Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Alapozás - osztályozás indoklása

A helyi építőkő alkalmazása esetén is méretezni kell az alapot. Alápincézett épületek esetében a pincefal is készülhet ugyanabból a kőből.

Bontott téglából is készíthetjük az alapokat, ebben az esetben is elképzelhető a pincefal ugyanabból az anyagból. A bontott tégla esetében arra ügyeljünk, hogy megfelelő szilárdságú téglát használjunk. Szerencsére általában a régi téglák szilárdságával nincs probléma.

Ha nem alápincézett az épület, és a tervezett felmenő szerkezetek vázas jellegűek (pl. a mostanában újra használatos favázas épületek esetében, vagy a faváz és kitöltő könnyűvályog szerkezeteknél) sokszor előnyösen alkalmazható az anyagtakarékos cölöpalap és gerendarács szerkeze. Ebben az esetben - főleg ha nem talajon fekvő padlót készítünk, hanem attól független padlószerkezetet - jól megoldható a padló alatti tér szellőztetése, és a radonveszély csökkentése. Ugyanígy előnyösen alkalmazható ez a szerkezeti megoldás lejtős terep esetén. Ebben az esetben az is könnyíti a környezetbarát építő helyzetét, hogy a talajpára és nedvesség ellen csak a talajjal érintkező szerkezeti elemeket kell szigetelni, és nem az egész földszintet.