Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Árnyékolók - osztályozás indoklása

Növényzet

Az első két szempontnak megfelel a jól kialakított növényzet is az épület körül, vagy a megfelelően tervezett zöld homlokzat. A nagy felületű növényzet a párologtatással hőt von el a közvetlen környezetéből, illetve valódi árnyékoló felületet is jelent. A fasorok és ligetek - esetleg a terep alakítása - pedig a széltől való védelmet jelenti, vagyis csökkentik a hűtő hatásokat. Az épület környezetében a megfelelő növényzetet tartsuk meg, és új telepítések esetében az északi és az északnyugati oldalra örökzöldeket, míg a többi oldalra lombhullató fákat tervezzünk. Ha a terület egyelőre növényben szegény, vegyesen ültessük a gyorsabban növő fajokat a lassabban növőekkel. Így a védő hatás már 2-3 év alatt érvényesül. Ha már az építkezés megkezdése előtt gondoltunk az épület környezetére, és azt az építés ideje alatt sem tesszük tönkre, hamar érezhetjük a növényzet segítségét.

Általában azt kell mondanunk, hogy a fával védett homlokzat mintegy 2 emelet magas lehet, míg a növényhomlokzat akár 5 szintes épület esetében is hatásos védelmet nyújt.