Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Padlószerkezetek - osztályozás indoklása

Fa és kő padlószerkezetek

A legjobban akkor járunk el, ha lehetőleg fa padlószerkezeteket tervezünk. Ezek közül is előnyben kell részesíteni a hagyományos szerkezeti kialakításokat, vagyis a párnafa-vakpadló-parketta, vagy sűrű párnafa-svédpadló szerkezetet. Semmiképpen nem javasolt azonban a betonaljzatra való ragasztás! Ez ellentmond annak a törekvésnek, hogy az általunk beépített szerkezetek - bármilyen furcsa is egy új épületnél erre gondolni - bontás után is felhasználhatóak legyenek, illetve javítások is végezhetőek legyenek rajta. Nyilvánvaló, hogy a leragasztott parketta nem ilyen. Az esetleges javítások akadályozottak, az újrafelhasználás csak az eltüzelés lehet. Kisgyermekes családok azt is tudják, hogy nagyobb szobákban a gyerekek sokat mozognak, ugrálnak, és a hagyományos padlószerkezet ezt rugalmasan tudja követni, vagyis kevesebb az izomsérüléses baleset is. Azt pedig a kivitelezők tudják, hogy a feszített tempójú építkezéseknél általában a befejező munkáknál szokták (helytelenül) figyelmen kívül hagyni az egyes technológiai várakozási időket, vagyis nagyon sokszor az aljzatbeton nem is tud megfelelően kiszáradni, így a padlószerkezet anyagában is károsul.
A keményfák lassabb növekedésűek, jobban ellenállnak a gombának és a nedvességnek, vagyis ideálisak a padló szerkezetekként. Az északi fenyőfajták, lassabb növekedésük okán sűrűbb anyagúak, így az északi vörösfenyők padlóburkolatnak is alkalmasak - innen a svédpadló elnevezés is - míg az egyéb fenyőfajtákból készíthető ugyan padló, de kevésbé áll ellen a mechanikai hatásoknak, hálószobában, gyerekszobában azonban megfelelő lehet. A legtöbb esetben a fa padlók szépen öregednek, de a javítással sincs túl sok probléma, a toldás vagy a felület kezelése többször is elvégezhető.


A természetes kőből készűlt burkolat is nagyon szép és tartós, a helyi építőkő használata pedig különösen hangulatossá teheti a belső teret. Ha hidegburkolatot készítünk, próbáljuk meg a természetes kő használatát.
Ha ilyen burkolatot tervezünk olyan technikával rakjuk le, amely nem akadályozza meg az időközönkénti javítást. Így az esetleges javítások sem láthatók, és a kő is szépen öregszik.