Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Padlószerkezetek - osztályozás indoklása

Kókusz, szizál, tengerifű és gyapjú szőnyegek

  A természetes szőnyegburkolatok jellemzői:

 • Nem tartalmaznak kemikáliákat. - A festés és a hátoldal is természetes anyagból készül.
 • Nem vonzzák a port és a szennyeződéseket. - Könnyen porszívózhatóak és nem okoznak allergiát.
 • Strapabíróak. - Élettartamuk 20 év körüli. A szizál az egyik legerősebb anyag, amiből szőnyeget gyártanak. Irodai görgős szék alá is tehetők. A kókusz illetve a tengerifű pedig jól bírja a nedvességet is.
 • Rovar- és atkamentesek. - Ezek az élősködök ugyanis a műanyag padlószőnyegek alatti szivacsos rétegben vannak. Ez az a réteg, ami a szőnyeg felszedésekor ott marad, miután nagyrészt porrá bomlott. A Juta és Gyapjú hátoldalnál ez nem fordul elő.
 • Esztétikusak.

    A megfelelő szőnyegburkolat kiválasztásának szempontjai:

 • Hátoldal: (a legfontosabb) Ha gumi, vagy habosított gumi (szintetikus latex), akkor az már nem lehet magas minőségi osztályú termék. Ezek ugyanis nem adnak tartást az anyagnak, és idővel elbomlanak. A megfelelő hátoldal a juta, vagy a teljes felületen szőnyeghez rögzített gyapjú.
 • Ragasztás: A megfelelő hátoldal-rögzítés természetes szőnyeg esetében, egy kemikália mentes ragasztó réteg felhordása a felső (járó) rész és az alsó (juta, gyapjú stb.) közé. Ilyen anyag pl. a nyers gumi (un. nem vulkanizált kaucsuk), ami így nélkülözi a kemikáliát és megfelelő tartósságot biztosít.
 • Származás: Honnan származik az anyag? Ez elsősorban a szizálnál fontos, mivel a kókusz szinte minden esetben Indiából származik. Szizál Agawe-t három fő helyen termesztenek. Távol-Keleten, Afrikában és Brazíliában (ill. Mexikóban). Ezek közül a legjobb minőségű a Brazíliából származó szizál. Ez, pontosabban a Jucatan félsziget Szizál nevezetű kikötője, ugyanis ez az őshazája az anyagnak.
 • Szövés: A szövés szintén nagymértékben függ az alkalmazott technológiától. Itt a döntő a szövés sűrűsége, illetve szorossága. Ettől függ ugyanis a szőnyeg felületének ellenállósága, kopásállósága. Kevés olyan szizál szőnyeg létezik, melynek minősítése megengedi, hogy irodai kerekesszék alá is lefektessék, és azt ki is bírja. A legsűrűbbre szőtt szizál szőnyegek alkalmasak belterek, lépcsők, irodák burkolására is.
 • Festés: A természetes színek már első ránézésre elkülöníthetőek a különböző kemikáliákkal kikevert színektől. A festékek nem tartalmaznak ólmot, sem egyéb káros illékony szerves anyagokat. Hátrányuk az, hogy tűző napra színes szőnyeget csak akkor érdemes kirakni, ha nem zavar minket az, hogy a nap kiszívja idővel a színt belőle.

  forrás:www.naturflor.hu


  Termékek:

  NATURFLOR természetes padlóburkolatok