Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Vízszigetelések - osztályozás indoklása

Ma is elképzelhető azonban olyan épület tervezése, ami nem kíván nagy felületű vízszigetelést. Ehhez kedvező külső körülmények (telekadottság, talajvízviszonyok, talajszerkezet) és gondos tervezés szükséges. Leginkább a köves vagy sziklás talaj esetén valósítható meg, illetve a cölöpalap-gerendarács alapozásoknál, ahol a padlószerkezet a talajtól független lehet. Ekkor valóban nincs szükség talajban levő szigetelésre.
Ugyanígy elkerülhető, ha olyan pincét építünk, ami nem fűtött, és nem tervezünk "kényes" funkciót a pince helyiségeibe, viszont a szellőztetését biztosítjuk. Ekkor a pincefal szigetelése nem szükséges, de gondosan kell eljárni az épület környezetében, vagyis meg kell oldani az épület körül a pangó vizek összegyűjtését illetve elvezetését. Nem szabad nagy felületen burkolatokat tervezni, és biztosítani kell a környezetben az esővíz elvezetését és tárolását. Lejtős terep esetén a pincefal mögött szivárgószerkezetet kell építeni.