Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Külső burkolatok - osztályozás indoklása

Fa és természetes pala anyagú külső burkolatok

Sok esetben - különösen a csapóesőnek és a szélnek kitett felületek esetében - a falszerkezetek külső mechanikai védelme is szükséges. Ekkor a szellőztett légréteggel épített, esetenként hőszigetelt, természetes anyagú burkolatok építését tekintjük kedvezőnek. Itt kettős előny érvényesűl: egyrészt az anyagválasztásnál mindig lényeges szempont a megújuló forrásból származó anyagok előnyben részesítése: vagyis a fa alapú anyagoké. Amennyiben nem megújuló forrást használunk, a tartósság és az újra felhasználhatóság fontos szempont. Ebben az esetben a természetes pala e szempontoknak megfelel, bár Magyarországon korlátozottan áll rendelkezésre.
Ha az anyaghasználaton túlmenően a szerkezetet is értékeljük, akkor a szellőztett légréteges beépítés épületfizikai előnyeit kell hangsúlyoznunk. Elsősorban javasolható, hogy - mivel valószínőleg az időjárásnak kitett felületről van szó - külső oldali hőszigetelést is készítsünk, és a szükséges lécvázak között a légréteget szellőztessük. Különösen fontos a szellőztett légréteg kialakítása a könnyűszerkezetes épületek esetében.