Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Külső nyílászárók - osztályozás indoklása

Fém és műanyag nyílászárók

Ezeknek a termékeknek a lakásépítésben nincs igazán helye, bármilyen tetszetős prospektusban is látjuk őket. A fém nyílászáró lakótérben nem indokolt. Kiegészítő szerkezeteknél (nagy méretű garázskapuk, stb) részben alkalmazható, de a legtöbb esetben megfelelően helyettesíthető fával.
Az erdők védelmére való hivatkozás a műanyag nyílászárók gyártói részéről nem méltányos, hiszen éppen a petrolkémiai ipar maga az egyik legnagyobb erdőpusztító, míg a tervszerű erdőművelés a környezettel egyensúlyban van. Az a kétséges előny, hogy a műanyag nyílászárókat nem kell karbantartani is eltűnni látszik. Már elmúltak 10-15 évesek azok a panelépületek, amelyekbe nagy tömegben építették be a műanyag ablakokat, és most igenis a karbantartás, felújítás következik, éppen ezért meg is jelent a műanyagablakra felhordható festék is a piacon. Ezen műanyag ablakok további hátránya, hogy PVC alapanyagból készültek, amely anyag az előállítás illetve a lebontás (égetés) során jelentős mérgező anyag kibocsájtással jár.