Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.


Támogatók, közreműködők, történetünk

Támogatók
Közreműködők
Történetünk

Támogatók

Az adatbázis felállítását anyagilag támogatták...
Az adatbázis felállításának finaszírozási forrásait a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium 1997-es Központi Környezetvédelmi Alapja, közcélú c/3 keretének nyerte pályázati támogatása, valamint
a Független Öklógiai Központ saját forrásai teremtették meg.

A 2000. évben létrehozott Termékkereső fejezetet, illetve a Construma 2000 szakkiállításon történt részvételünket a Környezetvédelmi Minisztérium és a FÖK saját forrásainak felhasználásával teremtettük meg.

Az adatbázis pályázatát ajánlották, így létrejöttét is nagy mértékben segítették
Dr. Böhönyey János, Magyar Építészek Szövettségének Elnöke
Dr. Petró Bálint, BME Építészmérnöki Kar dékánja
Seenger Pál, Építéstudományi Egyesület főtitkára


Közreműködők

Programvezető: Medgyasszay Péter

Szerzők:
Energiahatékony épületgépészet: Fischer György
Megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések: Dr. Barótfi István, dr. Kontra Jenő, Dr. Zöld András
Vízgazdálkodás: Klimó Erzsébet, Licskó Béla, Takács Istvánné
Hulladékgazdálkodás: Nagy Tamás
Építőanyagok: Novák Ágnes
Termékkereső: Kovács Bence, Medgyasszay Péter

Szerkesztette: Medgyasszay Péter
Építési anyagok fejezetrészt lektorálta: Ertsey Attila

Az adatbázis induló adatállományát rendelkezésünkre bocsájtották
Zöld Energia Hálózat program - 1998. májusi adatállománya
ORISOFT Építőanyagipari Termékkatalógus '98
Hulladék Munka Szövettség (HuMuSz)- Budapesti, országos hulladékgyűjtő udvarok adatállománya
Szelíd Technológia Alapítvány - Az "Autonóm Ház" program cégeink adatállománya
Torma Krisztián - Ökologikus építőipari cégek adatállománya
Független Ökológiai Központ - saját gyűjtés

A termékekre orientált adatgyűjtést végezték...
Bedő Gergely, Farsang Attila, Illyés Henriett, Jároli József, Medgyasszay Péter, Nitschmann Corinna, Polgár Tibor, Sziksz Tibor, Torma Krisztián

Web design
Handa Péter, Kertes Andrea, Medgyasszay Péter, Nyvelt Erik

Web feldolgozás
Handa Péter, Medgyasszay Péter, Nyvelt Erik

Grafika
Kertes Andrea, Lénárt Lambert, Tombor Balázs

Adatfeldolgozás
Kovácsay Béla, Nagy Sándorné, Sziva Jenő

Adatkarbantartás
Kovács Bence, Medgyasszay Péter, Sziva Jenő, Jároli JózsefTörténetünk:

2002-ben végzett tevékenységeink:
HÁZÖKÓ - 2001. július 27-augusztus 5.-ig
2002-ben is megrendeztük a Művészetek Völgye rendezvénysorozat keretében a "Házöko" kiállítást az Ökotárs Alapítvány és a KVVM KAC keretének és a FÖK támogatásával.
Nem építettünk ugyan szalmaházat, de szalmaházas barátaink nagy lelkesedéssel meséltek minden érdeklődőnek. Kiállítottunk különböző napkollektorokat a Szakszer Bt. és a Soltec Kft. jóvoltából, itt volt a tavalyról már ismerős napenergiás gyógynövényszárító is. Emellett rövid ideig Zavaczki Andrea is tartott bemutatót a szélenergiahasznosítás lehetőségeiről, és némi vályogvakolási bemutató is tarkította a programot, a gyakori záporok, zivatarok mellett.
Az öregiskolában tartott ökológiai játszóházban minden nap más és más program várta a fiatalokat .

Új fejezetek
A KVVM KAC keretének támogatásával sikerült három új fejezettel bővíteni a Körkép-et:

Oktatási programok, aktualítások Ökologikus építés oktató tanfolyamok:
Ebben a fejezetben igyekeztünk összegyűjteni a témánkkal kapcsolatos kurzusok, tanácsadók és könyvek listáját, emellett készült tematikus linkgyűjtemény és sajtófigyelő is.
A beruházásokhoz nyerhető források  Források:
A lehetséges források ismertetése a környezetbarát építés és úgy általában az építés területén. Sajnos nem rajtunk múlott, hogy nem lett túl terjedelmes a fejezet.
Épületrekonstrukció Épületrekonstrukcó:
Panelépületek, családi házak, történelmi városrészek rekonstrukciója került részletesebb bemutatásra a fejezetben, alkalmasint esettanulmányokkal illusztrálva.

2001-ben végzett tevékenységeink:
HÁZÖKÓ - 2002. július 25 - augusztus 4-ig
Környezettudatos építés és energiagazdálkodás lehetőségei a Dörögdi-medencében címmel rendeztünk kiállítást Kapolcson a Művészetek Völgye rendezvénysorozat keretében az előző évi kellemes tapasztalatok alapján. Ezévben a FÖK vigántpetendi Tájvédelmi Oktatóközpontjában rendeztük meg az eseményt, a KÖM és a FÖK támogatásával. Legnagyobb érdeklődése a bemutató jelleggel épült szalmabála háznak volt. Az építés valójában technikatörténeti esemény volt, hiszen tudtunkkal ekkora nyilvánosság előtt bemutató jelleggel nem épült szalmabála ház Magyarországon. A szalmabálás partnerek több mint 1000 prospektust osztottak szét a 10 nap alatt, több mint 5000 embernek magyarázták el személyesen a szalmabálás építés lehetőségeit. A kiállítás alatt továbbá megtekinthatő volt egy helyi tradicionális kályha építése, az előző évben is bemutatott komposzt toalett, ismét működött egy napkollektor, meleg vízet szolgáltalva a kempingben sátorozóknak. Élénk érdeklődés volt a napelemes gyógynövény szárító, valamint a demonstratív vályogtapasztás iránt is. A KÖRKÉP számítógépen történő bemutatása mellett kisteljesítményű szélgenerátorokról láthattak a látogatók számítógépes bemutatót. A kicsinyeket (és a felnőtteket is) legjobban azonban egy Dániai vendégkiállítás napelemes szökőkúta csábította játékra.2000-ben végzett tevékenységeink:
TERMÉKKERESŐ
A tavalyi látogatottsági adatok is mutatták, hogy a termékismertető oldalak elérhetősége igen bonyolult, különösen a nem szakmai közönség számára. Ezért 2000. áprilisára elkészítettük a TERMÉKKERESŐ fejezetet, amelyben jelenleg termékcsoportok szerint lehet keresni. Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy az igény az új fejezetre, a KÖRKÉP látogatóinak, több mint fele felkeresi a termékkereső fejezetet is. Az internetes adatbázisunk látogatottsága a kiállítást követően megkétszereződött.

CONSTRUMA - 2000. április 11-15.
A környezetkímélő módon, hullámkartonból készült standunkon két számítógép segítségével mutattuk be adatbázisunkat. A kiállítás 5 napja alatt több 1000 KÖRKÉP-es szórólap fogyott, valamint közel 200 látogató jutott személyes közreműködésünk révén szakmai információkhoz, termékek, gyártók, forgalmazók adataihoz.

HÁZÖKÓ - 2000. július 14-23.
Környezettudatos építés és energiagazdálkodás lehetőségei a Dörögdi-medencében címmel rendeztünk kiállítást Kapolcson a Művészetek Völgye rendezvénysorozat keretében 2000. július 14-23. között. Szentgyörgyi Lajos, építőanyagkereskedő portáján a helyi mesterek termékei mellett a FÖK helyszíni tanácsadás mellett, egy számítógépen a KÖRKÉP Adatbázisát (- www.foek.hu), valamint a tavaly kiadott "Autonóm Kisrégió - Országos Ajánlás" című tanulmányt mutatatta be posztereken. A helyszínen megtekinthető volt egy komposztoalett és egy napkollektoros rendszer, az utóbbi működés közben.


EGYEBEK
Megújult címlapunk. Bővebb információkat, fényképes beszámolókat találhatnak történetünkről a TÁMOGATÓK, TÖRTÉNETÜNK rovatban. Az adatbázis változásait a FRISSÍTÉSEK KRÓNIKÁJA rovat tartalmazza. Rendszeresen frissítjük a 2000-ben létrehozott ESEMÉNYNAPTÁR rovatot is, amely e témakörben szervezett aktuális rendezvényekről tájékoztat.


Amennyiben az adatbázissal kapcsolatban bármiféle kérdés, vagy probléma merülne fel keresse az adatbázis programvezetőjét.
(Független Ökológiai Központ, Medgyasszay Péter, ******, Tel: 368-6229 Fax: 250-1546)