyesedés és a kiüresedés felé halad a nyelvünk. Ez a korszellem sokak szerint nem kedvez az olyan kicsi államoknak, mint amilyen mi vagyunk és amely megpróbál nyelvfenntartásban, hagyományőrzésben jeleskedni.

Ezt a korszellemet, szép magyar szóval, "globalizá-ciónak" nevezzük. Pedig nevezhetnénk máshogy is." (Előveszi kabátzsebéből és felmutatja Molnos Angéla Magyarító könyvecskéjét).- Itt van például... Nemrég kaptam egy jóakarómtól ezt a kis Magyarító könyvecskét, amit szeretnék minden egyes diáknak a figyelmébe ajánlani. Ezt itt adták ki Debrecenben. Egy lelkes egyetemi tanárnő és munkatársai készítették. Én abban bizakodom, hogy nem óvatos célzás volt ez a küldemény. De itt már előre kikerestem, hogy "globalizáció" helyett mi is a helyes kifejezés és rögtön láthatják, hogy a "globalizáció" szó áthúzva szerepel, vagyis a tanárnő szerint eleve nem szükséges, hogy használjuk. Vannak vele egyenértékű, sőt, bízzunk benne, hogy talán szebb és értékesebb kifejezések is. De ha már fellapoztuk, akkor itt azt fogjuk látni, hogy a globalizáció annyit jelent, hogy egyetemesülés, egyetemesítés, világegyesítés... világgyarmatosítás."

Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, beszéljünk egy kicsit erről a "globalizációról". Vannak olyan területek, mármint az életnek vannak olyan területei, ahol ez a kifejezés egyszerűen csak csúnyán hangzik, de nem ellenségesen. Ilyen például a gazdaság, ahol ahelyett hogy ellenérzésekkel viseltetnénk a "globalizáció"-val leírt jelenségegyüttessel szemben, sokkal okosabban járunk el, ha a kihívásoknak, mármint a modern gazdaság kihívásainak megpróbálunk megfelelni."

,,,...a második világháború után csak azok a nemzetek és népek tudtak felemelkedni, - és soroljuk őket ma már a világ legsikeresebb nemzetei közé, akik tüntetően ragaszkodtak saját kultúrájukhoz, hagyományaikhoz és nyelvükhöz. Amikor ezeknek a népeknek a második világháború után leginkább kellett dolgozniuk annak érdekében, hogy gazdaságilag feltápászkodjanak, akkor... hihetetlen mennyiségű erőt és elszánást fektettek abba, hogy egyéni ízeiket, kincseiket, ízlésvilágukat, nyelvüket megőrizzék és másoknak is megmutassák." (Itt a munkahipotézis szót a könyvre hivatkozva "munkafeltevésre" javítja).

(A Magyarító Könyvecske 650 Ft-ért kapható: Csokonai Könyvesbolt, Debrecen, 4025, Piac u 45, (52-340-696).)

***

Wilderness Committee Educational Report vol 19, No. 1. Spring 2000 - Kölcsönözhető, főleg annak, aki BC-ba (Kanada) akar utazni. 16 oldal, a fele kép. 1300 éves Douglas-fenyők.

A Bizottság 20 éves története. Eredményeik. Tagjaik száma 26 000. Will Koop kapta az Eugene Rogers környezeti díjat. Bevételeik megoszlása: Adomány 46%, tagdíj 24%, alapítványoktól 15%, eladások 14%, kormány-támogatás 1%. Képek a tevékenységeikről, tüntetésekről a fakivágások, az erdők magánosítása, a bálnavadászat, a lazacok éttermi fogyasztása, a szürke medvék vadászata, a kéndioxid-kibocsátás ellen, India vad tigriseinek megmentéséért. Egy könyvvizsgáló részletes jelentése az 1998 és 1999 pénzügyi évről.

**

A szerkesztő kérése a számítógépes levelek alakjáról

Nagyon sok fölösleges munkát megtakarít a Szerkesztő számára az, aki a villámpostán vagy lemezen küldött anyagokat a következő alakok valamelyikében menti el: WinWord 2.0 , DOS, "Csak szöveg", Rich Text (rtf) vagy netán World Perfect 5.1. (Ha pl.Win 6.0-ban kapom, akkor egy oldalból 50-100 lesz és gyakran össze-vissza jönnek a szövegrészek.)
A 3,5 éves 486-os gépemet a régi programokkal nem akarom lecserélni, kidobni.
Köszönöm szépen - Pi.

**

A tüntetés napján jelent meg a Magyar Demokrata 4/18 számában György Lajos írása a világgyarmatosításról (a borítón is ott a cím: Az új Isten halálos szorítása). Eredetileg az Élet és Tudománynak adta, de az nem fogadta el!

**

Megjelent: György Lajos: Vissza a kozmikus Rendhez - Föld Napja Alapítvány kiadása. 650 Ft-ért kapható az Ökoszolgálatban (Vadász u 29), a Rákóczi út 5 alatti üzletben, a Fókusz Könyváruházban, a Kódex könyvüzletben, az ELTE Szociológiai Intézetben.

Megjelent ugyancsak a fenti kiadónál Gadó György szerkesztésében: A természet romlása, a romlás természete. Vida Gábor, Bartha Dénes, Ángyán József, Andrásfalvy Bertalan, Hamar József, Kiss Károly, Várkonyi Tibor, Miltényi Károly, Fleischer Tamás, Kerekes Sándor + Kiss Károly és György Lajos tanulmányai. Kapható a fenti helyeken.

**

Megjelent az Öko-Info, a Galgamenti Népfőiskola 2000 májusi hírlevele. A tartalomból: Tájegységi Föld Napja Vácszenlászlón; Népfőiskolai műsorok; Kistérségi események - GAIA kupa; Waldord jótékonysági majális, Zöld Forint Klub (május 27, Gödöllő - felvilágosítás Nagy Gábor 28-417-903
Kitekintő: Padlástér; Szent István Egyetem lap; Gaia Sajtószemle; Bringa Hírforrás; KukaBúvár.
Betyár tábor Galgahévizen július 3-9 és 10-16, sátorban ágyak. Balla Zoltán Galgahéviz Dobó u 24. Ökofalu Tábor Gömörszőlősön júl. 13-16, Ökol. Intézet, 3928, G.szőlős, Kassai út 37. - Zöld szám: 28-460-276

**

Megjelent a Madártávlat 2000 márciusi-áprilisi száma, benne: Ciánszennyezés, Sasos tapasztalatok a Bükki Helyi Csoportnál; Uráli baglyok a Zempléni hegységben; Hazai rákfajok; Kirándulás tavaly nyáron Norvégiában és Finnországban; Tábor Tömördön; MME Pilisi Csoport; Lehet-e puskával túzokot védeni? Madarászok vagy természetvédők?

**

A Nádasdy Akadémia június 18-án Nádasladányban rendezi a NAP NAPJÁT. Jelentkezési határidő június 5, részvételi díj 2000.-, határidő után 3000.-, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500.- Részletek és jelentkezés: nadasdy@nadasdy.org, távbeszélő/másoló: 319-7463

[ FOLYTATÁS ] [ TARTALOMJEGYZÉK ] [ RÉGEBBI SZÁMOK ]