Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Fedések - osztályozás indoklása

Nád, fazsindely, természetes pala

A természetes anyagok közé tartoznak Magyarországon a nád, zsúp és zsindelyfedések. A nádfedések és zsúpfedések (rozsszalma, búzaszalma) használatának nagy hagyománya van. Egyes területeken az építési szabályozók is előírják használatát (pl. Fertő-tó környéke).
Ha ilyen fedést tervezünk néhány dologra tekintettel kell lennünk:
- a fedés karbantartása nagyon fontos (de ez igaz az egyéb fedésekekre is)
- tetőtérbeépítés esetén ez a karbantartás nehézségekbe ütközhet, a belső oldali burkolatok tervezésénél erre tekintettel kell lenni.
- a villám és tűzvédelem kérdései ugyanúgy előtérbe kerülnek, mint a zsindelyfedéseknél
- a tetőidom formálásánál tekintettel kell lenni az anyag jellemzőire, és a felrakhatóságra, vagyis kerülni kell a vápákat (különösen szélirányban). Ez a tetőtérbeépítések és padlásablakok esetében jelenthet tervezési problémát.
A nádfedés vastagsága átlagosan 35 cm, ami sok esetben kielégítő hőszigetelés nélkül is megfelel.

Fából lapokat hasítva a tetőfedésre is alkalmas zsindelyeket lehet készíteni. Magyarországon is van olyan iparos, aki vállalja a zsindelyfedések készítését. A fazsindely a meredekebb tetőkre alkalmas fedőanyag, vagyis az északi országrész és a hegyvidékek településeinek lehet jellegzetes fedőanyaga.


Különlegesen szép fedést lehet készíteni természetes palából. Ennek nagy a munka-, és anyagigénye, de kiemelt környezetben és különleges épülethez jól alkalmazható. Megfontolásra ad okot azonban az, hogy mivel Magyarországon nem bányászható, ezért a szállítási költsége - és energiaigénye - nagy. Vagyis valóban csak ott alkalmazzuk, ahol nagyon igényes fedést akarunk készíteni.