Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Történelmi
városrészek

építészet,    tetőtér,    utcakomfort,    tömbház energia koncepciója,    tulajdonviszonyok,    kert,    zöld homlokzat,    hulladékgazdálkodás,    vízgazdálkodás,    megújuló energiaforrások,    hőszigetelés,    nyílászárók, üvegezés   

Általánosan...
Történelmi városrészek témakör alatt elsősorban a fővárosban és a nagyobb vidéki városainkban, a XIX. sz. közepétől a XX. sz. közepéig létesült tömbszerű, általában keretes beépítésű, belső udvaros, épületek felújítási kérdéseit, problémáit tárgyaljuk. Ez az állomány egyrészt nehezen tudott a mai igényekhez alkalmazkodni: a lakások funkcionális kialakítása, elosztása, megvilágítása, energia felhasználása, környezete a korszerű követelményeknek nem képes megfelelni. Másrészt ugyanakkor az épületek szerkezetei - a függőleges teherhordó szerkezeteket és részben a födémszerkezeteket leszámítva - elöregedtek, állapotuk már az épület egészének az állagát is veszélyezteti.

A környezeti problémák...
Az általános műszaki állapot romlása és - többek között - a homlokzati architektúra tönkremenetele a városrészek, a környezet általános leépülését, szlömösödését eredményezi. Ez olyan folyamatot indít el, erősít fel, hogy a város egyre inkább lakhatatlanná válik. Egyre általánosabb lesz a városokból való kitelepülés, a mezőgazdasági, vagy természeti területek beépítése. Az Internet nyújtotta lehetőségek ellenére ugyanakkor a munkahelyek továbbra is a városokhoz kötik a dolgozók nagy részét, ezért a városokból való kiköltözés nemcsak a területek elemésztése, hanem a közlekedés energiafogyasztása és szennyezése által is jelentős környezeti terhelést eredményez.

A szlömösödés mindenkit érintő, jelentős környezeti hatásán túl a rossz állapotú tömbházak további problémája, hogy az épületek külső szerkezetei a hazai épületenergetikai szabványoknak nem felelnek meg: rosszul hőszigetelhetők,

A tömbrekonstrukció léptéke...
Ezen épületek már 50-150 éve állnak, és építészeti, városképi értékeik miatt valószínűleg az elkövetkezőkben is életünk részét fogják képezni. Budapesten például ez döntően jellemző a belső kerületekben, a Hungária krt. és a Duna közötti területen. Az itt található mintegy 3500 hagyományos technológiával és szerkezetekkel készült épületet a II. világháború után csak részlegesen újították fel és karbantartásuk is hiányos volt. A Széchenyi terv lakásprogramjában idézett szakértői vélemények szerint országosan a lakóépületek 55%-a szorul felújításra. Az elmaradt felújítások összegét 1994-re 1675 Mrd forintra becsülték.