Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.


Építési hulladékok, újrahasznosításuk

A következőkben arra mutatunk be pár példát, miként lehet egyes bontási törmelékeket újrahasznosítani, illetve bemutatunk egynéhány újrahasznosított anyagból készült, az építésben és az épület fenntartása során alkalmazható terméket.

Bontott, vagy építkezésből kimaradt építőanyagok ingyenes apróhirdetési oldala: nemsitt.hu

Bontási törmelék újrahasznosítása      Újrahasznosított anyagból készülő termékek


Építési-bontási hulladékok
Az egyéb nem veszélyes települési hulladékok közé tartoznak az építési-bontási hulladékok, melyeket rendszerint hulladéklerakókban helyeznek el. Mennyiségük becslések szerint 700-800 ezer tonna - 1,5 millió m3 évente, újrahasznosításuk aránya jelenleg mindössze 1-2%.

A bontásból származó hulladék kezelése azért is különlegesen aktuális kérdés, mert a jövőben az építés mellett a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a korszerűtlen, gazdaságosan már fel nem újítható épületek bontására és cseréjére. A bontott épületek száma jelenleg jóval elmarad attól, amit az épületállomány egészséges cseréje megkövetelne. Ez jelentős részben a nehezen bontható épületeket eredményezett építési technológiáknak tudható be. A jelenlegi probléma (pl. panel lakótelepek) megoldása hosszú időt vesz igénybe, ami a jövő nemzedékeit is érinti. A fenntarthatóság elve megköveteli, hogy a jövő generációk számára legalább a jelenlegi építési gyakorlatunk által ne súlyosbítsuk ezt a problémát. Ezért az új építés során kiemelt fontossággal kell kezelni a könnyű bonthatóság és újrahasznosíthatóság elvét. A könnyű bonthatóság elve mellett ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a bonthatóság ne a növekedés-centrikus fogyasztói elv miatt legyen fontos, hanem a valós szükségletek kielégítésének esélyét biztosítsa és a fenntarthatóság célját szolgálja.

Olyan technológiák alkalmazására kell tehát törekedni, melyek lehetővé teszik, hogy az épületek életciklusa végén:
- könnyen bonthatók legyenek;
- az épület elemei és az építési törmelék minél nagyobb mértékben újrahasznosítható legyenek;
- a bontási hulladék az újrahasznosíthatóságnak megfelelően osztályozható legyen (pl. betontörmelék újrahasznosítása alapozásoknál és kiegészítő betonszerkezeteknél);
- az épület nem újrahasznosítható elemei a természet körfolyamataiba visszaalakuljanak.

Az egészségvédelem további intézkedéseket követel meg. Ilyenek például a következők: Az épületek bontásánál mintavétel az azbeszt tartalmú és a bitumenes anyagok mértékéről és ennek megfelelő bontási terv készítése. Kerülni kell az olyan anyagok beépítését, melyek bomlás, mállás, sugárzás miatt a bontási folyamat során egészségkárosító hatást okozhatnak, illetve ha egyszer ilyen anyag került beépítésre, akkor a bontás során gondoskodni kell megfelelő egészségi védelemről.

AMENNYIBEN BÁRKI EZEN OLDALAK BŐVÍTÉSÉBEN SEGÍTSÉGÜNKRE TUD LENNI, KÉRJÜK KERESSEN!!!

Címünk: Független Ökológiai Központ, 1035-Budapest, Miklós tér 1., Tel: 368-6229, Fax: 250-1546, e-mail: ******