Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Külső nyílászárók - osztályozás indoklása

Fa anyagú

Ma már nem kapható, de sok esetben bontásból hozzáférhető az ún. kapcsolt gerébtokos ablakszerkezet, ami a külső szárnyakban elhelyezett hőszigetelő üveggel megfelelővé tehető. (Ügyelni kell az üvegezés nagyobb súlya miatt a szárnyak és a vasalatok teherbírására, szükség esetén cseréjére.) Ezek a szerkezetek általában jó minőségő faanyagból készültek, és ha a bontás és tárolás során gondosan bántak velük, a kialakított 3 rétegű üvegezés következtében ezek a szerkezetek jól használhatók.
Egyes helyeken - például ha a kilátás miatt, vagy egyéb okok következtében északi homlokzaton kell viszonylag nagyobb nyílásokat alkalmazni - még az is elképzelhető, hogy egyedileg csináltatunk ilyen szerkezetet, egy hőszigetelő üvegezésű külső szárnnyal, és egy normál üvegezésű belsővel. (A kettős hőszigetelő, vagyis 4 üvegréteg alkalmazása már a kitekintést gátolja, így ezt nem javasoljuk.)

Új nyílászárók esetén azért természetes, hogy a fa anyagú, hőszigetelő üvegezésűeket javasoljuk választani, mert a szerkezetek mérete általában nem követeli meg az acél vagy egyéb fém szerkezetek alkalmazását, és a fa ablakok felújítása, karbantartása házilag is megoldható, az egyes elemek cseréje évtizedek múltán sem okozhat nagy problémát. Itt is különbséget kell tennünk azonban az alkalmazott fa és a vasalatok tekintetében. Előnyben kell részesíteni az európai fajokat a trópusi fával szemben. A beépítés szempontjából mindíg előnyösebb a kávás kialakítás, mint a káva nélküli. A tokszerkezet és a felújítás szempontjából előnyösebb a vaktokos beépítés, mint az egyéb rögzítések.

Vasalatok tekintetében az egyszerű megoldásokat kell alkalmazni. Józan ésszel belátható, hogy kevés olyan helyzet van, amikor ugyanannak a szerkezetnek bukó és nyíló alkalmazása is szükséges. A nyílászárók fejlesztésének egyik iránya volt a filtráció csökkentése. A hőveszteségek szempontjáből ez örvendetes, de a belső komfortra negatív hatással is lehet. A megfelelő légcsere bizosítása mégiscsak a nyílászárók "feladata", és csak különleges esetekben alkalmazhatunk gépészeti megoldásokat. (Nem véletlen, hogy a skandináv országokban annyira elterjedt a megfelelő filtrációt bizosító kiegészítő elemmel ellátott tokszerkezet, illetve a szellőzőszárny. A hőszigetelési igények és a nyílászárók minőségének fokozási igénye hamarosan hozzánk is el fog jutni. Ha egyedi tervezésű nyílászárókat csináltatunk, különösen javasolható megoldás.)