Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyüjtjük és rendszerezzük.


Épületrekonstrukció

Épületrekonstrukció
Történelmi
városrészek
Panelépületek Családi és
társasházak

A fejezet célja, hogy bemutatva a nemzetközi és hazai épületrekonstrukció gyakorlatát és elméletét, ötleteket adjon egyéneknek és társasházaknak, miként tudnák lakókörnyezetüket szebbé és olcsóbban fenntarthatóbbá tenni, az egészségi, környezet-ökológiai szempontok figyelembe vételével.

Magyarországon a lakhatás körülményei, a lakáspiac helyzete és jelenlegi fejlődési irányai meglehetősen ambivalens folyamatokat mutatnak, ami különösképpen vonatkozik az ökológiai illetve úgynevezett város-ökológiai szempontokra. Az országban közel 4.000.000 lakás van, ami az ország lakosságát és az egy főre jutó lakások számának európai összehasonlító adatait tekintve jónak mondható. A lakáshiány természete elsősorban minőségi, ide értve, hogy a lakások területi elhelyezkedése, mérete, funkcionális kialakítása, állaga, szerkezeteinek minősége, energiafelhasználása, illetve a teljes környezet minősége nem felel meg a jelenlegi elvárásoknak.

A meglévő lakásállomány problémáját azért kell kiemelten kezelni, mert az épületek átlagos műszaki élettartamát, valamint a gazdaság és a lakosság által évenként előállítani képes lakások számát tekintve a jelenlegi lakásállomány "lecserélése" akár 120-150 évig, de a 2000. év lakásépítési teljesítményét alapul véve akár 300 évig is eltarthat. Ehhez kapcsolódik, hogy sok esetben a 100 évvel ezelőtti igények szerint épült épületek és lakások határozzák meg energiafogyasztásunkat, életünk bizonyos kereteit.

Az épületrekonstrukciós azaz lakásfelújítási, város-rehabilitációs beruházások várható tendenciájára irányadók lehetnek a nyugat-európai adatok, miszerint a rekonstrukciós munkák aránya fokozatosan növekszik és egyes helyeken felül is múlja az új építés - egyébként igen jelentős (5 lakás/1000 fő) - volumenét.

Alkotók