Ez az oldal az SVT-WAMSLER Tűzhelygyár Kft. azonos című prospektusának Internetes átirata.

Újságból TÜZELŐ BRIKETTet!
Hulladékból meleget!
Hogyan lehet újságpapírból tüzelésre alkalmas anyagot előállítani?

 

A finn példa alapján az SVT-Wamsler Rt. kidolgozta az újságpapírból tüzelőbrikett készítésének hobbi szintű módszerét.

Mi a papírbrikett?

Előállításától függően lehet kocka, gömb, vagy hasáb alakú. Energiatartalma kb. 13-15000 kcal/kg.
A fához hasonlóan ég el és igen kevés hamutartalma van, mely kb. 2-3 %. Előállítható fekete-fehér újságpapírból, vagy hasonló papíranyagból, de hullámpapírból is készíthető.
A papírbrikettgyártás igen munkaigényes, ezért csak a hobbikedvelőknek ajánljuk. Ha a ráfordított idő munkabérét nem tekintjük, akkor viszont igen olcsó, tiszta, környezetbarát tüzelőanyagot állíthatunk elő.

I. Papír előkészítése

A legalkalmasabbak erre a célra a papír újságok, melyek fekete-fehérben jelennek meg.
Az újságot Népszabadság félméretben összehajtva célszerű szétválogatni. Nem ajánljuk a fényes és színes papírokat. Alkalmas a hullámpapírból készült dobozok anyaga is. Ezeknél a műanyag ragasztószalagokat és a fémkapcsokat ki kell szedni. A megtisztított hullámpapírt célszerű barkácsszikével kb. 20-30 cm darabokra vágni, mivel könnyebben kezelhető.

II. Áztatás

Az előkészített papír alapanyagot vízbe be kell áztatni.
Gyakorlat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges. Pl. 5 kg papírhoz minimum 10 liter vizet kell adni, hogy jól átázzon.
Az áztatás történhet műanyag vödörben, de a fém tárolók is megfelelnek.
Az áztatás ideje 2-3 óra, közben 2-3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.

III. Zúzás

Az áztatott papírt össze kell zúzni. A zúzás történhet abban az edényben is melyben az áztatás történt. A zúzást célszerű barkács elektromos fúróval végezni. A fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni a speciális házilag is elkészíthető zúzó szerszámot.
A zúzás ideje pl. egy 5 kg-os 16 l-es műanyag vödörben max. 10 perc.
A zúzás akkor jó, ha már csomóban dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papír nem található az edényben. A jó zúzalék hasonlít a krumplipüré sűrűségéhez.

IV. Szárítás

Az összezúzott papírt szárítókeretbe rakjuk és tűző napon kiszárítjuk. A szárítás igen lassú, a legmelegebb nyári napokon is legalább egy hét szükséges. A szárítókeret egyszerűen elkészíthető. Javasolt egy kb. 60 cm széles és 90 cm hosszú, 8-10 cm magas fakeretet készíteni. A fakeretbe kb. 10-15 cm-enként bordákat kell berakni és az így kialakult rekeszekre közepes erősségű könnyű, szövött anyagot. (pl. lepedő, stb.) Hullámos kis vályúkat képezünk ki. A vályúkat szinültig töltjük a papírpéppel. Az erős napon történő szárítás fontos, mert, ha nem kap elég meleget, mint szerves anyag bomlásnak indul.
A kemény kiszáradt papírbrikettet célszerű fóliazsákban tárolni a fűtésig.

 


SVT-WAMSLER Tűzhelygyár Kft.
3100 Salgótarján, Rákóczi út 53-55.
Tel.: 32 411-833, Fax: 32 314-777
Belkereskedelmi osztály: Tel.: 32 317-137, Fax: 32 317-137