Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Komposztálható hulladék -
kertben történő elhelyezés

Komposztálás a kertben...
A komposztáláshoz sok tényező játszik fontos szerepet (a levegő, a nitrogén, a nedvesség, a meleg, a baktériumflóra, stb.)

A megfelelő hely kiválasztása és előkészítése...
A kert lehetőleg árnyékos részén lazítsuk fel a talajt egy ásónyomnyira, majd laza szálas hulladékot (faforgács, szalma) tegyünk rá. Erre kerülhetnek vegyesen a komposztáható szerves hulladékok rétegenként földdel és oltóanyaggal keverve.
A komposzthalmot lehet dombformára építeni, vagy komposztkeretbe rakni, a földbe süllyesztett komposztgödör kevésbé tud szellőzni.

A megfelelő hőmérséklet, nedvesség és szellőzés biztosítása...
A komposzthalmot rétegenként locsolni kell úgy, hogy egy maréknyi kevert komposztot összenyomva csepegjen belőle a víz. Ha a komposzthalom eléri az 1 méteres magasságot, párolgás ellen takarjuk be fűvel!
A komposzthalmot célszerű havonta átforgatni úgy, hogy a külső réteg belülre kerüljön, ha pedig területe nagyobb 1 négyzetméternél, akkor hagyjunk benne szellőzőnyílásokat!

Az oltóanyagok...
Biztosítják a baktériumoknak szükséges nitrogént. A legjobb komposztoltó az átrostált, félig-kész komposzt rostaalja, az érett komposzt, illetve a trágyafélék. Ennek hiányában más állati eredetű adalékanyag is alkalmazható, mint a szaruliszt, vérliszt, csontliszt, vagy fahamu, szénsavas mész, stb.

A komposzt érési ideje...
A havonta átforgatott, beoltott komposzt három-négy hónap alatt válik féléretté, ekkor már földszerű, de fás részek még felismerhetők benne. Ezek a részek kb. fél év alatt bomlanak el, így jön létre az erdei talaj illatát és állagát idéző, érett komposzt, amelyet két hónap pihentetés után földdel keverve, vagy a felszínre szórva használhatunk fel növényeink táplálására.
A közel egy éves érési időszak miatt célszerű két komposzthelyet készíteni, amíg az egyiket építjük, addig a másik háborítatlanul érlelődik.

AL-KO komposztáló, tip.: Composter 290, 310, 390, 400
AL-KO SILENT POWER 3500 (4000) komposztaprító gépek
Komposztáló láda

AMENNYIBEN BÁRKI EZEN OLDALAK BŐVÍTÉSÉBEN SEGÍTSÉGÜNKRE TUD LENNI, KÉRJÜK KERESSEN!!!

Címünk: Független Ökológiai Központ, 1035-Budapest, Miklós tér 1., Tel: 368-6229, Fax: 250-1546, e-mail: ******