Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.


Hőszivattyúk

Általánosan...
A hőszivattyú, fordított hűtőgép. A konyhai hűtőszekrény hátához nyúlva meleget érzünk, mert a hűtőszekrénybe tett anyagokból elvont hőt ott adja át a konyhának. Tehát a hűtőszekrény belseje szempontjábóli hűtőgép, a konyha szempontjából hőszivattyú.
A ma gazdaságosan alkalmazható területe a közvetlen elpárolgású "split" jellegű klímaberendezések és uszodai párátlanítók.
Az első esetben a nyáron hűtő berendezés körfolyamatának megfordításával érik el, hogy átmeneti időben a helyiségek fűthetők a fűtőberendezés beindítása nélkül.
Az uszodai párátlanító a párás levegőt lehűti olyan mértékűen, hogy abból a pára kicsapódjon, majd ezzel az elvont hővel visszamelegíti a már száraz levegőt. Mivel az elvont hő és a működéshez felhasznált elektromos energia együttesen magasabb hőmérsékletre fűtheti a készülékből távozó levegőt, mint a helyiség hőmérséklete, így a kifúvott levegő a helyiség fűtésére is alkalmas.

Részletesebben a hőszivattyús technológiáról...


Termékek