Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Kerítés - osztályozás indoklása

A fa anyagú kerítés általánosabban elterjedt, ez esetben a szintetikus vegyszer nélküli faanyag alkalmazása előnyös. A keményfa (például akác) anyagú kerítések esetében csupán a földbe kerülő szerkezeteket kell védeni a nedvesség ellen.
Ha nincs más megoldás, a kezelt kemény- vagy puhafa (pl. fenyő, akác stb) is elfogadható megoldást eredményez. Igyekezzünk azonban a kerítés mellé telepített zöldfelületekkel oldani a kerítés merevségét. (Egyre több helyen elterjedt az olyan megoldás, amikor akác cölöpöket sűrűn egymás mellé vernek le. Az anyaghasználat ökologikusnak tűnik, a birtokvédelem is megoldott a 2-3 m magas cölöpsorral, mégis riasztó, taszító képet jelent ez az utcán közlekedőknek.)

Amennyiben valódi cél a reprezentálás, kerítésünket kovácsoltvasból készíttessük, mert ez a megoldás ámbár drága, de valóban időtálló és szép lehet.

Alacsony deszkakerítés szépen telepített növényzettel, paneles lakóház előtt. A telepített növényzet feloldja a szigorú épülettömeget.