Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.Padlószerkezet - osztályozás


A lakóépületeken belül az alkalmazott padlószerkezeteknek három fő típusa van:
- a lakóhelyiségek (és közlekedési felületek)
- a vizes helyiségek (és közlekedési felületek)
- alárendelt helyiségek

Mivel ezek a szerkezetek hangsúlyos szerepet kapnak (állandóan látjuk és tapintjuk) nagyon fontos, hogy "egészséges", jól tisztítható, karbantartható, és javítható legyen. Általában akkor járunk el helyesen ha olyan anyagokat és lerakási módokat alkalmazunk, ami mellett a szerkezet szépen öregszik, vagyis apró hibák esetében sem zavaró a látvány. (Nem lehet ugyanis mindan zongoraáthelyezés után a burkolatot nagyjavításnak alávetni.)

A burkolat elhelyezésekor alkalmazott kiegészítő anyagok, ragasztók, stb. esetében törekedni kell arra, hogy minél alacsonyabb illékonyszervesanyag (az angol szakirodalomban:VOC) kibocsájtásúak legyenek.
Az alacsony illékony-szervesanyagkibocsájtású termékekre példa itt található:

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az egyes anyagok használata esetén mennyi a beépített energia mennyisége, illetve, hogy az anyagok gyártása és használata milyen hatással van a környezetre.

További részletek: legfrissebb kutatási eredmények a hazai anyagok, szerkezetek és épületek építésbiológiai értékelésétől

Fa burkolatok
Természetes kő
Téglaburkolatok
Kókusz, szizál, tengerifű, gyapjú szőnyegek
Parafa burkolat
Linóleum burkolat
Mázas kerámia
- Terazzó lapok
- Gumi padlóburkolatok
- Műanyag burkolatok
- Szőnyegpadló
- Bevonatos parketta
  penelek