Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Télikertek - osztályozás indoklása

Fa anyagú télikertek

Természetes, hogy a különböző szerkezetek közül a fa anyagú, és lehetőleg a hőszigetelő üvegezésűt kell választani. Itt is különbséget kell tennünk azonban az alkalmazott fa és a vasalatok tekintetében. Előnyben kell részesíteni az európai fafajokat a trópusi fával szemben. A vasalatok tekintetében az egyszerű megoldásokat kell alkalmazni.
- A télikertek esetében fontos, hogy a padlószerkezet illetve a télikerthez kapcsolódó belső falszerkezet nagy hőtároló képességű legyen (vagyis nehéz).
- A másik fontos részlet, a télikerthez kapcsolódó helyiséggel való kapcsolat szabályozhatósága a teljes összenyitástól a hőszigetelt elzárásig (pl. téli éjszakai időszakban) biztosított legyen.
- A használat szempontjából azt kell fontolóra venni, hogy a napsugárzás szempontjából a takart felületek (bútorokkal, szőnyegekkel, stb.) a hasznosítási időszakban rontják a télikert hatásfokát.
- Az árnyékolás, a nyári hővédelem megoldása egyik legfontosabb eleme a télikertek tervezésének.