Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Panelrekonstrukció

Panelrekonsrtukció: részben új, részben viszonylag régi téma.
Annyiban új, hogy a "panel", a "házgyári" fogalmak sajátos jellemzői miatt külön kategóriákat hoznak létre, és annyiban régi, hogy mióta csak épületek használatban vannak, idővel felmerül a felújítás szüksége is. Valóban a témában érintetteknek ajánljuk az alábbi fejezet tanulmányozását, de valamely szempontból sokan érintettek is vagyunk. Magyarországon a "panelhelyzet" kezelésére már vannak kezdeményezések, de a tömeges, átfogó rehabilitáció még előtünk áll. Ezért is hasznos az eddigi és a jövőbeni példákról és tanulságaikról ismeretet szerezni.
 
Típusok
Lakókörnyezet
Építészet
Külső szerkezetek
Gépészet
Ökológia
Épületmenedzsment
Szakirodalom

Tekinthetjük úgy a kérdést, hogy erkölcsileg egy igen gyorsan értékét vesztő lakástömegről van szó, de láthatjuk úgy is, hogy emberek ezreinek az életkörülményeiről és otthonáról van szó. Ebben a tekintetben mindenképpen kiinduló pont, hogy az ott lakó emberek életminőségét egyik legerőteljesebben befolyásoló tényező a lakása. A minőségnek nem csupán a megtartása, hanem annak javítása is kitűzött cél. A lakók igényei időközben megváltoztak, de legalábbis változatosabbakká váltak. Ezeket az igényeket és a belőlük fakadó teendőket az alábbi témák szerint csoportosítva foglaljuk össze.