Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Vízszigetelések - osztályozás indoklása

Átlagos esetben megfelelő szigetelést biztosítanak a "hagyományos" - itt ezalatt az utóbbi 30 évben járatos megoldásokat értjük - szerkezetek, vagyis a PE lemezek és a bitumenes lemezek is. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy ezek gondos elkészítése is szakértelmet kíván, illetve a megfelelő minőség esetén áruk ugyancsak borsos lesz.
Kezd elterjedni az olyan szivárgó-védő rétegek alkalmazása, amelyek a függőlegesen készített (pincefalakon kialakított) szigetelések védelmére szolgálnak. Ha ezzel az anyaggal a tégla szigetelésvédő falat váltjuk ki, talán helyesen választottunk. Azonban ha a szigetelés védelme például bontott téglából is megoldható, a növekvő élőmunka igény ellenére válasszuk inkább a téglát.

Nem tartjuk jónak a környezet terhelése szempontjából a fémlemez szigeteléseket. Nem is terjedtek el széles körben, inkább az utólagos falszigetelés esetén találkozunk vele. Itt meg kell jegyezni azonban, hogy a falak kiszáradásának biztosítása a környezet megfelelő rendezésével kedvezőbb, mint az utólagos falszigetelés készítése.