Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.

Keletkező hulladékok újrahasznosítása

Tudományosan...

Praktikusan...
A háztartási hulladékok elkülönítését már az otthonokban, a lakosságnak célszerű elkezdeni. A hulladékfajták közül a komposztálható szerves (bio), a papír, és a veszélyes hulladékokat leggazdaságosabb már a háztartásokban szelektíven gyűjteni. A többi hulladékfajta, a maradék hulladékba kerülve később, a feldolgozás előtt is hatékonyan szétválasztható. Az 5-7 hulladékfajta eredményes háztartási szelektív gyűjtése már nehezen kivitelezhető. A háztartásokban már négy különálló hulladékedény elhelyezése és használata - főleg helyigénye miatt - gondot jelenthet.
A szelektív gyűjtés a lakásokon kívül a lakóházak közös helységeiben, valamint a lakóház közvetlen környezetében elhelyezett hulladékgyűjtő konténerekben, un. hulladék szigeteken folytatódhat. Itt legtöbbször az üveg, a veszélyes hulladék, és egyéb, pl. fém csomagolóanyag-hulladék kerülhet elhelyezésre. A gyűjtőkonténerek ürítését folyamatosan kell végezni. Egyes, kisebb mennyiségben keletkező hulladékok begyűjtése kampányjellegű is lehet, azonban ennek is rendszeresen kell történnie.