Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Belső nyílászárók - osztályozás indoklása

Fa anyagú ajtók

Lakásunk tervezésénél általában fontosnak tartjuk az ár és a minőség viszonyát, de befolyásol bennünket a látvány és a felület jellege is. Bármilyen sokféle stílus is van a lakáshasználatban, abban szinte mindenki egyetért, hogy a lakáson belül fontos a "barátságos" jelleg és a "tartós", biztonságot is sugalló hatás. A belső nyílászárók funkcionális megtervezésén kívűl tehát az anyagok, a felületek, a díszek és a színek is kiemelkedően fontosak.
Ennélfogva - azon túl is, hogy minden esetben törekednünk kell a megújuló forrásból származó anyagok használatára - természetes, hogy a különböző nyílászárók közül a fa anyagút célszerű választani. (lásd még a Külső nyílászárók és a Télikertek című fejezetet is).

Sok esetben előnyösen alkalmazhatók a bontásból származó ajtószerkezetek is. Ezek általában jó minőségű faanyagból készültek, és ha a bontás és tárolás során gondosan bántak velük, jól beépíthetők. A felújítási munka sok esetben nem haladja meg az új szerkezetek felületkezelésének költségeit.

Új szerkezetek esetében különbséget kell tenni a fa származása tekintetében, előnyben kell részesíteni az európai fafajtákat.
A tömör fából készült szárnyszerkezet jobbak, mint a mázolt felületű papírbetétű, rétegelt lemez, vagy farostlemez ajtók. Tömör szárnyszerkezetek esetében lehetőség van a természetes pácok illetve a vízbázisú felületképzők használatára.

A beépítés szempontjából előnyösebb a kávás kialakítás, mint a káva nélküli. A tokszerkezet és a felújítás szempontjából előnyösebb a vaktokos beépítés, mint az egyéb rögzítések. A vasalatok tekintetében az egyszerű megoldásokat kell választani.