Ezen oldalakat 2004 évtől nem fejlesztjük tovább.
A továbbiakban a program folytatásaként a fenntartható építéshez kapcsolódó információkat a http://fenntarthato.hu címen gyűjtjük és rendszerezzük.


Passzív napenergia hasznosítás társított szerkezetei


A nagy ablakfelületek éjszakai hővesztesége redőnnyel, zsalugáterrel, spalettával csökkenthető. Ezzel a szobák nyári felmelegedése is mérsékelhető és a vagyonvédelmi feltételek is javíthatók. Az árnyékoló működtetése lehet kézi, vagy gépi. Utóbbi esetben az automatikus szabályozás fotóelektromos érzékelő, ellenálláshőmérő, termoelem jele vagy időkapcsoló alapján is történhet. Ha a mobil szerkezetek körülményesen kezelhetők, akkor azok rendszeres és helyes használata nem várható el hosszú távon.

Fontos a légrétegek hatása is. Például egy textilfüggöny esetében számolhatunk magának a textíliának a szigetelőképességével, a függöny és az üvegezés közötti légréteggel, valamint - elegendő redőzöttség esetén - az egymást átlapoló textíliafelületek közötti légrétegekkel. A függönyök szigetelő hatása függ a textíliától, fokozható az élek megvezetésével és rögzítésével (vagyis a függönx és az ablak közötti légréteg bezárásával). Jelentős a függöny és a fűtőtest egymáshoz viszonyított helyzetének a hatása is: a függöny ne terelje a fűtőtest mellől felszálló meleg levegőt az ablakra.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a sugárzási energia hasznosításának az elégséges hőtároló tömeg az alapfeltétele. Minimumként a magyar szabványban is szereplő ökölszabályból indulhatunk ki, amely szerint 1 m2 tökéletesen áteresztő nyílás mögött legalább 2000 kg aktív hőtároló tömegre van szükség. Enélkül a helyiségbe bejutó sugárzási energia vagy túlmelegedést okoz, vagy a lakókból "védekező" reakciókat vált ki: a sugárzás kirekesztését az árnyékolók lebocsátásával, illetve a hőnyereségnek a helyiségből való "kimosását" szellőztetéssel.

Aki bővebb, tudományosabb ismertetést igényel ezen témában, látogassa meg a hőtárolás elvét és a hőtároló tömeg pontosabb számítási kérdéseit részletesen tagló, a BME Épületenergetika Tanszékén készült
Szoláris Építészet alapjai című oktatóprogram
e témához kapcsolódó részeit.

A sugárzási hőnyereség hasznosítása szempontjából fontos a fűtési rendszer jó szabályozhatósága is - így a hőnyereség eredménye nem a helyiségek túlmelegedése, hanem a teljesítmény, a fogyasztás csökkenése lesz.


Energia-gyűjtő
falak
Üvegház