Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.Magastetők - osztályozás


Amikor új épületet tervezünk, és a tetővel kapcsolatban kell elgondolkodnunk, alapvetően előnyben kell részesítenünk a magastetőket a lapostetővel szemben. Ezt főleg épületfizikai és gazdaságossági indokok támasztják alá.

Épületfizikai szempontból a legelőnyösebb a kéthéjú hidegtető alkalmazása, ami az üres és szellőztett padlástér tervezésével úgy teljesűl, hogy még tárolásra alkalmas teret is nyerünk. Ugyanez a lapostetők esetében legtöbbször csak körülményesen oldható meg, és ekkor tárolásra alkalmas tereket sem nyerünk.
Az is belátható, hogy a magastetők karbantartása és felújítása is egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb, összehasonlítva a lapostetőkkel, ahol a meghibásodás helye nehezen állapítható meg, és az esetek döntő többségében nehezen is javítható. Ha a lapostető beázik, azt leginkább teljes területén kell felújítani, a helyi javítások nem sokat érnek, míg a pikkelyszerő fedések esetén néhány elem cseréjével ugyanezt megoldhatjuk.
Az, hogy a magastető lehetséges szerkezeti megoldásai közül melyiket választjuk, a környezet és a helyi adottságok függvénye lesz. Nyilvánvalóan a tetőszerkezet kiválasztását befolyásolja a használandó tetőfedő anyag is. Más tetőformát és szerkezetet kíván meg a nádfedés, mást a zsindelyfedést, és megint egészen mást a cserépfedések vagy a ferde kialakítású zöldtetők.

További részletek: legfrissebb kutatási eredmények a hazai anyagok, szerkezetek és épületek építésbiológiai értékelésétől

- Beépítetlen padlások
- Beépített magastető
- Beépített magastető
  vasbeton szerkezettel