Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Fedések - osztályozás indoklása

Égetett cserép

Az égetett agyagtermékek alkalmazása jó megoldást jelent városi környezetben, illetve ott, ahol a nád és a fazsindely alkalmazása gondot jelenthet. (pl. tűzrendészet)
A cserépfedések készítésének nagy múltja van és megfelelő számban áll rendelkezésre jó minőségű termék is. A választásunkat ebben az esetben az kell hogy motiválja, hogy az alkalmazható termékek közül melyek azok, amelyeket a közelben gyártanak, hogy a szállítás energiaigénye ne terhelje környezetünket és pénztárcánkat. Környezeti szempontból előnyben kell részesítenünk a nem mázas termékeket, mert itt kevesebb mérgező anyagot használnak fel. Egyes esetekben (kiemelt vagy műemléki jelleg) előfordulhat, hogy mázas elemet kell használnunk, ekkor a nagy hagyományú és nagyon tartós terméket kell választanunk.
A cserépfedések esetében a beépített energiamennyiség jelentős, tehát tartós és jó minőségű fedést kell készítenünk. Sok esetben jól használható a bontott cserép is. Ekkor csupán a válogatás jelent többletmunkát.