Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Keletkező hulladékok újrahasználata

Az újrahasználat a lakosság által használt, majd számára - nem használhatatlanná válás, tönkremenetel következtében - feleslegessé vált használati tárgyak (elsősorban tartós fogyasztási cikkek, háztartási készülékek) "ipari" feldolgozás, átalakítás nélküli, többnyire változatlan formában, vagy kisebb átalakítással (házi barkácsolással) való újra üzembe állítását, használatát jelenti mások - nem eredeti tulajdonosuk - által.

Az újrahasználat folyamatánál ki kell zárni az ipari feldolgozás, hasznosítás tényét, legfeljebb kereskedelmi forgalomban vehet részt.
Ezen tárgyak, eszközök hulladéknak csak attól kezdve és addig tekinthetők, amettől az régi tulajdonosának feleslegessé válik, és ameddig új tulajdonosának birtokába, használatába nem kerül.

Hazánkban a hulladékmegelőzés eme fontos elemének generálója egyenlőre még csekély mértékben a kevesebb hulladék keletkezésének elsődlegességét szem előtt tartó környezeti tudatosság.
Az újrahasználat folyamatában kereskedelmi tevékenységet a használtcikk-kereskedések, bizományi áruházak, illetve használtcikk- és bolhapiacok folytatnak, közvetett illetve közvetlen kapcsolatot fenntartva a régi és új tulajdonos között.