Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Hulladékkeletkezés megelőzése, csökkentése

Általánosan
A hulladékgazdálkodás fő problémája a keletkező hulladék mennyisége, és az ebből adódó elhelyezési, kezelési kérdések. Gazdálkodási szempontból legoptimálisabb, ha hulladék nem is keletkezik, ám ennek megvalósítása mind a termelésben, illetve a mindennapi életben lehetetlen. A keletkező hulladék mennyisége azonban csökkenthető, az ezzel foglalkozó elv a hulladékmegelőzés.
A megelőzés módszerit a gazdaságosabb termelési technológiák bevezetésében is, de sokkal inkább a mindennapi életünkben kereshetjük.

"A hulladékcsökkentés a vásárlásnál kezdődik"
A használati tárgyak, élelmiszerek megvásárláskor gondoljuk végig mi lesz az árú, vagy csomagolóanyagának sorsa, mekkora a belőlük származó hulladék mennyisége, részaránya. Így próbáljuk a mindennapi életünkhöz leginkább szükséges árukat kiválasztani, ha több lehetőség közül válasszuk a kevésbé hulladéktermelő megoldásokat.

A táska...
A vásárlásra otthon nemcsak azzal készülhetünk, hogy átgondoljuk mit szeretnénk venni, hanem hogy gondolunk a bevásárló táskára is. Ennek legjobban egy sokszor használható vászontáska felel meg, így nem kell a pénztárnál - az általában pénzért - felajánlott nylonzacskót igénybe venni. Ha mindenképp ekkor kell gondoskodnunk a vásárolt áruk hazaszállításának módjáról, részesítsük előnyben a vászon-, vagy papírzacskót a nylonnal szemben.

A betétdíjas termékek...
Sajnos a magyar árukínálatban az utóbbi években komoly erőfeszítésekre volt példa a többutas csomagolóanyagok, betétdíjas rendszer alkalmazásának felszámolására. Egyes italok esetében azonban még van lehetőségünk előnyben részesíteni ezt a környezetbarátabb csomagolási rendszert.

A háztartások veszélyes hulladékai...
Különösen fontos a háztartásokban keletkező, környezetünkre fokozottan ártalmas, de egészségünket is közvetlenül veszélyeztető veszélyes hulladékok mennyiségének csökkentése. Sok tisztítási eljárás végezhető a háztartásokban vegyszerek alkalmazása nélkül. Egy WC-pumpa a lefolyótisztító-szernél környezetkímélőbb módon hárítja el a dugulást, nemcsak a vízszennyezést, de a vegyszerrel szennyezett csomagolóanyag hulladékká válását is megakadályozza.

A MINŐSÉG!!!
A használati tárgyak széles választéka már lehetővé teszi, hogy a sokszor ugyan drágább, de jobb minőségű, "márkásabb", s így vélhetően tartósabb, hosszabb életű árukat vásároljuk, mely szempont figyelembevételekor leginkább a ruházati, és műszaki cikkek esetében jelentős a hulladékcsökkenés.