Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Belső burkolatok - osztályozás indoklása

Mivel a fa anyaga meleg érzetet kelt, mintázata utánozhatatlan és "lélegző", élő anyag, legtöbb esetben belső térben is kiválóan alkalmazhatjuk. Fontos azonban, hogy természetes előnyös tulajdonságait ne rontsuk el nem megfelelő felületkezeléssel vagy káros vegyszerekkel. Gyakran a régebbi anyagok egészségesebbek, mint a mostanában kitermeltek - gondoljunk a savas esőtől sújtott vidékekre, vagy azokra az ukrán faanyagokra amik radiokatív sugárzást bocsátanak ki. Törekedjünk a helyi fafajok használatára és kerüljük a trópusi fák használatát.
A puhafák belső térben szinte mindenhol alkalmasak, kivéve a leginkább nedvesedésnek kitett helyeken, mint pl. a mosókonyhák, szárítók. Puhafák közül ezen helyeken a nagyobb gyantatartalmú fák alkalmasak (pl. vörösfenyő).
(Fakonzerválás - a legtöbb esetben a keményfákat nem támadják meg a rovarok és a gombák is ritkábban. A helyesen karbantartott régi épületekben található faanyagok sokszor egészségesebbek, mint a ma vásárolhatók.
A vegyszerekkel való önfeledt bánásmód pedig elfordítja a figyelmet a rendszeres karbantartástól és javítástól. Ha vegyszeres konzerválást alkalmazunk, figyelmesen olvassuk el a gyártó utasításait, mert sok baleset megelőzhető lenne a helyes munkavégzéssel. Felületkezelésre pedig használjuk a régi bevált szereket, mint a lenolajat vagy a méhviaszt, illetve a 100%-os természetes anyagtartalmú új favédő szereket.
Vannak olyan fafajok, melyek nem igényelnek

Nappali terébe, vagy üvegház és az épület közötti falszakaszok esetében a kőből készült falburkolat előnyös lehet a kő nagy hőtárolási képessége miatt.

Ha nagyon nedves, párás helyen kell falburkolatot készíteni, vagy a helyiséget nem tudjuk megfelelően szellőztetni, és fennáll a penészesedés lehetősége, a mosható mázas kerámia - csempe - burkolatokat kell választanunk.