GAIA Sajtószemle Kiadja: Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK)
Szerkesztő: György Lajos, Bp., 1115, Sárbogárdi út 11.
Távb.: 203-5477 (reggel 9 órától este 9-ig)
Halózati változat: Nyvelt Erik
HU ISSN 1419-1784

Gaia Sajtószemle - 19. évfolyam 380. szám - 2001. június 09.

A TARTALOMBÓL

Szerkesztőségi: Jókívánság Pirosnak
Levelek a Szerkesztőhöz
Kekszgyári kapriccsó
Hírek
Növény-erdő-mezőgazdaság
Nukleáris kérdések
Gazdasági kérdések
A jó, a rossz és a csúf
Környezeti nevelés
Társadalmi-mozgalmi kérdések
J. Seabrook: A történelem tanulságai
Quebec 2001 - független beszámolók
Vegyes
A háború jövője
Kell-e nekünk az Ökoturizmus Éve?
Környezet-egészségügy
A Medicare-t aláaknázza a magánosítás
Bölcselet
Papp Anna: Szeresd önmagadat
Közlekedés
Vetélkednek a kocsik és a vetemények
Gy.O.: Kiui és Fu története

Legközelebb: közösségek, géntechnológia stb.


Piros balesete – jókívánság a szerkesztőnek

A mostani Sajtszemle sajnos néhány hetes késéssel juthat csak el az olvasókhoz. Pirost április 13-án a Fehérvári úton elütötte egy autó. Eltört a lába és agyrázkódást kapott. A fejében keletkezett agyérrög miatt operálni is kellett, de most már túl van a nehezén és szépen gyógyulgat.
Reméljük mihamarabb hazamehet és előbb-utóbb újra itt lesz velünk kedd esténként. Addig is Fidusz - több ETK-s segédletével - próbálja összerakni a Sajtszemlét. Gyorsan megküldjük Pirosnak is, mert ettől biztos hamarabb felépül . - ETK

Halálcsillag: NATO

Május végén volt Budapestten a NATO és az EU külügyminisztereinek csúcstalálkozója. A rendezvény előtt mintegy két héttel a nemzetbiztonsági államtitkár bejelentette, hogy a globalizációt ellenző szélsőbaloldali és anarchista csoportok meg akarják zavarnia NATO tárgyalásokat, és a seattleihez és a prágaihoz hasonló rendbontásokat akrnak szervezni. Az államtitkár azt is a sajtó tudomására hozta, hogy számítanak külföldi tüntetőkre is, főként brit, német, francia csoportokra, akik az interneten keresztül szervezkednek.

Szóval megindult a félelemkeltés - vagy inkább rémhírkeltés. Erre a sajtó is beindult, jöttek a kérdések. Érdekes módon azok, akik tavaly ott voltak Prágában, vagy itthon szerveztek globalizáció-ellenes megmozdulásokat, nem tudtak ilyen készülő rendbontásokról. A titkosrendőrök azért akcióba indultak. Kihallgatásra berendeltek több prágai tüntetőt, a Blaha Lujza téren pedig letartóztattak, tettleg bántalmaztak, majd kiutasítottak az országból egy brit jogászt, aki a júliusi genovai G8 csúcstalálkozó kapcsán szerveződő megmozdulásokra felhívó szórólapokat osztogatott.

Az eset komoly felháborodást keltett a hazai civil szervezetek körében. Készült egy tiltakozó felhívás, amit helyhiány miatt majd a következő Sajtszemlébe közlünk le.
Bár a titkosszolgálati államtitkár által megjósolt, a fővárost szétverő tüntetések természetesen nem következtek be, azért nem maradt tiltakozó megmozdulás nélkül a NATO-csúcs. Május 28-án, a találkozó előestéjén húsz-harminc ember (köztük több ETK-tag) hatalmas betűket lógatott le a Lánchídról: HALÁLCSILLAG feliratot és a NATO jelképét a kék-fekete négyágú csillagot. Ezzel kifejezve, hogy tiltakoznak az új amerikai elnök csillagháborús politikája ellen. Az akció végén a rendőrök bevitték Pepét, aki az akció sajtómunkáját intézte. Mivel az akció (természetesen) nem volt bejelentve a rendőrségnél, a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indítoaak ellene, mint a tüntetés szervezője ellen szabálysértést, de este 11-kor már szabadlábon ünnepelt velünk egy sörözőben.

Másnap a Humanisták szervezésében mintegy háromszáz ember tiltakozott a NATO ellen a Déli-pályaudvar teknőjében. Mivel a NATO-csúcs idején fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be – lezárták a fontosabb közlekedési útvonalakat is –, nem engedélyezték, hogy a Déliből a Kongresszusi Központ elé vonuljunk, így a szónokok a pályaudvar kerengőjében adták elő mondanivalójukat. - Fidusz

***

Budapestről

Szia Piros!
Olvastam a sea lionról a 379-ben és láttam a kérdőjeleket. Remélem tudok segíteni: - a sea lion nem tengeri oroszlán, hanem tengeri tehén magyarul.
Tényleg hasonló életmódú, mint a tehenek, legelészik, ezért is volt furcsa, hogy halevő szerepel a cikkben. Pontos latin névnek utána kellene néznem. - A pollock egy másik tőkehal faj, kisebb és tömegesebb. Úgy emlékszem, hogy ez az a faj, amit heck néven nálunk is lehet időnként kapni (semmi köze a "valódi1" heckhez, ami a tengeri süllő). - az orca, vagy magyarosan orka a nagy kardszárnyú delfin, vagy más néven gyilkos bálna. Ő az a nagy fekete fehér fogascet, akiről azt tartják, hogy a leghatalmasabb ragadozó, még a legnagyobb állatot, a kék bálnát is megtámadja. - a cikk logikai levezetésében egyébként nincs hiba, egyszerüen a tengeri tehenek a megnövekedeztt tengeri sün populációk és az emiatt bekövetkező "elsivatagosodás" miatt kerülnek veszélybe. Érdekes egyébként, hogy a "kulcsfaj" ebben az esetben a tengeri vidra (csak hogy hazabeszéljek), az ő jelenlététől, hiányától függ az ökológiai renszer állandósága a leginkább (nem csak a kardszárny delfinek, hanem az ember miatt is pusztulnak egyébként).

Üdv Dénes

Vancouverből

2001. március 25.

Kedves Piros!
Remélem, hogy április 21-én le tudok menni a Kanada-amerikai határra, egy nagy összejövetelre, a legnagyobbra, amelyet valaha is rendeztek két ország határának a mentén. Sok a tanulnivalóm is, de már látható a vége...Ma volt egy kis hangversenyünk az ioasztálytársaimmal, elénekelhettem egy Samuel Barber dalt.
A paprikáim nőnek az ablakomban.

Szeretettel, Kamilla

Győrből

KEKSZGYÁRI KAPRICCSÓ

Mi reflexesek három hete figyeljük és szervezzük az eseményeket. Tudtuk, hogy a Kekszgyár tervezett bezárása önmagán túl mutató jelentőséggel bír, de hogy ilyen indulatokat mozgat meg - magunk sem sejtettük. A gyár bezárása 750 munkahelyet érint. Fél éve a növényolajgyárat zárta be a Cereol, két éve pedig a MiZo tett lakatot a tejüzemre.

A GYŐRI GYÁRRÓL:
Száz éve öregbíti a város hírnevét, vagyis négy nemzedék is válthatta is egymást. Nem kerestek sokat- de büszkék voltak, hogy itt dolgozhattak. Akinek ellenben térkép e táj, aki csak piacban gondolkodik az sosem értheti meg, miként érez, hogyan gondol gyárára az az asszony, akinek már nagyanyja is itt töltötte az ostyát.

Nem igaz, hogy fejlődésképtelen. Alig kihasznált – de a gyár így is nyereséges. Modern gépsorain egyébként ma is tudna annyi kekszet gyártani, mint amennyit Fehérvárra emlegetnek.

Nem igaz, hogy a gyár bezárását környezeti okok (is) indokolták, zajkibocsátási túllépése folyamatosan csökkent, s megszüntetheto. A levegot és a vizet határérték alatt szennyezi. A gyár körüli változó intenzitású édeskés szag az eljárás elháríthatatlan velejárója - ebben az FM jogelodje a sáros.

Egyesületünk megannyi elbukott versenyjogi ügy után megtapasztalta, hogy a VERSENYHIVATALnak a környezeti érzékenysége majdnem semmi,s most kiderült, hogy szociális érzékenysége sincs. Számukra az egész tulajdonosváltás nem zavarta meg a piac normális muködését. Bár itt székelnek - de hétszáz család sorsa nem az o sorsuk.

A GYŐRI POLITIKUSOK torzsalkodásukkal, kicsinyes üzenetváltásaikkal, sértodéseikkel teljesen komolytalanná váltak. Most is sikerült összeveszniük.Viselkedésük egyébiránt a nagypolitika helyi leképezése. Amennyiben ebben az ügyben végre valóban és tényleg egyetértenek, akkor kérjük, hogy felejtsék el végre egymást és politikai kapcsolatrendszerüket mozgósítsák a Kekszgyár megmentésére.

A folyamat: a nemzetekfeletti alapvető törekvése a magánosítás révén való PIACVÁSÁRLÁS, vagyis a Danone eljárása ismert. Ez tették elobb a kólagyárak a magyar szikvíz- és üdítoiparral, aztán következett az étolajipar, a húsfeldolgozók, cukor és konzervgyárak, a tejipar és ez folyik a magyar édesiparban is. A folyamat együtt jár a helyi üzemek felszámolásával (munkanélküliség) és a termelés összpontosításával: nő a szállítási távolság (levegoszennyezés), eltunnek a visszaváltó csomagolások (hulladékhegyek) - no az adalékokkal tartósított, fóliázott és agyoncsomagolt élelmiszerek aránya.

A FOGYASZTÓ a termelési-fogyasztási folyamat leggyengébb, legkiszolgáltatottabb részvevoje. Ez az eset kiváló alkalom arra, hogy a magyar fogyasztók jelezzék, hogy igenis van véleményük és ismerik a társadalmi szolidaritást.

A kiközösítés: nálunk még szokatlan, de az ilyen piaci magatartásra a fogyasztók, fogyasztóvédok logikus válasza ez. A siker feltétele pedig az, hogy minél többen és minél kitartóbban csatlakozzanak.

Én csak egy vagyok, de ha sokan és sokáig "nyúlunk mellé" - akkor még egy Danone is elgondolkodik. Jelen esetben ez a fogyasztó részérő lemondással nem jár - hiszen a piacon gond nélkül beszerezhetoek a helyettesíto termékek. A lakosság, a kiskereskedok, munkahelyi és iskolai büfések körében terjesszék a bojkottfelhívást. A DaNOne-t érzékenyen akkor érintené, ha a kiközösítéshez a nagy áruházláncok is csatlakoznának - de tolük ilyet elvárni balgaság, hiszen részei a rendszernek. A fogyasztók érdekében ők semlegesek..

A Danone számára az jelentette a legnagyobb gondot, hogy hogy a francba kell kimondani azt, hogy Gyor, meg Székesfehérvár… Azt üzeni nekünk a Rudijára nyomot reklámmal: "A DanoneRudit nem lehet "csupán" szeretni - ot kívánni kell… Valósítsd meg vágyaidat és élvezd az életetet DanoneRudival. Illik hozzád, mert olyan, mint Te magad vagy."

Hát akartok-e DanoneRudik lenni?
Irjátok meg nekünk (www.reflex.gyor.hu) - vagy inkább a Danone-nak (www.danonerudi.hu)

Üdvözlettel: Reflex - Kalas (ollózta Pi)

***

Anyakönyv:

Dienes Flóra Zsófia 2001. május. 16-án este 19 óra 55 perckor látta meg a napvilágot Dienes Flóra Zsófia – Dienes Tamás és …. Anna gyermeke. Súlya 2800 g, testhossza 47 cm. Érdekesség, hogy a Humusz gyűlés idejében született.
Sok boldogságot kívánunk az új jövevénynek és szülkeinek!

Megjelent az IGEN 2001. áprilisi száma. Benne: Bögre Zsuzsa: A vallásos magatartás típusai; Rosdy Tamás: Eutanázia; Szalay Ákos: A váci kálvária; Amíg a halál el nem választ; Buji Ferenc: Házassaág: Pro és kontra Krisztus szerint; Képek a váci kálváriáról. (Ez a szám az előző Gaia kinyomtatása után érkezett.)

Megjelent az "Érted vagyok" XII/2, 2001 áprilisi száma. Benne: Adolf Holl: A szerető isten nem akar áldozatokat (Jézus nem volt áldozati bárány) ("Valamikor nagyon régen valaki arra az abszurd gondolatra jutott, hogy tárgyi értékek, növények, állatok, emberek megsemmisítésével Istennek tetsző,dolgot lehet cselekedni. Ez a (szoros éretelmében destruktív ötlet) áll az áldozatbemutatás kultúrtörténetének kezdetén. Az áldozatbmutatás kitalálója nyilvánvalóan őrült volt. Istent kifejezett szadistaként képzelte el. ... Valamennyien bűnösök vagyunk, tehát áldozatot kell bemutatnunk Istennek, hogy kiengesztelődésre hangoljuk őt); Arno Gruen: A hamis istenek hatalma; Ursula Nuber: Búcsú az áldozat szerepétől; Merza József: Ezredvégi vallomás; Gromon András: Jézus iróniája; Rendhagyó recenzió - Farkas József könyvéről; Gy.L.: Mit jelent materialistának lenni, ha nincs többé anyag (másodközlés).
(Az isteneknek bemutatott áldozatokkal kapcsolatban van egy könyvajánlatom. Saramago: Jézus Krisztus evangéliuma. Abban Jézus nem akarja feláldozni a bárányt, de Jehova ragaszkodik hozzá. Azután Jehova áldozza fel Jézust és még rengeteg vértanut a saját dicsőségére.)

***

A MADAR@ZPOK.HU listára küldte Szabó Jozsef - joska@udv.nextra.ro - 2001 március 27-én.
Tárgy: Közbirtokossági Hírvivő

A székelyföldi erdők nagy részét társas formában, szigorú szabályok szerint művelték meg évszázadon át a tulajdonosok. A "letűnt" dicső korszak után ismét visszakerülnek ezek az erdők a jogos tulajdonosaikhoz. Persze sokan akadályozzák ezt a folyamatot, szakemberek is, székelyek is. Amig vitatkoznak az erdők sorsán az okosok, addig az élelmesek letarolják az erdők javát... Mi lesz a sorsa a székelyföldi erdőknek ? Merre tart a közbirtokosság? Erről ír a Közbirtokossági Hírvivő, amely a havilap új száma szerint felkerült a Világhálóra, a New York-i székhelyű Humán Rights Alapítvány jóvoltából.
Honlapuk címe: www.hhrf.org/hirvivo, míg a levélcímük: hirvivo@cosys.ro dr.Szabo Jozsef Ro 4150 Odorheiu Secuiesc C.P.323 Tel+ 66 210816,joska@udv.nextra.ro 095462529

***

ZÖLD LEVÉL 2001. március p. 4-5. Az Abaúj-Zemplén Értékeiért Egyesület nyílt levele Tardy János helyettes államtitkárhoz

A KVM januári sajtótájékoztatóján T.J. a Zempléni hegységgel kapcsolatban valakinek a kérdésére válaszolva közölte, hogy itt, az ország egyik leglehasználtabb helyén záros határidőn belül nem jön szóba nemzeti park létesítése.

A nyílt levél aláírói (Hegyessy Gábor és Géczi István) szerint ez a válasz megdöbbentette az egyesület tagságát, mert a terület sokféle növény- és állatfajának együttese csak akkor védhető meg, csak ha nemzeti parkot alakítanak ki, a fajok védelme megoldatlan. A népi építészet, a hagyományos gazdálkodás is megőrzendő érték. A BAZ megyei közgyűlés 1990-ben hatrozatot hozotta Zempléni nemzeti park kialakításáról.

A Tájvédelmi Körzet 3-4 őre semmi esetre sem elegendő ahhoz, hogy minden kihívásnak eleget tegyen.
Vajon mit jelent a lehasznált kifejezés? A 17 éve alakított tájvédelmi körzet a hivatásos természetvédelem közreműködsével lett "lehasznált"?

Ha nem történik változás, ha nem lesz nemzeti park, védett fajok sokasága fog kihalni..

***

Küldi RRGilman@aol.com, 2001. január 25.
FCNL LEGISLATIVE ACTION MESSAGE -
Az atomfegyverek készenlétének megszűntetéséről.

Hat évvel ezelőtt közel álltunk ahhoz, hogy atomháborúba lépjünk Oroszországgal. Január 25-én egy orosz radar félreértette egy amerikai időjárási rakéta felbocsátását, azt hitték, hogy támadás készül ellenük. Bár az Egyesült Államok értesítette az oroszokat a szándékairól, az üzenet nem jutott el a megfelelő orosz tisztségviselőkhöz. Az oroszok ilyenkor gyorsan kilőhetik a megtorló rakétákat, szerencsére Jelcin nem cselekedett így. Éppen hogy elkerültük a nukleáris katasztrófát.

2500 robbanófej kilövése mindkét országban hajszálon múlik - azok három perc alatt elindulhatnak. Elkerülendő az emberi és számítógépes hibákat, ezt az időtartamot meg kell nyújtani.

Bush elnök az elnökválasztási hadjárat során erre ígéretet tett: " amennyi rakétát csak lehet, kivesznek a fokozott készültségi, hajszálon múló helyzetből". Most ezt meg kell tenni, ez üzenet is lenne Oroszország felé.

Keressék minél többen az Elnököt február 5 és 6-án, a nemzeti fogadónapján. Hívják a Fehér Házat a 202-456-1414 számon. Washington, DC 20510 - Pi

***

WISE NEWS COMMUNIQUE 541 2001 január 12. Fear about depleted uranium grows in Europe (Európaszerre nő a félelem az elszegényített urántól)

4 oldalas cikk a NATO-országok tervezett és végrehajtorr vizsgálatairól. Az olasz védelmi miniszter, Sergio Mattarella kijelentette, hogy a NATO csak 2000 decemberében közölte Rómával, hogy Boszniában is használtak urános lövedékeket. Azt tudták, hogy Koszovoban bevetették ezt, de Boszniáról semmit nem tudtak. Az angol és amerikai katonai vezetők tagadják az urán és a betegségek közötti esetleges oki összefüggést.

Görögország beszünteti az elszegényített urán használatát a fegyverekben.
Vizsgálják az olasz, spanyol, belga, holland, portugál, finn, norvég, német, svájci, török, bulgár, lengyel és görög stb. katonákat illetve békefenntartókat.
kapcsolat. laka@antenna.nl - Pi.

***

THE ECOLOGIST, Vol 31 No1, February 2001, p. 24. The Good, the Bad and the Ugly - (A jó, a rossz és a csúf) Ennek a hónapnak a hősei és cselszövői: Paul van Buitenen és Pascal Lamy ellentétes stílusa.

"Ma volt az év legnehezebb napja" - áll a naplóban október 8-nál. "Ők arra akartak kényszeríteni, hogy ne folytassam a könyvem, ne adassam ki, elkárhozással és a pokollal fenyegettek. Azonban több telefon-beszélgetés és a feleségem támogatása nyomán döntöttem, a könyv a következő héten megjelenik Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Svájcban és Ausztriában."

Mintha Havel vagy Szolzsenyicin könyvéről volna szó. Azonban 1999 van, az "ők" az Európai Bizottság, az író pedig a holland van Buitenen. Az előzmény: 1998-ban az Európai Bizottság Pénzügyi Ellenőrző Osztályának tagja, Buitenen levelet írt az Európai Zöldek elnökének, Magda Aelvoetnek. Leszögezi, tudja, hogy szabálytalanul jár el, de nem tehet mást. 34 oldalon sorolja fel a mulasztásokat. Szándékosan eltitkoltak sokmillió font értékű csalást; megakadályozták a vizsgálatokat; az ellenőrök jelentéséből kitörölték a kitalált tervekre vonatkozó megjegyzéseket; szabálytalanul kezeltek sokféle pénzt: emberiességi segélyeket, nukleáris bizttonsági és oktatási alapokat. Elillant az EU 65 milliárdos éves költségvetése! (Nem semmi! Pi.)

Először természetesen Buitenent vádolták, fenyegeték, lehallgatták. Azután: 1999 tavaszán az egész Bizottság lemondott. Buitenen egy darabig fél fizetést kapott és nem végezhetett ellenőri munkát, de azután a korábbi névtelen támogatói színt vallottak, mellé álltak, a szakértők ajánlásokat fogalmaztak meg a Bizottság pénzügyi reformjaira. A Bizottság igyekezett megakadályozni a könyvének a kiadását, de Buitenent már Erurópa hősének tekintik, több lap az Év Európainak választotta. Ő nem adta fel és továbbra is egy átláhatóbb EU ügyintézés érdekében munkálkodik.

p 25. Pascal Lamy
Az EU annyira nagy, összetett, bonyolult, hogy a legtöbben kikapcsolják a készüléküket, ha meghallják, hogy emlegetik. Ösztönösen szeretik vagy nem szeretik, de nem tudnak semmit arról, hogy miként működik.
Pascal Lamy az EU kereskedelmi megbízottja és felelős az EU kereskedelmének fejlesztéséért és annak képviseletéért a világkereskedelem egészén belül. A WTO lelkes támogatója. Az óriásvállalatok, kereskedők szertetik őt, a környezetvédők, kis gazdálkodók és a szakszervezetek gyűlölik őt.

Az 53 éves Lamyt 1999 szeptemberében nevezték ki. A gazdasági élcsapat veszélyesnek találta. Azt mondták, hogy protekcionista, nincs tapasztalata. Azonban tavaly októberben Brüsszelben kifejtette: "A globalizáció bemutatja a piaci kapitalizmus három alapvető és egymástól el nem választható jellemvonását: a hatékonyságot, az ingatagságot és igazságtalanságot". Ilyeneket szokott mondani. Seattleben a WTO-t "középkori" szervezetnek nevezte és azt állította, hogy a tüntetők okos dolgokat (is) mondottak. Egy európai szuperállamra van szükséág, amelyik megvédi az európai szociális berendezkedéseket a világméretű kapitalizmussal szemben.

Szépen hangzik, igaz? De akkor mi a baj Lamyval? Az, hogy a gyakorlatban az ellenkezőjét teszi: besétál a vállalati ragadozók karjai közé. Seattleben az újságírók előtt szépeket mondott, de a tanácsteremben azt támogatta, hogy a genetikailag módosított növényeket terjesszék el világszerte, igyekezett aláaknázni a Biobiztonsági Szerződést. Általában mond valamit és az ellenkezőjét cselekszi. Most azt szorgalmazza, hogy tartsanak egy új kereskedelmi kerekaszta-bszélgetést, a Seattleben elmaradt dolgokról. Sokezer mérföldet utazik, hogy enek szükségességéről meggyőzze a "fejlődő" országokat. - Pi

***

GONDOLATOK AZ EURÓPAI UNIÓRÓL - (Előzetes, néhány részlet egy dolgozatból)
Írta: ÉLIÁS ÁDÁM (az Összefogás a Fennmaradásért Értékőrző Egyesület általános szóvivője)

"....A lóláb brutális nyíltsággal, arcpirító szégyentelenséggel kilóg: az Unió kritika tárgyává teszi, hogy a kormány és a parlament nem tett hatékony lépéseket a magyar jegybank függetlenségének továbberősítése érdekében.----Mi más ez, mint a pénzgyarmatosítás gátlástalanul nyílt önleleplezése? Úgy látszik, az urak már nem tartják fontosnak a finom, szépítő fogalmazást. Vajon miért? Talán úgy ítélik meg, hogy a magyar társadalom olyan mértékben elvesztette tartását, hogy érdekeinek semmibevétele után már érzékenységére sem kell tekintettel lenni? Hálásak vagyunk ezért az önleleplezésért.

....Nem szeretjük az unionizmust, amelynek lényege: mindenki föladja önmagát, s valamilyen egyesítő-egységesítő elv közös érvényre juttatásával egy már jelleg nélküli masszává olvad. Az ilyen folyamatot külső integráló erő szervezi és kényszeríti ki, amelynek hatalmában van az egyesítő-egységesítő elveket és az ezeket érvényre juttató gyakorlatot meghatározni. Az Európai Unió unionizmusa esetén ez a külső integráló erő az észak-atlanti pénzhatalom. Szellemi-eszmei muníciója materialista összképet mutat: központi üzenete és ígérete a materiális jólét, a fogyasztás élvezetének határ nélküli fokozása, s e legfontosabb cél érdekében jogcím formálása a világ kirablására, a fehér ember civilizációjának magasabbrendűsége alapján. Mindehhez egy ál-liberális (hamisan szabadelvű) ízlésvilágból táplálkozó ideológiai kenet társul, amely érzelgős lepedékként hivatott beborítani az alapelvek brutális materializmusát, s amelyet nem átallnak olykor "kereszténységnek" minősíteni.

A képmutatóan "harmonizációnak" nevezett folyamatokban nem egyéb történik, mint az alávetettség "önkéntes", belső intézményesítése pénzügyi, gazdasági, jogi téren.

A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 26. § C. pontjában, amely "a társadalom és az egyén közös érdekeinek kielégítésére irányuló" tevékenységeket - mint közhasznú tevékenységeket - sorolja fel, a 19. tétel így hangzik: "az euró-atlanti integráció elősegítése". Tehát prejudikálja a népszavazás eredményét, vagyis törvény formájában törvénytelenséget követ el. Itt tartunk.

Az euró-atlanti unionizmussal szemben a közép-európai konföderalizmust szorgalmazzuk, de alapvetően és általában az államok együttműködését meghatározó alapelvként is a konföderalizmust ajánljuk. Ennek lényege, hogy minden együttműködő fél megtartja önmagát, önmaga szuverenitását, s a szabad, szuverén államok érdemi együttműködése fogja közösségbe az országokat."

***

Környezeti nevelés

CCPA MONITOR January 2000 a világhálóról: http://www.policyalternatives.ca Erika Shaker: THE FACE OF EDUCATION: (Commercialism, Marketing Squeaky clean, all-American boys seek sponsors for college tuition – Sinclair Stewart, Financial Post Oct. 9, 2000) Cégek támogatta diákok

Aki azt mondja, hogy a tanulás nem fizet jól, az keresse meg Luke McCabe és Chris Barrett tizenéveseket a New Jersey Haddonfield Memorial Főiskolán. Bizarr módon keresik meg a tanulmányaikhoz a pénzt. A nagyvállalatok meghívták őket, hogy sétálva, beszélgetve hirdessenek.
Chris és Luke szerződést írnak alá és megígérik, hogy a cég viselkedési utasításait követik. Eddig 12 társaság érdekelt a beszélőfickó ötletben.

Chris és Luke honlapjáról: "A világ első vállalatok által támogatott diákjai leszünk! Mit teszünk a támogatóinkért? Viseljük annak ruháit (ingét, cipőjét, nadrágját), használjuk a készülékeit (teniszütőjét, sztereoját, óráját), hallgatjuk a zenéjét, vezetjük a kocsiját, használjuk a kerékabroncsait, isszuk a szódáját, fogyasztjuk a sültburgonyáját, repülünk a gépein, hordjuk a napszemüvegét...

.Mi leszünk az első vállalat által támogatott egyetemi diákok. Ilyet korábban senki sem kisérelt meg. Lehetőségünk van arra, hogy előnyös képet alakítsunk ki az önök társaságáról." http://www.chrisandluke.com/

Ha gyerekei vannak, akkor féljen. Nagyon féljen. Az interneten tevékenykedő guruk módszereket dolgoznak ki a malacpersely feltörésére, nem is szólva a szüleik hiutelkártyájától...
Néhány órát töltve a "digitális kölkökkel" ez teljesen világos lesz.
Virginia Ginsberg, egy "Your Own World" agymosodás ügynöke megmutatta a társaság játékos, tíz év alatti gyerekekre irányuló CD-ROM-- lemezét. A hirdetések sok szülőt nyugtalanítanak, mondta. Azonban a "Te Saját Világod" -ból a gyerek könnyen ki tud lépni, nyugtat meg.
Van egy műsor "A tizenéves vásárlók számára", amelyben hallható egy ilyen csatakiáltás: "Itt vagyunk, hogy kiszívjuk a pénzt a zsebetekből"

Vincent Chan másodéves hallgató tudja, hogy minden kérés nélkül is várhatja, hogy a félév folyamán néhányszor 9 órakor felébresztik telefonon: az egyetem ugyanis minden évben eladja egyes cégeknek a diákok adatait: a neveket, a szakot, telefonszámot és a lakcímet, hogy otthon is elérjék. (Jaj! Eddig minket otthon a cégek, irodák, stb. csak napközben hívtak. Jól, békésen el szoktam beszélgetni velük. Ha nagyon reménykednek, abbahagyom.)

Kanadaszerte hatalmas mértékben növekednek a kiegészítő oktatási programok, egyre több szülő érzi úgy, hogy a gyerekeik nem kapják meg a szükséges oktatást az iskolában. Maguk az iskolák tudatják a szülőkkel, hogy képtelenek komoly segítséget adni azoknak a diákoknak, akik arra rászorulnak s hivatkoznak a szülőknek a költséges iskolán túli különórákra.

A Szövetség a Gyerekekért (Alliance for Childhood, www.allianceforchildhood.com) egy nem régen kiadott jelentése ellentmond annak az általános nézetnek, hogy a számítógépek szükségesek a fiatal gyerekek számára. A Jelentés: "A bolondok aranya - bíráló pillantás a számítógépekre a gyerekkorban" kifejti, hogy mekkora veszélyt jeléent, ha 11 évesnél fiatalabb gyerekek nézik a tévét és javasolja, hogy a kisgyerekek és az elemi iskolai tanulók ne nézzák a tévét, kivéve, ha a gyereknek valami fajlagos károsodása van.

Kemény szavak vannak ebben a Silicon -völgy és mások felé, akik azok munkálkodnak, hogy a gyerekek egyre nagyobb mértékben használják a tévét az osztályban vagy otthon. Ez minden korosztályban káros.

Egyes cégek, mint pl. a Mattel Interactive és más programforgalmazók a járni tanuló kisgyerekek számára készítenek "totyogó-árut", valamint az iskola előtti korban lévőknek, mint az "Artúr az iskola előtt", vagy "A kis totyogó medvebocs kalandjai", amelyek 18 hónaposoknak ajánlanak.

Mi jöhet már ezután? Csak a születés előtti, prenatális időszak programjai. (Kapcsolat: Larry Magid, újságíró, Palo Alto, larry@safekids.com) - Pi.

***

THIRD WORLD RESURGENCE, No. 123/124 p. 10 Jeremy Seabrook: The lessons of history
(A történelem tanulságai)

A kergemarhakór válságot elemezve a szerző arra a következtetésre jut, hogy a fejlett világ kormányai állandó megbánásra és bűnhődésre vannak ítélve. Az effajta botrányok más és más területen törvényszerűen újra és újra felbukkannak, kezelésükben pedig a döntéshozók rossz megítélésének, közömbösségének, alaptalan nyugtatgatásainak, majd a felfedésnek és szánás-bánásnak ugyanazon mintázata lelhető fel. A végső bűnös pedig minden esetben a "köz". A kergemarhakórról írott hivatalos angol Phillips-jelentés 4000 oldalában ugyan megállapít hibákat, de ezek egyikét sem köti egyénekhez, mind-mind névtelen alkalmazottak, köztisztviselők, sőt az egyszerű emberek hibája, akik olcsó élelmiszerhez akartak jutni. Így azt a látszatot kelti, hogy a kormány tett valamit, megállapította a mulasztásokat, és ilyesmi soha többé nem fordulhat elő. Mindig a hatalmasok kerülnek ki a bajból sértetlenül. - MV

***

THIRD WORLD RESURGENCE, No. 123/124 p. 71 Ethiopian scientist awarded 'Alternative Nobel Prize' (Etióp tudós kapja az "alternatív Nobel-díjat")

A Helyes Életmód Díj egyik idei díjazottja Tewolde Berhan G. Egziabher, az etióp Környezetvédelmi Hatóság igazgatója, aki a Biobiztonsági Jegyzőkönyv tárgyalásai során végzett fáradhatatlan munkájáért részesült a rangos elismerésben. Tewolde a fejlődő országokat tömörítő ún. "hasonló gondolkodású" csoport szószólójaként sokat tett azért, hogy az egyezmény megszülessen, de emellett már a kilencvenes évek eleje óta képviseli az afrikai országokat pl. a Biológiai Sokféleségről szóló egyezmény, illetve az Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezet (FAO) tárgyalásain. Nagy szerepe volt abban, hogy az Afrikai Egységszervezet (AOU) állásfoglalást alkotott a WTO Szellemi Tulajdonjogi Egyezményéről (TRIPs), és hogy ez a kérdéskör általában véve is nagyobb figyelmet kapott a fekete kontinensen. Tewolde egy indonéz emberi jogi aktivistával, egy török környezetvédővel és az amerikai Wes Jacksonnal osztozik a 200 000 svéd koronával járó kitüntetésen, melyet decemberben vett át a svéd parlamentben.

(Volt szerencsém két éve találkozni vele a Schumacher Collegeban – amellett hogy tényleg zseniális és elkötelezett ember, nagyon közvetlen és rokonszenves is. Ha valaki, ő tényleg megérdemli az elismerést. Ugyanott hallgattam Wes Jackson előadásait is, aki évelő növényekre alapozott kultúrák kifejlesztésével szeretné elejét venni az eróziónak – őt már nem találtam annyira rokonszenvesnek. ) - MV

***

QUEBEC 2001

Küldte Vaski Kamilla
ZNET
Judy Rebeck: Police repression biggest threat at Quebec City (Rendőri elnyomás fenyeget Quebec Cirty-ben)

30 éve nem volt ekkora harci készenlét Kanadában, mint április 20 és 22 között lesz Quebecben az Amerikák Csúcstalálkozóján. Anna kidején a hadsereg megszállta Montrealt, mert az FLQ (Quebec Liberation Front) elrabolt két köztisztviselőt. Ha erőszak lesz Quebec Cityben, annak okai nem a tüntetők lesznek, hanem a rendőri erők. Már a helyszínen van egy 5000 fős alakulat.

A csoportok nem terveznek erőszakos fellépést. Úgy látják, hogy Quebec más mint Seattle. Úgy hiszem, hogy humor és képzelet lehet a tüntetők fegyvere. Az anarchista csoportok röplapokat hordanak szét a lakásokban, kérve a lakosokat, hogy fogadjanak be egy tüntetőt, megjelölve a lapon, hogy az anarchista, feminista, szakszervezetis vagy egyetemista. A tevékenységük címe: "Karnevál a kapitalizmus ellen.". Vajon fenyegetésnek hangzik-e ez?

1960-ban a rendőrség azt állította, hogy "külső agitátorok" lázították az egyébként békés tüntetőket, s ezzel igazolták, hogy lovakkal támadtak a vietnami háborút ellenző fiatalok ellen.

A világgyarmatosítás ellen tiltakozók taktikája az erőszakmentes polgári engedetlenség. Ennek a legjobb elődja Gandhi. A diákok megtanulják, miként maradjanak nyugodtak és békések a kötekedő rendőrökkel szemben. A rendőrök azt tanulják, miként lehet megfélemlíteni a tüntetőket.

Tavaly nyáron az erős rendőri jelenlét vezetett a békés tüntetők elleni erőszakhoz. Borsot fújtak arra, aki csak egy zászlót feszített ki egy kerítésre. Windsor lakóit mérgesítette, hogy a városuk katonai táborrá változott, hogy megvédjék őket 2000 békés tüntetővel szemben, akik sokkal jobban viselkedtek, mint a rendőrök.

Most Quebecben három méter magas kerítések védik az óvárost, ahol 34 amerikai vezető tanácskozik. Igyekeznek megakadályozni, hogy az Egyesült Államokból jöjjenek tüntetők Kanadába.

Az FTAA (Free Trade Area of the Americas, az amerikai államok azabad kereskedelmi egyezménye) a világgyarmatosítás ellen küzdők számára olyan gyűlöletes elemeket tartalmaz, mint a NAFTA, beleértve a gyalázatos 11. fejezetet, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy pert indítsanak a kormányok ellen, ha a szabályozások akadályozzák a hasonszerzésüket.

Murray Dubbin egy nemrégi cikkében arról ír, hogy a vállalati pereknek több mint a fele egészségügyi vagy környezeti, önkormányzati illetve állami szabályozásokra vonatkozik.

Senki sem tudja, hogy az FTAA megállapodás mit tartalmaz, mert az iratok titkosak. Április 2-án Ottawaban a tiltakozók azt követelik, hogy a Külügyi és Külkereskedelmi Minisztérium hozza nyilvánosságra ezen iratokat.

A quebec-iek között lehetnek olyanok akik követ dobnak a rendőrökre vagy betörnek egy ablakot, de ez nem indokolja az ekkora rendőri készültséget. A gyarmatosítás elleni mozgalmat nem tudja eltéríten ez az ősi rendőri osszd meg és uralkodj taktika, s szembeszáll azzzal a kereskedelemmel, amelyik törvényesíteni akarja a vállalatok uralmát a demokratikusan megválasztott kormányok fölött. - Pi.

***

A világhálóról: WWW.CMAQ.NET
FÜGGETLEN BESZÁMOLÓ

(Megj.: Az FTAA /Free Trade Area of the Americas, az amerikai államok szabad kereskedelmi egyezménye/ )
Michael Lessard, a Quebeci 2001 tavaszi tüntetés egyik szervezője: Két FTAA elleni tüntetés, amit nem lehet semmibe venni.

20001 április 21-én (Operation Quebec Spring 2001, "OQP 2001", a québeci terület 34 szervezetének a szövetsége, amelyik magára vállalta azt az emberfeletti feladatot, hogy biztosítsa a tüntetők számára a menedékhelyet, segített előkészíteni a Népek Menetét és mindenekelőtt annak több hónapon át tartó megmagyarázásában, hogy miért mondunk NEMET az FTAA-ra!)

Április 20-án és 21-én, pénteken és szombaton látványos békés tüntetések voltak Québec City-ben ilyen jelszavakkal: "Nemet az FTAA-ra". Sajnos a ezt a "független" sajtó éppen annyira semmibe vette, mint a kereskedelmi ágazat.

Ezért adjuk közre ezen független beszámolónkat.
Április 20-án déli 1 órakor két tüntető csoport ugyanabban az időben hagyta el a Laval Egyetemet. Az egyik a Rene Lesvesque úton haladt, a sárga-vörös zóna felé, amelyik tele volt a sajtó embereivel, majd hirdetelen lereombolták a sérelmes fal egy részét.

A másik, elhagyta a Chemin Ste-Foy-t, őket követve az erőszakmentes polgári engedetlenségi csoportoknak: elzárva Cote d'Abraham-ot, amelyik az egyik fő bejutási lehetőség az un. biztonsági kerületbe. Ezt a második csoportot a montreali szövetség szervezte (GOMM: Groupe opposé ŕ la mondialisation des marchés, a kereskedelem globalizációját ellenző csoport) . Ezen a tüntetésen mintegy 5000 ember vett részt. Ünnepélyesen és hangosan meneteltünk az alsóváros felé, majd felfelé a Cote d'Abraham-on, hogy szembenézzünk a kerületet lezáró kerítéssel. Ekkor körülbelül 7000-en voltak, mivel a szakszervezetiek elhagyták a Népi Csúcsértekezletet hogy csatlakozzanak hozzájuk. Hangosan és büszkén énekeltek FTAA- és kapitalizmus-ellenes jelszavakat kiabálva.

A kerítésnél táncoltak és örültek a nagy tömegnek. Néhány perc múlva könnyfakasztó gáz permete hullott a tüntetőkre és a GOMM úgy döntött, hogy elég volt a fellépésből. Néhány tüntető csoport ott maradt, hogy csatlakozzák a kerület elleni erőfeszítésekhez.

Április 21-én. egy napos szombati napon az Népek Menetén hatalmas tömeg gyűlt össze, legalább kétszer vagy háromszor akkora, mint amire a szervezők számítottak. Az "OQP 2001" mintegy 20000 emberre számított, de 40 000 és 60 000 közötti tüntető vonult a kiválasztott hosszú úton.

Sok ezer diák menetelt a Laval Egyetemtől, s egy óra múlva a Québec Múzeumnál sok ezer polgár csatlakozott hozzájuk s együtt meneteltek más városrészek felé. Sok művészi alkotást is vittek, hatalmas babákat, utcaszínházban mutattak be darabot az amerikai uralomról. Több mint három óra múlva az emberek beáramlottak a nagy arénába, ahol megálltak, pihentek, zenéltek, és beszédek hangzottak el.

A tüntetés olyan hatalmas volt, hogy sokan azért mentek el, mert nem hallották a beszédeket, vagy egyszerűen elfáradtak ilyen hosszú menet után.

Pillanatnyilag itt lehetetlen megbecsülni a felvonulók számát, mert mindenütt emberek voltak, különböző irányokból áramlottak, nem csak a tervezett utakon.

A menetelés alatt szónokok bejelentették: "Azt a hírt kaptuk, hogy a fal 60%-a le van rombolva." A tömeg tapsolt.

Bár ezek az emberek nem akartak a fal ellen támadni, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadják azt. A kerítés elválasztja a vezetőket a néptől. A javarészt észak-amerikai polgárok ilyen hatalmas gyülekezete politikailag nagyon fontos. Többé senki nem állíthatja azt, hogy az FTAA és a vad kapitalista globalizáció elleni küzdelem néhány kirekesztett fiatal műve. Itt Québec City városában, ahol élek, azt mondák, hogy a demokrácia a lehető legjobb dolog. A Népek Menete a népből állt, s az emberek együtt azt kiáltották: nem kérünk az egész Amerikára rákényszerített úgynevezett szabad kereskedelmetekből. A neoliberális világnézet ezen tervét a nagyvállalati elit kényszeríti a világra. - (Ford.: Pi.)

***

GLOBAL lista - global@zpok.hu -
Tárgy: Europai Exxon, Texaco, Chevron kiközösítés --- www.civilpress.hu
Bush döntésére kiközösítési felhívás a válasz

Az Európai Parlament zöld csoportja az amerikai vállalatok kiközösítésére hívta fel az európaiakat az éghajlategyezmény felmondása miatt.

Alexander de Roo (Hollandia), az EP Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke a parlamenti vitában kijelentette: "Miután Bush elnök felmondta a kyoto-i egyezményt, a többi aláíró számára nem marad más hátra, mint az amerikaiak nélkül is jóváhagyni a jegyzőkönyvet. Az EU és az USA küldöttsége megbeszéléseinek kudarca azt jelzi: barátságos szavakkal és meggyőzéssel nem lehet ennek a makacs kormánynak a véleményét megváltoztatni. Megismételjük felhívásunkat: bojkottálják az amerikai olajtársaságok, név szerint az Exxon, a Texaco és a Chevron termékeit.

Volt már eset, amikor a holland és a svéd parlament kiközösítette a régi dél-afrikai kormányt. A halálbüntetés az Egyesült Államokban az ország belügye. Azonban a klímaváltozással kapcsolatos magatartásuk az egész világra ró halálbüntetést, és ez teljességgel elfogadhatatlan."
ollózta Pi

***

FCNL LEGISLATIVE ACTION MESSAGE -, Küldi: RRGilman@aol.com, 2000. október 20. - Kvéker törvényhozási figyelő
A háború jövője (PBS Frontline)

Milyen lesz a jövőben egy összeütközés? Milyen háborút kívánnak a katonák? Hogyan készülnek fel. milyen fegyvereklre és kiképzésre lesz szükség?

Az Egyesült Államok hadserege adottként elfogadja a nemzetközi kapcsolatok háborús rendszerét;
hogy az EÁ-nak harcra készen kell állnia és világszerte két vagy több háborúban is győznie kell,
hogy állandó érdekeltségeik vannak világszerte, amelyeket katonai erővel kell megvédeni,
hogy jelentős új beruházásokra van szükség hogy fenntartsa a harckészültségét az eljövendő háborúkban.
El kell-e ezeket fogadnunk?

Minden ország számára a védelem első vonala a nemzetközi diplomácia, együttműködés, és a többi országok jó szándéka. Azonban az Egyesült Államok beruházása, hozzájárulása a nemzetközi külügyi tevékenységbe, együttműködésbe, az emberiességi és fejlesztési segítésbe az elmúlt évek alatt folyamatosan csökkent. 23 milliárd dollárral növeli a katonai kiadásokat az FY2001 ömagában, ez több milliárddal több, mint az E.Á. fenti tevékenységekre fordított kiaáddai.

Az Egyesült Államok többet költ, mint az őt követő 7 hadsereg együttesen és 150%-kal többet, mint a kilenc lehetséges ellenfele együttesen, beleértve Oroszországot és Kínát.

Az Egyesült Államok ritkán fog katonai vállalkozásba egyedül. Általában megszerzi más szövetségesek támogatását, mielőtt beavatkozna. Az Egyesült Államok és a NATO együtt négyszer annyit költ fegyverkezésre, mint a lehetséges ellenfelei összesen. - Pi

***

THIRD WORLD RESURGENCE No. 122, p. 30. Someshwar Singh: US to review 'biological warfare' in Colombia (Az EÁ újraértékeli a "biológiai fegyverek" alkalmazását Kolumbiában):

Augusztus 22-i elnöki előterjesztésében Bill Clinton megállapította, hogy a kábítószernövényeken használni tervezett mikroorganizmusok kapcsolatban állhatnak a biológiai fegyverek terjedésével, és ezért elhalasztotta ezek bevetését. A mezőgazdasági minisztérium több mint tíz éve dolgozik kábítószernövényeket elpusztító fertőző ágenseken, gombákon és vírusokon, a kokacserje-, az ópium-mák- és marihuánaültetvények kiirtására, repülőgépes kiszórással. Az amerikai kormány elsőként a kolumbiai kokaültetvényeken kívánta használni a Fusarium oxysporum nevű gombát – ennek elfogadását szabta egy 1,3 milliárd USD-s fejlesztési csomag feltételéül. A szomszédos Ecuador egyébként már betiltotta a gombát. Amellett, hogy a kifejlesztett betegségkeltő mikroorganizmusok fajlagos volta sok esetben kérdéses, a talajban évtizedekig fennmaradnak, és így az emberekre és az élővilágra gyakorolt hatásuk ismeretlen, ezek alkalmazása alááshatja a biológiai fegyverek elleni nemzetközi egyetértést. Az 1972-ben elfogadott, Biológiai Fegyverekről szóló Egyezmény betiltja ezek gyártását és tárolását. A fő gond azonban, hogy nincs módszere a végrehajtás igazolására – pillanatnyilag kidolgozása alatt áll egy jegyzőkönyv, ami várhatóan megoldja majd ezt a kérdést. Az egyezmény jövőre esedékes felülvizsgálatán mindenképpen napirendre kell tűzni a termést, a növényeket elpusztító szervezetek betiltását, különösen, ha azokat ellenséges módon vagy fegyveres összeütközések során alkalmazzák. - MV

***

THIRD WORLD RESURGENCE, No. 123/124 p. 2 Anita Pleumarom: Do we need the International Year of Ecotourism? (Kell-e nekünk az Ökoturizmus Nemzetközi Éve?)

Az ENSZ Közgyűlése 1998 novemberében hozott határozatával 2002-t az Ökoturizmus Évévé nyilvánította, és ennek megszervezését az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Turisztikai Világszervezet (WTO, de ez egy másik!) feladatává tette. Az év egyik kiemelt eseménye a 2002 májusában Quebecben megrendezendő ökoturisztikai csúcstalálkozó lesz. Környezetvédők, emberjogi és közösségi szervezetek azonban már a hír közzététele óta támadják a terveket, az ökoturizmus alapelveinek lényegi felülvizsgálatát követelve. 20 szervezet levelet intézett az UNEP egyik vezetőjéhez, amelyben azzal érvelnek, hogy ökoturizmus címén gyakran alapvetően csak a befektetők érdekeit és a turisták örömét szolgáló, érintetlen területeket a nagyközönség előtt megnyitó és azok kizsákmányolását eredményező programokat "adnak el".

Ezek gyakran más fejlesztések előtt is megnyitják az utat, érzékeny területek beépítéséhez, törvénytelen fakitermeléshez, bányászathoz vezetve. Az ökoturisztikai irodák egyik elsődleges célpontját a bennszülött népek által lakott területek jelentik, miközben figyelmen kívül hagyják az ott élők szükségleteit és érdekeit. A tiltakozók érvei szerint a kormányok nincsenek kellőképpen felkészülve az ilyen tervek megfelelő nyomon követésére és ellenőrzésére.

Valós ökoturizmust csak az érintett közösségeket bevonó, az élőhelyvédelem, a hagyományos tudás és a fenntartható fejlődés átfogó szempontjait szem előtt tartó társadalmi vita eredményeként lehet kialakítani. Ehhez képest a nemzetközi év célkitűzései és szempontjai homályosak, és politikai játszmákkal terhesek. Félő, hogy a nemzetközi figyelem eredményeként minden falusi és természetjáró turizmust ökoturizmusként és minden nyaralót ökoturistaként fognak hirdetni. Ebben egyébként egyes környezetvédelmi szervezetek sem bűntelenek, a cikk pl. az IUCN-n említi, mint olyan szervezetet. amely programjaiban nem volt tekintettel a bennszülöttek jogaira. Különösen védtelenek ebből a szempontból a fejlődő országok, ahol a turisztikai ipar túlnyomó része külföldi kézben van. Átfogó erőfeszítések nélkül a valós ökoturisztikai kezdeményezések továbbra is kisebbségben és elszigetelten maradnak. - MV

***

CCPA MONITOR, 2001 március (A világhálóról, www.poliyalternatives.ca) - (2000. november 6) A Medicare-t aláaknázza a magánosítás

Mi a baj a magánosítrással? Igen sok. Ezt állítja a Kanadaiak Tanácsa egy jelentésében. A Medicare-t fenntartják vagy magánosítják. Mind a kettő egyszerre nem lehetséges. Pat Armstrong, Hugh Armstrong és Colleen Fuller szerint az egészségügy magánosítása az utóbbi évtizedben Kanadában felgyorsult, megsértve az egészségügyi törvényt. *Az ellátás terhei az egyénekre hárulnak. *A szolgáltatások terhét az intézmények helyett a háztartások viselik. *A kórházakban a mosást, étkezést és más szolgáltatásokat bérmunkában végzik magáncégek. Ez nem kielégítő, egyenlőtlenségeket teremt, sokan nem jutnak hozzá, csökken a demokratikus elszámoltathatóság, a magáncégek nehezebben ellenőrizhetők, mint a közületiek. A közülei ellátás iránt egyre nagyobb a sorbanállás. . Egyes tartományokban lépéseket tettek a magánosítás megfékezésére, mások elősegítik azt, a szövetségi kormány támogatásával. Elrettentő módon egyre közelebb jut az ország az Egyesült Államk rendszeréhez. Magasabbak az árak, csökken az elérhetőség, gyekoribb lesz a korrupció és a csalás. A NAFTA, a GATT elősegíti a nagy haszonédekeltségű egészségmegőrző cégek behatolását. Reformokat követelnek, amely mögött a piac által vezérelt neo-liberális ideológia áll, s nem a betegek iránti gondokodás. Főleg a nők kerülnek rossz halyzetbe. (Nem magyarázza meg, de talán érthető - másféle biztosításuk lehet a hb. asszonyoknak.) "A hatékonyságot csak profit-alapon lehet elérni. A piaci elvek ésszerűsítik a szolgáltatások magánosítását. A gondoskodást egyre inkább a fizetőképesség határozza meg. Ezek a rwfdormok csak akkor működnének, ha a testrészeket úgy lehetne kezelni, mint az auróalkatrészeket. Ahelyett, hogy magánkézbe adnák Kanadában az egészségügyet a kormánynak új életet kell önteni a közegészségügyi ellátást, felismerve, hogy az egészséghez való jog minden polgár demokratikus joga.) Pi.

Ehhez annyi megjegyzést fűzök, hogy amikor a kollégáim nagy örömére a magyar egészségügy éppen egy nagyot lépett az orvosi gyakorlat magánosítása felé, egy cikket írtam erről a régi Magyar Nemzetbe, (Az orvosok praxisjoga - és a betegek - A teljes magánosítás felé? - MAGYAR NEMZET 2000. február 10, p. 7) Abban arra kértem az illetékeseket, hogy nyugtassák meg a betegeket. Soha semmiféle választ nem kaptunk. Tavaly tavasszal újabb, kissé élesebb cikket írtam erről a "Magyar Orvos"-nak, a Magyar Orvosi Kamara havi lapjának. Mivel hónapszámra nem hozták le, felhívtam a főszerkesztőt, aki azt mondta, hogy augusztusban lehozzák. Nem hozták. Az azóta eltelt 8 hónap alatt sem. Úgy tűnik, már lapot sem küldik, pedig kamarai tag vagyok... Sok helyen vagyok már feketelistán. - Pi.

***

"A boldogság művészete" (Dalai Láma és H.C. Cutler) foglalkozik az öngyűlölettel. Amikor először hallotta ezt a kifejezést, az teljesen új volt a számára. Amikor erről olvastam, eszembe jutott egy parancs: "Szeresd önmagadat!". Hol olvatam ezt? Nosza, elő az altF7 perancsot. A Gaiaban először Farkas Pista írt róla 1992 június 19-én "Tanuljunk a hinduktól" c. tanulmányában. Másodszor Papp Anna írásában 1997 szeptemberében találom meg: "A szeretet parancsa". Ebben is benne van a fenti mondat. Az iratrendezőmben régen itt van Anna egy írása, két csillaggal jelölve. Miért is nem vettem eddig elő? Ideje, hogy leközöljem. Annyi a gyűlölet mostanában a világban... - Pi

***

Papp Anna: Szeresd önmagadat
(Gondolatok)

A lelki derü, az önfeledt boldogság kevés ember tulajdona. Keveset beszélünk róla, pedig igaz, ahhoz, hogy másokat szeretni, elfogadni tudjunk, szeretni és elfogadni kell tudni önmagunkat úgy, ahogy megszülettünk. Elfogadni pisze orrunket, vékony szálú hajunkat, a testünk arányos és aránytalan voltát, vagyis vagyis valójában meg kell tanulnunk örölni annak, hogy emberkért élhetünk, mármennyire is nehéz az életünk.

Sok a kellék az életünkben, hozzászoktunk a színjátékhoz, hogy mindig szerepet játszunk, s egyszer csak azt vesszük észre, elidegenedtünk, nemcsak másoktól, önmagunktól is. Sőt, ami még fájóbb, nem is tudjuk, kik vagyunk s nem is sejtük, mire vagyunk képesek.

Nehéz önmagunk lenni, és nehéz "más" lenni, mert a könnyebb a nagy nyájba belevegyülni, bár csalóka ábránd ugyan, de azt hisszük, ez a biztonság. Pedig a biztonságot önmagunkban kell meglelni, mert az élet nagy döntéseiben mindig egyedül vagyunk, bárkivel is élünk. S ha megleltük magunkban a biztonságot, a lelki béke és derü soha nem hagy el. Az apróságok, az ddig észre sem vett pivi dolgok is határtalan örömet okozhatnak. S az élet tálcán kínálja a felfedezni valót, az apró csodákat, amelyek élni segítenek.

És ne félj semmitől és senkitől, mert a rettegés megbénítja szívedet, lelkedet. Na hagyd! A napfényt, a madarak dalát, az érzéseidet, gondolataidat senki sem veheti el tőled.
És itt törik meg a rossz és a gonosz ereje a szeretet felett. Szeresd hát kicsit magadat is, hogy képes legyél másokat, az egész vilkágmindenséget szeretni.

Papp Anna
Nagysimonyi

* "Hinni akarom, hogy erősnek és boldognak kell lennünk, mert csak így segíthetünk az embereknek. Aki csak vonszolja az életét és összeroppan a súlya alatt, senkin sem segíthat" - (Albert Camus)

***

Közlekedés

Küldi Halász Jutka (jhalasz@levego.hu), 2001. február 17, a WORLDWATCH INTÉZET a bolygó lebetonozásáról: a földterületért vetélkednek a kocsik és a vetemények.

Földünk 520 millió gépkocsijának 4/5 része az ipari országokban van, de a Harmadik Világban is építik az utakat a kocsik számára. Az Egyesült Államok minden egyes kocsijának átlagosan 0.07 ha betonút kell és hozzá parkolóhely. Öt új kocsinak egy futballpálya nagyságú útra van szüksége. A sík területek nem csak a mezőgazdasági termelés számára felelnek mg, hanem az útépítésre is a legalkalmasabbak.

Az Egyesült Államokban a 214 millió motoros jármű számára 6.3 millió km utat építettek - ez az Egyenlítő hosszának ez a 157-szerese.

A kocsik számára szükséges út és parkoló összesen mintegy 16 millió ha, majdnem annyi, mint a gazdálkodók által megművelt 21 millió ha-os terület. Az EÁ-ban 4 emberre 3 kocsi jut, Ny. Európában és Japánban 2 emberre 1.
Az évi 11 milliós kocsiszám-növekedés nagy része a Harmadik Világra esik, ahol a lakosság nagy része éhezik.

Kína lakosságának jelentős része az ország területének 1/3-án lakik, ahol a java termőföldek is vannak. Ha Kína egy napon eléri Japán gépkocsi-arányát, tehát 2 emberre fog jutni egy kocsi, a mai 13 millió helyett 640 millió kocsijuk lesz. Kína már túlhaladta az Egyesült Államok acéltermelését, műtrágya-felhasználását, hústermelését. Nagy gazdaságuk van, a Föld leggyorsabban növekvő gazdasága.

A 640 millió kocsinak - az európai 0.02 ha-ral számolva kb. 13 millió ha földterületre lenne szüksége, ami több mint a fele Kína 23 millió ha-os rizsterületének.

Indiában hasonló a helyzet, náluk most az egymilliárd emberre 8 millió gépjármű jut.

Nem lehet sehol sem egyszerre élelmet termelni és a kocsiközlekedést fejleszteni. A termőföld és a kocsi vetélkedése lényegében a szegények és gazdagok közti vetélkedés, azoké, akik a több élelemért küzdenek és akik meg tudják venni a kocsit.

A kormányok elveszik a szegény emberek pénzét, hogy támogassák a gazdagok autózását, a lebetonozást stb.

Újra kell értékeni a gépkocsizás jövőjét, olyan közlekedés kell, amelyik az egész lakosságot kielégíti, nem csak egy kis hányadát. Amikor Kína elkezdte az autóiparát fejleszteni, a tudósok egy csoportja azt javasolta, hogy helyette az ország összpontosítson a vasútra, buszokra és kerékpárra. Ez minden tekintetben előnyösebb lenne, a vetési területet sem befolyásolná lényegesen.

A kocsi ellen szól még a légszennyezés, éghajlatváltozás, közlekedési dugók. De a termőföld-vesztés önmagában is nagy baj.

További adatok: www.worldwatch.org/alerts/indexia.html
Kapcsolat: Reah Janise Kauffman, 1776 Massachusetts Ave., NW Washington, DC 20036-1904
rjkauffman@worldwatch.org - Pi.

***

Mindannyian a tudatunkra vagyunk ítélve
Kiui szembetalálkozik az úton Fu-val.

- Jó irányba megyek? - tudakolja.
- Az irány jó, de céltalan - válaszol Fu.
- Honnan tudod? - kérdi Kiui.
- Ott voltam - mondja Fu.

    György Ottília

[ ELŐZŐ SZÁM ] [ TARTALOMJEGYZÉK ] [ RÉGEBBI SZÁMOK ]