Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Padlószerkezetek - osztályozás indoklása

Faipari termékekből készült burkolatok

Vannak olyan faipari termékek, melyeknél a feldolgozott faanyagból készítenek burkoló elemeket. Ezek közül előnyben részesíthetjük a következőket:

Parafa - a paratölgy külső kérgének lefejtésével keletkezett anyag, amit őrölnek és táblákba préselnek. Ez megújuló forrás, és ha a lapok gyártásához nem használnak szintetikus anyagokat (pl. PVC hordozólap, vinil lakk), a belőle készült termékek és burkolatok az egészséges otthon elemei lehetnek. A parafa padlóburkolat megfelelő felületkezeléssel alkalmas vizes helyiségekben is, hátrányuk azonban, hogy nem egyenletesen öregednek, vagyis a nagy koptatásnak kitett felületek hamar tönkremennek.

Linóleum - picire őrölt parafarészecskéket hordanak fel egy jutavászon aljzatra, lenolajjal és gyantával keverve. Az így készült lemezek legtöbb esetben helyettesítik a PVC burkolóelemeket. Mivel az alsó hordozófelület nedvességre érzékeny (korhad) a felületet ápolni kell. Viasszal víztaszítóvá téve, ez a burkolat is alkalmas közlekedő felületek és vizes helyiségek burkolataként.