Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.Külső nyílászárók - osztályozás


A megfelelő nyílászárók tervezése és kiválasztása az épület megjelenése és használhatósága szempontjából is nagyon fontos. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a környezet védelme, az anyagtakarékosság, a megfelelő hőszigetelőképesség mellett a tartósság is érvényesüljön.
A belső terek megvilágítása és a napsugárzás hasznosítása szempontjából a keskenyebb-magasabb arányú ablakok tervezése az előnyös, szemben az ún. szalagablakkal, vagy a padlóig tartó üvegezéssel. A hőveszteségek korlátozása és a tartósság szempontjából pedig a kávás beépítést tartjuk előnyösnek. Itt utalunk arra vissza, hogy ehhez olyan falazóanyagot is kell választanunk, ami a kávás beépítést lehetővé is teszi. (Lásd még Falszerkezetek)

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az egyes anyagok használata esetén mennyi a beépített energia mennyisége, illetve, hogy az anyagok gyártása és használata milyen hatással van a környezetre.

További részletek: legfrissebb kutatási eredmények a hazai anyagok, szerkezetek és épületek építésbiológiai értékelésétől

Fa anyagú- Aluminium anyagú
- Acél anyagú
Műanyag anyagú
- Trópusi fa anyagú