GAIA Sajtószemle Kiadja: Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK)
Szerkesztő: György Lajos, Bp., 1115, Sárbogárdi út 11.
Távb.: 203-5477 (reggel 9 órától este 9-ig)
Halózati változat: Nyvelt Erik
HU ISSN 1419-1784

Gaia Sajtószemle - 18. évfolyam 373. szám - 2000. december 15.

A TARTALOMBÓL

Szerkesztőségi: Prága (Kingsnorth)
Jövőkutatás
Nyelvőrség
Széchy Ágnes emlékezete
Viták
Egyesületi Híradó
Hírek
Kettős gyilkosság az autóúton
Gazdasági kérdések
Kereskedelem az emberi jogok előtt
Chomsky a csúcsértekezteletekről
Szabadíts meg a szabadkereskedelemtől
Globális egyezség
Hamlet a heceggel
Üzemanyag-éhség
Felvásárolják Britanniát
Gaia sújtóhubák
Jogi, igazgatási kérdések
ENSZ - biosokféleség
Rendszabályokat a nemzetekfelettiek ellen
Környezeti nevelés (a kocsiban)
Gyilkos szórakoztatás
György Ottília: Távlat

Legközelebb: Mozgalom, vegyes, energia stb.


THE ECOLOGIST Volume 30 No 8, November 2000. p. 44. Paul Kingsnorth: Seeds of the news in the Prague autumn (Új magvak a prágai őszben)

Simon Jenkins írta a Times hasábjain: "Ha fiatal volnék, bozontos hajú és baloldali, tudnám, hol a helyem. Nem egy fülledt teremben lennék Brightonban, hallgatva a negyven-valahány szövegelést a "néppel való szerződésről". A prágai barikádokon lennék és azt mondanám, hogy "pokolra a Világbank és a Valutaalap kövér macskáival". Aztán így folytatja: "Minél tovább hallgatom Mr. Blairt, annál inkább szeretném a hátamra venni a hátizsákomat és irány a Vencel-tér. Az utolsó modern forradalom színhelye. Ott van most a világméretű változás üstje."

Valójában a Béke-téren és nem a Vencel-téren kezdődött az egész. Szeptember 26-án 15 000 ember vonult a kongresszusi központhoz. Páncélautók, vízágyúk és könnygáz várta őket. Néhány száz, senkit nem képviselő álarcos lázadóról a sajtó is csemegézhetett.

Új mozgalom, új politika, új irányzat lépett színre. A világ politikai energiája elmozdult, bár a világ ezt még nem fogta föl. Ha a "bársonyos forradalom" volt 1989-ben az utolsó modern forradalom, akkor Prága Seattle forró nyomában az első 21. századi, a nemzetekfelettiek hatalmával szembeni forradalom szülőfájásait jelenti. Még nincs sem neve, sem születési bizonyítványa.

A régi politika halott. Amerikában két egyforma ember közül választanál elnököt, s mi Britanniában jövőre hasonló választás elé kerülünk. A politikai pártok mindenütt haldokolnak, a közvélemény-kutatások szerint az emberek, főleg a fiatalok, egyáltalán nem érdeklődnek a politika iránt. Nem azért választunk, mert ennek valami köze lenne a jövőnkhöz. Csak egyet választhatunk, legyen George vagy Al, Tony vagy William, legyen bármilyen színű, akár fekete: csak a nagyvállalatokat választhatod. Ebben egyetértettek Prágában, Seattleben s előtte Washingtonban. A tüntetők nem tudták pontosan, hogy mit akarnak, csak ezt, hogy mit nem!

Ha a régi politika halott, mi az új? Kik tüntettek és mit akartak?
Sokfélék voltak. Ezért nem tudták felcédulázni őket a politikusok, újságírók, titkos ügynökök. Nem volt kiáltványuk. Gyakran egymással sem értettek egyet. És ez lehet gyengeség, de lehet erő is. Voltak szakszervezetiek, környezetvédők, bennszülött népek a világ sok tájáról, néhány nemszeretem neonáci kereste az új Führert, anarchisták, a fekete blokk fekete álarcokkal. Szocialista munkások. És sok-sok, csoportot nem alkotó, tapsoló, táncoló, éneklő fiatal.

Voltak sokan, akik nem tudtak eredményt elérni az eddigi politikájukkal. A harmincas évek szocialistái és kommunistái. 1890-ben élő anarchisták. Törzsi népek. Komoly zöldek, akik visszatérnek a falusi utópiájukhoz. Baloldaliak, liberálisok, ijedt reakciósok.

A nyelv és a jelképek régiek, de az alakuló mozgalom új. Meghatározhatatlan.

Ez zavarja az Új Világrend őreit. Aggódtak, mert nem tudták, mi történik. Nem tudták kezelni a mozgalmat, mert nem tudták meghatározni. A Dél-Afrika-i pénzügyminiszter, Trevor Manuel mondta a tüntetőknek: "Tudom, mi ellen vannak, de nem tudom, hogy minek az érdekében. Mi a megoldás?"

Sok lehetséges megoldás van Mr. Manuel, de nem akarja észrevenni. A drága hotelekben ülésező bankemberek és politikusok nem hallják meg azokat. A mozgalmi emberek azt kérdezték, hogy mit tettek a nyomor, a kirekesztés, a környezetpusztítás ellen, a közösségek halála ellen. Ha Manuel urat érdekli, hogy mit kell tenni, nézzen bele a www.charter99.org webhelybe, ahol ellentmondásoktól mentes javaslatokat talál a demokrácia és az elszámoltathatóság erősítésére. Ezt nem szabad összekeverni a Charter 2000-rel, amely egy globalizáció ellenes európai mozgalom megindításáról ad hírt (www.zeg.org/raisons-dagir/indexcharta.htm). Vannak javaslatok a nemzetközi kereskedelem szabályozására, a vállalatok támogatásának a megvonására, a helyi gazdaság gyújtópontba állítására, s arra, hogy a részvényeseket felelőssé kell tenni a vállalatuk tetteiért. Ajánlom a figyelmébe Michael Rowbotham könyvét (Goodbye America) - amelyben neo-keynesiánus javaslatokat tesz.

Radikális változásokat akarunk. Meg akarjuk állítani ezt a szörnyeteget, mielőtt további károkat okozna. A legnagyobb hiba az volna, ha ezt a világméretű rendszert egy másikkal szeretnénk helyettesíteni. Szükségünk van nemzetközi szabályozásra és együttműködésre, azonban nincs EGY nemzetközi megoldásunk és soha nem is lehet.

A zapatisták jelszava: "Egy NEM, sokféle IGEN"

Valódi, tartós változás kell, a források a földből jönnek, nem az égből. Felszabadított emberek, közösségek és települések kellenek, s hagyni kell, hogy ezek önmaguk, és szabadok legyenek.

Igen, ez valóban új. Ez nem a régi baloldal utolsó zihálása, és nem az új jobboldal újjászületése. Ez nem protekcionizmus, vagy anarchizmus. Ez valami egészen más, egy új korszak új megoldásai. A világ még nem hallotta meg, de rá fog ébredni. Pi

***

Jövőkutatás?

CCPA MONITOR Volume 7 No. 4. September 2000.Editorial - What future? (Szerkesztőségi - Milyen jövő?)

Idén már korábban minden újság tele volt a genetikai szakemberek sikerével, hogy feltérképezték az emberi génállományt. A teljesítményt együtt üdvözölte Clinton és Blair, mondván, hogy az emberiség jövője most ezen tudósok vállán nyugszik. Ha megtanulnak olvasni a természet könyvében, az lehetővé teszi a rák és más kórok gyógyítását és az emberi élet meghosszabbítását.

A tudósok szerint 2050-re sok betegséget molekuláris szinten lehet majd gyógyítani, mielőtt azok fellépnének és az átlagos emberi élettartam 95-100 évre nőhet.

Csak csodálkozhatunk azon, hogy ezek a tudósok milyen bolygón élnek. Az idilli jövőnek semmi kapcsolata nincs a kemény jelennel. Szokás szerint semmibe veszik a nyomort, az éhezést, a hontalanságot, a halálos lég- és vízszennyezést és a világ túlnépesedését.

Ameddig az élővilág és a társadalom ezen fenyegetettségeit nem veszik figyelembe és nem győzik le, közömbös, hogy milyen sikeresen tudják gyógyítani a genetikai kísérletek révén a betegségeket, meg tudják-e hosszabbítani az életkort. Ezek semmire sem lesznek jók, ha a bolygó maga nem lesz képes fenntartani az életet.

A politikai vezetők és a média csak rózsás derűlátással teli előrejelzéseket akar meghallani a jövőnkről. Tapsolnak a tudósoknak, akik földi paradicsomot ígérnek és elutasítják az ökológiai szerencsétlenség félelmét. Semmibe veszik azon kutatók véleményét, akik sürgetik a gyors lépéseket.

Nyolc évvel ezelőtt mintegy 1700 kutató, köztük 104 Nobel-díjas aláírta "a világ tudósainak figyelmeztetését az emberiséghez". Azt mondták, hogy 20 évvel később eljutunk arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés. Ha addig, 2012-ig nem változtatjuk meg gazdasági gyakorlatunkat, folytatjuk a források kirablását és szennyezését, semmiféle jövőnk nem lesz.

A figyelmeztetésüket minden kormány és a média legnagyobb része semmibe vette. Ezt az üzenetet nem akarták meghallani. A helyzet minden tekintetben tovább romlott.

A következő 12 évben az irányzatok visszafordíthatatlanná fognak válni. Ez tragikus, de nem meglepő. A tudósok figyelmeztetése szerint fel kell hagyni a gazdaság piaci irányításával, radikálisan hátat kell fordítanunk a vetélkedésnek és kapzsiságnak, együtt kell működni egymással, osztozni a javakban, az ásványi tüzelők helyett nem szennyező energia-forrásokat kell alkalmazni, az egyenlőtlenség helyett tisztességes jövedelemelosztást kell megteremteni.

Az elitrétegek elutasítják ezeket, csak a jelenre gondolnak.

Az egyedüli reménysugár, hogy egyre több emberben tudatosodik: katasztrófa fenyeget és mozgalmat szerveznek az elkerülésére. Egyre többen tevékenykednek a környezetvédő csoportokban. A Zöld Párt befolyásolja a kormány-politikát sőt miniszteri helyekhez is jut..

Keserű dolog, hogy az élet térképét akkor ismerik meg, amikor az élet minden korábbinál nagyobb veszélybe jutott. Pi.

***

Megjelent a MAGYARÍTÓ KÖNYVECSKE - A magyar nyelvvisszaújítás kis szójegyzékének harmadik, bővített kiadása, MOLNOS ANGÉLA és munkatársai kitartó, szorgalmas munkájának az eredménye. Anyanyelvünk közérthetősége megóvásának leghatásosabb eszköze.
Ez ugyanis megkönnyíti minden magyar anyanyelvű személy számára annak felismerését, hogy melyek azok az idegen szavak, amelyeknek használata felesleges, mert helyettük közérthetőbb anyanyelvi szavaink léteznek.
A kis alakú, könnyen kezelhető könyv 3900 felesleges idegen szó magyar megfelelőjét tartalmazza. terjedelme 271 oldal, bolti ára 800 Ft.
Megrendelhető: Csokonai könyvesbolt, 4025 Debrecen, Piac u. 45, T.: (52) 314-984. Öt vagy több példány kedvezményes áron kapható az LSZM alapítványtól: 4025 Debrecen Hatvan u 1/a, 1 lh, III. em, 10 ajtósz. T.: (52) 340-696 - I.D.

***

Elhúnyt Széchy Ágnes

2000. október 20-án meghalt Széchy Ágnes újságíró. Mi tartotta benne a lelket idáig, hiszen régóta nagyon beteg volt? Talán a nyugtalanság. Az utódkeresés hajtotta már évek óta. Olyan embert keresett, aki hozzá hasonló eltökéltséggel, szívóssággal folytatná a munkát, amit elkezdett.
Ha kell, rámenősen, ha kell ravaszul, továbbvinni az állatvédelem ügyeit.
Mi sem állt tőle távolabb, mint a galambokat etető nénik szentimentalizmusa. Nem volt misztikus próféta, és radikális terrorista sem. Egy ember volt, aki felismerte: egymásra van utalva ember és állat, és ebben a kapcsolatban mindkét fél jobban jár, ha az erősebb, az ember, méltányosan és tisztességesen bánik partnerével. Az állatvédelmi törvény tető alá hozása volt a fő műve. Csendesen, a háttérben dolgozott, sokat.

Az európai szervezeteknél kilincselt a magyar állatvédelem érdekében. Szerkesztette a Fauna Híradót, melynek szerény a külseje, de tartalma naprakész, és a legégetőbb tárgyköröket tartalmazza.
Nem tudom, megtalálta-e az utódját. De az biztos, hogy volt, van mit tanulniuk Tőle mindazoknak, akik a környezetvédelem, állatvédelem, vagy bármely tisztes ügy szolgálatára adják a fejüket.
- mki

***

Vita

KEDVES PETRÁSS LÁSZLÓ
! Válaszolok a 371. Gaiában megjelent, az államadóssággal kapcsolatos leveledre.
Természetesen mindenben igazad van. A teendő azonban nem azon múlik, hogy igazunk van-e, hanem hogy mennyire tudjuk az érdekeinket érvényesíteni az ellenséges környezetben. Ha az adott történelmi pillanatban esély látszik arra, hogy elengedik az adósságunkat, persze, hogy nem haladékot kell kérnünk, hanem elengedést..Azonban azt gondolom, hogy a fordulat lázadó kormányának nem az igazát fogják elismerni, hanem megpróbálják eltaposni.

A kérdés most az, mit tartalmazzon erről a Fennmaradás Program. Ha abban elengedést irányzunk elő, joggal mondják a bírálók "Erre nincs esély, ha tehát ettől függ a tervezet sorsa, akkor az nem valósítható meg". Ezért volt fontos olyan megoldást felvenni a tervezetbe, amiről elmondható - és el is szoktam mondani - hogy az eladósodott országoknak ennél sokkal nagyobb engedményeket tettek (amire Te is hivatkozol), ezért indokoltan számíthatunk arra, hogy egy néhány éves átmeneti idő után "a tilalmat szervezők belátják, hogy nekik is érdekük a gazdasági kapcsolatot Magyarországgal, mint egyenrangú, érdekeit megvédő társsal, a kölcsönös előnyök alapján újra felvenni"

Baráti üdvözlettel

Síklaky István

*****

KEDVES PIROS, KEDVES VICTOR ANDRÁS!
Sajnálom, hogy András figyelmét ekerülte a 12. évfolyamos Jelenismeret modul, amelynek tanterve, azt hiszem, teljes egészében az ökológiai szemlélet jegyében készült, és a fenntarthatóság kérdése körül forog.
Az etika tantervében is szerepel a környezetetika; saját középiskolai etikai tankönyvemben (Erkölcsi esettanulmányok), persze. jóval hangsúlyozottabban.
Remélem, minél több iskola fogja ezt választani. (Andris dicsérte).

Üdvözöl Lányi András

(Szerk.: Csak egy rövid részlet belőle: A globális felelősség kérdései -A jövő nemzedékekkel, más lényekkel, illetve az élővilág rendjének és sokféleségének megőrzésével kapcsolatos kötelességeink természete. Vita az állatok jogairól. Az etika emberközpontúságának értelmezése. ... A tanuló értse és értelmezze felelősségét a maga és a mások sorsáért, a földi élővilág jövőjéért.)

***

Egyesületi Híradó

ÁLLÁSFOGLALÁS
a Közép-Európai Kezdeményezés Gazdasági Fórumával kapcsolatban
Tudomásunkra jutott, hogy a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) 2000. november 22-25. között Budapesten tartja Gazdasági Fórumát.

Mint környezetvédő és más civil szervezetek, akik figyelemmel kísérjük a globalizációt és annak környezetre és a széles társadalmi rétegek létbiztonságára irányuló hatásait, akár üdvözölhetnénk is, hogy regionális összefogás van kialakulóban. A Fórum résztvevőinek listája és a meghirdetett műsor arra utalnak, hogy a térség országai egyre inkább a nemzetekfeletti szervezeteknek vetik alá magukat, ahelyett, hogy a globalizáció káros hatásainak kivédését és a helyi társadalmi érdekeket helyeznék előtérbe.

A Fórum témáinak laza körülhatároltsága azt jelzi, hogy a hangsúly inkább az informális találkozókra helyeződik, melyek a nagyberuházók, a bankok és a PR-ipar1 részvételével, a nyilvánosságot kizárva zajlanak.

Bár a műsorban jelentős szerepet kapnak az eurorégiók, így a térségi fejlesztés és a civil társadalom fejlesztése, ezen egyeztetésekből a civil szervezetek szinte teljes mértékben ki vannak rekesztve.

Aggályunkat fejezzük ki a KEK szervezeti felépítésével kapcsolatban, ugyanis abban vezető szerepet játszik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - egyúttal a Fórum fő szervezője -, mely a környezeti kérdések iránt kevés érzékenységet mutat. Itt hívjuk fel a figyelmet egy éppen döntés előtt álló beruházásra: a Bank vezetősége évek óta mindent elkövet a K2R4 néven elhíresült két ukrajnai atomreaktor befejezésének támogatása érdekében, az érintett helyi lakosság és a nemzetközi társadalmi és környezetvédő szervezetek tiltakozása ellenére.

Aggodalomra ad okot az is, hogy egyazon szeminárium keretében kerül sor a környezetvédelmi és biotechnológiai befektetések megvitatására, holott elfogadhatóbbnak tartanánk, ha a biotechnológia egyáltalán nem szerepelne a napirenden. Nyugat-Európa ugyanis egyre inkább elutasítja a géntechnológia (vagy az ennek sokszor rokon értelmű szavakként használt biotechnológia) alkalmazását, ezért annak bevezetése veszélyeztetné a térség mezőgazdasági termékeinek megjelenését a nyugati piacokon.

Támogatandónak tartjuk a Közép-Európai Kezdeményezés miniszteri nyilatkozatát a fenntartható közlekedésről, amelyet 1997-ben fogadtak el. Sajnálattal kell azonban megállapítanunk, hogy a nyilatkozatban leírtak megvalósítása elmaradt. Szorgalmazzuk, hogy a Közép-Európai Kezdeményezés országai mielőbb tegyenek konkrét lépéseket a nyilatkozatban megfogalmazottak megvalósítására.

Örülnénk, ha a Közép-Európai Kezdeményezés a jövőben a fent vázolt gondok megoldása irányában mozdulna el, azaz fórumainak nagyobb nyilvánosságot adna, elősegítené a civil társadalom jobb bevonását az egyeztetési folyamatokba, valódi térségi együttműködést hozna létre az érintett országok lakosságának, a helyi közösségeknek az érdekeit figyelembe véve. Fontosnak tartjuk, hogy a KEK nagyobb hangsúlyt fektessen a környezeti kérdésekre, a fenntarthatóság elősegítésére, a létbiztonságot és az életminőséget érintő kérdésekre.

Budapest, 2000. november 22.
Aláírók: Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület; Levegő Munkacsoport; Magyar Természetvédők Szövetsége; Összefogás a Fennmaradásért Mozgalom; Zöld Nők.
Bővebbet: Dönsz Teodóra, ETK, tel. 217-0803, fax 216-7295, e-mail ddori@zpok.hu; Fidrich Róbert, MTVSZ, tel. 216-7297, fax 216-7295, e-mail fidusz@zpok.hu

***

Megjelent az IGEN 2000. novemberi, XII/11 száma (a Gaia előző lapzártája után). Szerkesztőség Bp. 1035, Kórház u 37, 387-6503, igen@matavnet.hu. A tartalomból: Nobilis Márió: Egyháztáji; Hit: P. Valéry és Hegyi Bálint; A gyarmatlakók fellázadnak (Gy.L.); Confessio: Békási Angéla, Jeges András, Torba Zsuzsanna; Bethlenfalvy Gábor beszélgetése Maróth Miklóssal, a PPKE bölcsészkar volt dékánjával; Vértesaljai László: Agytakarítás; História; Hajnal Géza: Kabócák Isztrián; Ökumenikus ifjúsági találkozó; Szőnyi Szilárd az anglikanizmusról; Nyelv és lélek.

A MAGYAR KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYESÜLET január 27-én 11 órakor rendkívüli közgyűlést tart a Természettudományi Múzeumban (Bp. Ludovika tér 6) az alapszabály módosítása ügyében. Utána Vásárhelyi Tamás vetítése: Környezeti nevelés az amerikai múzeumokban címmel. - Hírlevelük novemberi számában Vásárhelyi Judit számol be a huszárokelőpusztai műhelyről. - Az V. Magyar Ökológus Kongresszusról Ortmanné dr. Ajkai Adrienne számol be ugyanott.

A BOCS (Bokor Öko-csoport) 2001 első félévi előadásai hétfő esténként 17.20 órától a Bp. VIII. Szentkirályi u 49 (jelző szám a kapuban: 34).
Január 8: Drábik János: A szegénység oka a pénzrendszer. Február 12: Petőfi Ágnes: A nők helyzete, szabadsága; Március 12: Szász Ilma: A világ előttünk álló évezredei (ezoterikus nézőpontból); ápr. 9 Balogh Gábor: Két keréken - természetesen; május 7. Simonyi Kaci: Amerikából jöttem...

Meghalt a kettős rablógyilkosság második áldozata
Gyilkosság? Nem inkább akaratlan baleset, gondatlanság, véletlen esemény, stb?
Nem! Előre megfontolt szándék: A céljukhoz akartak érni megadott időre. Fegyver? Igen, az óriási sebességgel száguldó harci eszköz, amely összezúzta az áldozatok járművét. Figyelmeztető jelzés? Tizedmásodpercekkel a tett elkövetése előtt. Rablás? Elrabolták két egymást szerető fiatal életét. Segítségnyújtás? A mentőrepülővel elsőnek a gyilkos menekült el. Felelősségre vonás? Megbánta tettét, lemondott felelős állásáról, életet visszaadni amúgy sem lehet. Ki - kinek a bűntársa? Tu ne quesieris... Ne kutasd.
Az újságban azt olvashatjuk, hogy korszerűtlen volt az áldozatok kocsija, Istenem, ilyesmi előfordulhat a gyarmatokon.
Még rendőrgyilkosok is megúszhatják, ha jó kapcsolataik vannak. Hiszen azt a korábbi gyilkost annyira szereti egy-két műsor közönsége P.S.

Kedves Barátaim!
Új rendszert vezetünk be a GAIA Sajtószemle számítógépes levélben való küldésében. A korábbi időszakban 3-4 féle alakban is kiküldtük a Sajtszemlét. A megfelelő alakba történő átalakítás azonban néha időt vett igénybe, így sokszor késve kaphattátok meg a GAIA-t. Ezért úgy döntöttunk, hogy ezentúl mindenkinek Word2.0 alakban küldjük a "Sajtot". Reméljük, ez ma már nem okoz gondot, így viszont sokkal hamarabb (többnyire a hivatalos megjelenési nap előtt) megkaphatjátok az új számot.
Köszönet Tepliczky Istvánnak (Tepinek), aki kiépítette és 6 éven keresztül lelkiismeretesen csinálta a GAIA Sajtószemle drótleveles terjesztését.
Akinek bármiféle gondot jelent a jelenlegi alakban való küldés, kérem, jelezze a fidusz@zpok.hu címen.
Üdvözlettel: Fidusz (Fidrich Robert), ETK
fidusz@zpok.hu
www.etk.hu
http://foek.hu/gaia

Megjelent az Öko-Info 2000 novemberi száma.
Benne: Népfőiskolai hírek; Előadások: Tornyosi Mária: Veszekedjünk-e a gyerek előtt? Ismered az anyukádat (dec. 18. 17.30). -- Kistérségi hírek: Tura Ált. Iskolája felvette Hevesy György nevét - a névadóra Stockholmban élő lánya is hazalátogatott. --- Válogatós szemétgyűjtés Turán, Galgahévízen, Vácszentlászlón és Zsámbékon. --- A GATE Zöld Klub Kökörcsin Oktatóközpontja előadásai: Kalas György, Munkácsy Béla. Ne vásárolj semmit nap.
Kiadványok: Természet és Béke naptár, Kuka Búvár; Gaia Sajtószemle, Hálózat, Bringa Hírforrás. Pályázatok.
(Elnézést kérek, Andi ezt már régen beletehette az iratrendezőbe, de nem néztem meg, és nem volta rajta a "Piros" név.)

***

Z/ZNET, VASKI KAMILLA küldte: Mark Weisbrot: Trade Trumps Human Rights in Supreme Court Decision (A Legfelsőbb Bíróság határozata szerint a kereskedelem fontosabb az emberi jogoknál)

A Legfelsőbb Bíróság elfogult határozatot hozott Massachusetts állam Burma-törvényéről. Az állam törvénye megnehezítette illetve megtiltotta, hogy a társaságok üzleteket kössenek Burmában.
Az egyéneknek joguk van választani az egyes árucikkek között. Massachusetts államnak nincs ehhez joga? David Soutzer bíró szerint nincs. Az ítélet ellentétes az Alkotmány első pontjával.
Massachusetts határozatában elítélte a burmai katonai kormányt az emberi jogok megsértése miatt. A bíró szerint, ha 50 állam ezt tenné, akkor az Elnök nem tudna hatékony külpolitikát folytatni.

A törvényt 1996-ban hozták, hogy támogassák a burmai (myanmari) demokratikus mozgalmat. 1990-ben a lakosság 80%-a által megválasztott képviselőket letartóztatták, a katonai kormányt a legtöbb ország elítélte a gyilkosságokért, bebörtönzésekért, kitelepítésekért, falvak felégetéséért, kényszermunkáért.

Massachusetts állam törvényének meghozatala után a Kongresszus is hozott bizonyos megtorló intézkedéseket Burma ellen, de a Legfelső Bíróság azzal érvelt, hogy az egyes államok nem vehetnek részt a külügyek intézésében.

A Nemzeti Külkereskedelmi Tanács jogászai, 600 társaság képviseletében úgy érvelnek, hogy a Kongresszusnak egy hangon kell szólni. A nagyvállalatok hangján. A szövetségi kormány csak ezt visszhangozza.

A Bíróság a véleményében azt is megemlíti, hogy az Európai Unió és Japán a WTO-hoz fordult a Massachusetts-törvény miatt.

A Bíróság határozata érinti egy ország lakosságának emberi jogait, munkaviszonyait, környezeti határértékeit stb.

Mindezek miatt 22 állam igazságügyminisztere, 78 kongresszusi tag, helyi kormányok és többtucat civil szervezet határozatában védelmezi a Massachusetts-törvényt.

Az egyik oldalon vannak az emberi jogok és erkölcsi értékek, a másikon a kereskedelem szabadsága. Példaként megemlíti a nyolcvanas években volt fellépést Dél Afrika kormánya ellen. Pi.

[ FOLYTATÁS ] [ TARTALOMJEGYZÉK ] [ RÉGEBBI SZÁMOK ]