Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Árnyékolók - osztályozás indoklása

Természetes anyagú árnyékolók: vászon, nád, fa, bambusz

Nem minden esetben elegendő a növényekkel biztosított árnyékolás, és van amikor ez nem is várható el (magasabb épület, szűkebb hely, esetleg zsúfoltabb beépítés). Ekkor építészeti szerkezetekkel, és nem csupán a környezet tervezésével kell elérnünk a megfelelő hatást. Mint a nyílászárók és a télikertek esetében, itt is a természetes anyagok alkalmazása kerüljön előtérbe. Vannak egyszerőbb és olcsóbb megoldások (vászon, nád) és kissé drágább és munkaigényesebb, de tartósabb és nagyon szép fából készült szerkezetek is. Az olcsóbb és egyszerűbb megoldások házilag is elkészíthetők és időnként kicserélhetők. Ebben az esetben a rövidebb idejű használhatóság nem jelent anyag és energiapazarlást, hiszen megújuló forrásokat használtunk fel. A fából készült árnyékolószerkezetek tartósabbak, és karbantartással megfelelő ideig ellenállnak az időjárási megterhelésből adódó problémáknak.
Manapság lehet már kapni fa anyagú zsaluziákat - főleg belső térbe javasolják - ami nagyon szép, kellemes felület, könyebben tisztítható, mint a feltöltődő műanyagfelületű. Itt csak azt kell megfontolnunk, hogy a felhasznált faanyag milyen forrásból származik, és a belső oldali árnyékoló valóban hatásos-e.

Általában elmondhtajuk:
Amennyiben az épületen szeretnénk árnyékolót létesíteni, akkor a következő szempontokat vegyük figyelembe: A környezetbarát anyaghasználat szempontjait is figyelembe véve a legelőnyösebb megoldások: