Előző Tartalomjegyzék  


  Összegzés

 

A kutatás eredményei

  1. A kutatás kimutatta, hogy amennyiben a házak teljes életciklusát tekintjük a mai áron is jelentős költség- és környezeti hasznon keletkezik környezettudatos építési módszerek alkalmazásával.
  2. A hazai energiahordozók ára a világpiaci árhoz, és a hazai elérhetőséghez képest rendkívül alacsony. Az energiahordozók árának várható emelkedésével a környezetkímélő házakkal nyerhető nagyobb költséghaszon egyre nyilvánvalóbbá fog válni.
  3. A kutatás rámutat arra, hogy jelen piaci körülmények erősen torzítják a létesítés és üzemeltetés költségarányát a fenntarthatóság indikátoraként használható energiaarányhoz képest.
  4. A kutatás további feladatként jelöli meg a torzító piaci körülmények rövid- és hosszú távú megváltoztatása lehetőségeinek kutatását és megvalósítását.
  5. A kutatás az építtetők motivációja és a költségek elemzése után célcsoportok definiálására tett javaslatot, mely célcsoportok - kellő szemléletformálással és/vagy anyagi támogatással - a környezetkímélő házak fizetőképes keresletét képezhetik.
  6. Az állami szerepvállalás lehetőségére, a nemzetgazdasági szinten várható hasznok számszerűsítésére a kutatás módszertant dolgozott ki, mely kellő alapadatok frissítésével bármely időponthoz képest várható építési volumenből meghatározza a környezetkímélő házak létesítéséhez szükséges többlet beruházásokat, majd a beruházások hatására várható környezeti és költséghasznokat.

Előző Tartalomjegyzék