Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.


Központi fűtés esetén

Radiátoros hőleadók
A legelterjedtebb rendszer. A kazánban előállított fűtési melegvíz a helyiségekben elhelyezett radiátorokban adja le a fűtési energiát.

Előnyök:
- kellemes közérzet
- zajtalan üzem
- maximális alkalmazkodó képesség a helyiség hőigényéhez

Hátrányok:
- elhelyezési problémák

Padlófűtés
A hőleadó a padlóba helyezett csőháló. A fűtővíz hőmérséklete alacsonyabb, mint a radiátorokba menőé, ezért szinte mindig két hálózat kiépítése szükséges. A padlófűtésből visszaérkező fűtővíz hőmérséklete alacsony. Ezt a kazánok jelentős része nem viselik el. A kazán kiválasztásánál külön rá kell kérdezni a forgalmazóra, hogy a kazán 30 °C körüli visszatérő hőmérséklet fogadására alkalmas-e, vagy műszaki megoldást kell találni a visszatérő hőmérsékletének megemelésére.

Előnyök:
- nincs esztétikai probléma
- kisebb hőfogyasztás, mert a levegő hőmérséklete azonos komfort érzethez, alacsonyabb lehet

Hátrányok:
- alacsony fajlagos teljesítmény, így nem minden helyiség hőigénye fedezhető
- bútorozási és szőnyegezési kötöttség
- érzékenyebb embereknél huzamos tartóz-kodás esetén (pl. lakószoba, helyhez kötött munkahely, stb.) kellemetlen közérzet
- magas beruházási költség
- kazánprobléma

Légfűtés (fan-coil)
A fűtési melegvíztől a hőhordozó szerepét levegő veszi át. A klasszikus, központi légkezelésű, légcsatornás megoldás e tárgyalási keret épületeiben nem jellemző. A légfűtés egy változata, a "fan-coil" hőleadó egyre inkább térthódít. Lényege, hogy a radiátor szerepű bordáscső hőcserélőhöz ventilátort szerelnek, és ezzel annak hőleadása a természetes áramlástól függetlenedik. Így a készülék teljesítménye jelentősen megnő, esztétikus burkolatokba, vagy akár álmennyezetbe rejthető.

Előnyök:
- ugyanaz a berendezés mely télen fűt, nyáron hűteni is képes ( természetesen, ha van a kazánhoz hasonlóan hűtőberendezés is)
- a radiátornál kisebb, könnyebben burkolható helyigény

Hátrányok:
- zajveszély
- elektromos hálózat szükségessége
- magas beruházási költség