KÖRKÉP: Források


Vissza az összesítőre

Azonosító megnevezés:UNDP/GEF Önkormányzati energetikai auditok és megvalósíthatósági tanulmányok
Rövid összefoglaló:A UNDP/GEF (ENSZ Energiafejlesztési Program) által finanszírozott pénzügyi alap célja, hogy csökkentse az energiahatékonysági fejlesztések előtt álló kezdeti akadályokat. Ennek érdekében önkormányzati energetikai veszteségfeltáró vizsgálatok (auditok) és megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését támogatja.
Elérhetőség: Energia Központ Kht.
1092 Budapest, Ráday utca 42- 44.
telefon: 456-4300
www.energiakozpont.hu
Támogatási cél: A támogatás odaítélésének feltételei:
 • a vizsgálatnak be kell mutatnia az energiafogyasztás elérhető csökkenését,
 • a tanulmánynak felépítésében meg kell felelnie a követelményrendszerben foglaltaknak (tehát auditnál az audit követelményrendszernek, megvalósíthatósági tanulmánynál a megvalósíthatósági tanulmány követelményrendszernek), amely a www.energiakozpont.hu internetcímen található.
 • a vizsgálatot elvégzőnek referenciákkal kell igazolnia szakmai alkalmasságát.
 • Támogatás mértéke: Veszteségfeltáró vizsgálatok támogatása esetén a folyósított támogatás típusa egységesen vissza nem térítendő, mértéke maximálisan 2,5 M Ft (de maximum a költségek 40%-a), illetve 1M Ft (ebben az esetben a költségek maximálisan 80%-a). Ez utóbbi konstrukcióra egy önkormányzathoz kapcsolódóan csak egy pályázat adható be.

  Megvalósíthatósági tanulmányok támogatása esetén háromféle lehetőség közül választhat a pályázó:

 • A költségek maximum 50%-áig terjedő vissza nem térítendő támogatás utólagos finanszírozással, maximális mértéke 3 millió Ft.
 • A költségek maximum 80%-áig terjedő vissza nem térítendő támogatás utólagos finanszírozással, melynek maximális mértéke 1 millió Ft. A konstrukció egy önkormányzattal kapcsolatosan egy alkalommal vehető igénybe.
 • Kamatmentes kölcsön, melynek maximális nagysága 5 millió Ft.

  Audit és megvalósíthatósági tanulmány együttes támogatására egy beadott pályázat esetén nincs lehetőség.

 • Teljes elosztható keret: 2003-as pályázati évre 100M Ft
  Támogatottak köre: Támogatásért pályázhatnak a helyi önkormányzatok és önkormányzati tulajdonú szervezetek, továbbá azok a jogi személyek vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, amelyek az önkormányzatokkal és az egyéb, az előzőekben felsorolt pályázókkal szerződést kötnek energiaveszteség-feltárás elvégzésére (pl. ESCO vállalatok).
  Határidő:A pályázatok befogadása folyamatos, 2003. december 15-én zárul le. A támogatási keret (mely a 2003- as pályázati évre 100M Ft) kimerülése esetén a pályázatkezelő hirdetményt tesz közzé és a pályázatok befogadását leállítja.
  Adatszolgáltató:www.pafi.hu
  Adatszolgáltatás időpontja2003.07.08.
  Adatgyűjtő:Jároli József

  Vissza az összesítőre