Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Hőszigetelések - osztályozás indoklása

Nádfedések esetén, ha kellő vastagságban választjuk ki a fedési vastagságot, nincs szükség külön hőszigetelés beépítésére. Sőt, ahol lehetőség van rá, ott használhatunk nádpalló hőszigetelést is, amit belső oldalról burkolattal látunk el - jellemzően deszkaborításon készített kettős nádvakolattal. A héjalás felé eső oldalán pedig biztosítani kell a szellőzést, vagyis szellőztetett légréteget kell kialakítani (ugyanúgy mint a többi szálas termék esetén). Ehhez a megoldáshoz természetesen megfelelő szarufa magasság szükséges (javasolható a pallóból szerkesztett fedélszék).

Magyarországon jelenleg még nem kapható, de remélhetőleg hamarosan hozzáférhetőek lesznek a különböző cellulóz anyagú, hőszigetelések. Ezek előnye, hogy vagy faipari mellékterméket használnak fel, vagy újrahasznosított újságpapírból készülnek. Mindkét esetben a már elkészített burkolat mögé enyhe túlnyomással kerül be a gyapotszerű anyag, mely lélegzik, káros anyag kibocsájtása nincs, és a svéd tapasztalatok és mérési eredmények alapján a szerkezetet védi a tűztől.

Kókusz, szizál, duzzasztott parafa: mind olyan anyag ami természetes, jó hőszigetelő és alacsony a beépített energiatartalom, ugyanakkor messziről kell szállítani, vagyis beépítésük csak különleges esetekben javasolható: pl. ha másféle anyag allergiát okoz stb.